spot_imgspot_img
5.7 C
Vaslui
20-apr.-2024

Pachetul de măsuri „Sprijin pentru România”: credite pentru familii, program pentru studenți, vouchere pentru elevii și românii cu venituri mici

- Advertisement -
SPRIJIN… Mai multe masuri au fost adoptate de coaliția de guvernare, pentru a veni in sprijinul persoanelor defavorizate.

SPRIJIN… La finalul unei ședințe care a durat mai multe ore, liderii coaliției de guvernare au prezentat pachetul de măsuri “Sprijin pentru România”, ce va intra în vigoare de la 1 mai 2022. “Primele măsuri vor intra în vigoare cel mai devreme la 1 mai. Ele au perioadă de aplicare până la sfârșitul anului. Doar pentru cele care au suport deja programele din fonduri europene, acestea vor continua și după 31 decembrie 2022”, a precizat premierul Nicolae Ciucă, în cadrul evenimentului de la Palatul Parlamentului.

“Programul de Guvernare în baza căruia am fost învestiți de Parlamentul României are în centrul său cetățeanul. Coaliția de Guvernare, prin Guvernul României, are datoria să vină cu soluții la problemele oamenilor și ale mediului economic, mai ales într-o perioadă dificilă așa cum este cea pe care o traversăm.

Pachetul are o valoare de 17,3 miliarde de lei, aproximativ, și are în vedere trei obiective: susținerea economiei pentru o creștere economică sănătoasă, realizarea coeziunii sociale și solidaritate între generații. Nimeni nu va fi lăsat în urmă. Creșterea prețurilor la alimente și produse de bază, majorarea dobânzilor pentru creditare, efectele crizei energetice îi afectează pe cetățeni, iar consecințele sunt resimțite mai ales de categoriile vulnerabile. Acestora se adaugă grija pentru păstrarea locurilor de muncă”, a adăugat Ciucă.

Ajustarea contractelor de investiții publice, sprijin pentru firmele de transport

În domeniul economic, coaliția propune 300 de milioane de euro pentru compensarea creșterii prețurilor, ajutor de până la 400.000 de euro/ firmă pentru IMM-urile cu cheltuieli de plus 15% la utilități, 200 de milioane de euro pentru investițiile cu impact major în economie, cu posibilitate de prelungire, ajutor de stat pentru stimularea investițiilor de peste un milion de euro, 300 de milioane lei pentru firmele de transport rutier de mărfuri, de persoane și pentru companiile de distribuție, decontare de 0,5 lei/litru la prețul final la pompă pentru firmele de transport rutier de mărfuri, de persoane și pentru companiile de distribuție, ajustarea contractelor de investiții publice în derulare, finanțate din fonduri naționale și europene, în funcție de creșterea prețurilor la materiale, manoperă, transport, utilaje, 5,2 miliarde de lei în 2022 sprijin pentru continuarea și finalizarea contractelor în derulare. De asemenea, se propune acordarea a 75% din salariu pentru angajații în șomaj tehnic până la sfârșitul anului, precum și continuarea Kurzarbeit – reducerea programului de lucru.

200 de milioane de euro pentru procesarea produselor în România

La capitolul agricultură, coaliția propune un sprijin de care vor beneficia fermierii, IMM-urile și cetățenii: 200 de milioane de euro pentru procesarea produselor agricole în România, primă de 10% din valoarea produselor procesate pentru fermieri, 300 de milioane de euro grant capital de lucru pentru fermierii români, salariul minim în agricultură și industria alimentară – 3.000 de lei brut, similar celui din sectorul construcții, 100 de milioane de euro pentru Casa de Comerț Unirea, integrator de programe naționale în agricultură.

Vouchere pentru familiile monoparentale sau cu doi copii, cu venit mai mic de 600 lei/lună

Beneficiarii măsurilor sociale vor fi românii cu venit mediu sub 600 de lei, cei cu credite la bănci, pensionarii cu venituri mai mici de 1.500 de lei, persoanele cu dizabilități, persoanele cu venit minim garantat, elevii cu burse sociale, românii cu salariul minim, angajații care primesc tichete de masă și pacienții din spitale.

Vouchere pentru alimente de bază de 50 de euro la fiecare două luni vor primi familii cu cel puțin 2 copii sau monoparentale cu venit mai mic de 600 lei/lună, pensionari cu venit mai mic de 1.500 lei/lună, persoanele cu venit minim garantat, persoanele cu dizabilități. Elevii care primesc burse sociale vor beneficia de vouchere de 30 de euro lunar pentru cumpărarea de alimente, rechizite și haine. În plus, se prevăd 200 de lei în plus pentru salariul minim, fiind o creștere voluntară scutită de taxe.

Valoarea tichetelor de masă va crește de la 20,17 lei la 30 de lei, iar norma de hrană pentru pacienții din spitale și vârstnicii instituționalizați va crește de la 11 la 22 lei. În ceea ce privește protecția copilului, se prevede creșterea alocației zilnice de hrană de la 12 la 16 lei/zi, respectiv de la 16,6 la 22 de lei/zi, în funcție de vârstă, majorarea sumelor lunare de care beneficiază copiii și tinerii din sistemul de protecție socială pentru unele nevoi personale de la 28 de lei la 150 de lei, creșterea cu 58,5% a sumelor acordate anual copiilor și tinerilor pentru îmbrăcăminte, încălțăminte și rechizite, creșterea alocației lunare de plasament de la 630 de lei la 900 de lei, iar în cazul copiilor cu dizabilități de la 945 de lei la 1.350 de lei.

Credite garantate de stat pentru tineri

În ceea ce privește domeniul tineretului, Guvernul are în vedere proiecte dedicate Anului 2022- Anul Tineretului în România. Prin programul “Family Start” se propune garantarea unui credit în valoare de maxim 75.000 lei, în proporție de 80% de către stat, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare, precum și în suportarea dobânzilor și a cheltuielilor adiacente creditului pentru acordarea de finanțări pentru acoperirea unor cheltuieli eligibile in program (de exemplu: plata cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala, after school, achiziția de autoturisme familiale noi cu 7 locuri, taxe de studii, inclusiv licența, master, doctorat, plata chiriei, avans din achiziția unei locuințe). Beneficiari eligibili: Persoane fizice cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniți și până la 45 de ani neîmpliniți care își intemeiază o familie și care au venituri nete de până la maxim 7500 RON pe familie/lună. Numărul maxim este de 10.000 beneficiari.

Programul național Student Invest

Prin acest program se propune garantarea unui credit în valoare de maxim 50.000 lei, în proporție de 80% de către stat, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare, precum și în suportarea dobânzilor și a cheltuielilor adiacente creditului.

Valoarea maximă a finanțării este de 50.000 lei, cheltuieli eligibile în cadrul programului fiind credite pentru  taxe de studii, inclusiv licență, master, doctorat, pentru publicarea unor cărți sau a studiilor de specialitate, plata locurilor de cazare în căminele studentesti, etc. Beneficiari eligibili: Persoane fizice cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniți și până la 31 de ani neîmpliniți care sunt cuprinși în sistemul de învățământ superior autorizat de către Ministerul Educației Naționale. Și în acest program, numărul maxim este 10.000 beneficiari.

Amânarea ratelor bancare, scoasă momentan din pachetul de măsuri pentru sprijinirea populației

Președintele PNL, prim-ministrul Nicolae Ciucă, a anunțat, luni seara, că în coaliția de guvernare s-a decis să nu se ia deocamdată măsura amânării plății ratelor la bănci. “Este o măsură pe care am discutat-o cu ministrul de Finanțe. În acest moment, datele pe care am reușit să le analizăm ne-au dus către această decizie la nivelul coaliției – să continuăm să analizăm, să vedem cât de benefică este pentru populație și mediul de afaceri. Este o amânare a deciziei”, a precizat Nicolae Ciucă, la Palatul Parlamentului, în conferința de presă a liderilor coaliției de guvernare. Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a arătat, în context, că se discută în continuare cu sistemul bancar. “Această măsură a rămas încă în discuție. Discutăm cu sistemul bancar mai ales în ceea ce privește împărțirea cotelor pe această măsură, pentru că (…) amânarea ratelor nu reprezintă o scutire de rate și de dobânzi, drept pentru care modul în care, la finalul acestei amânări, în context de creștere a dobânzilor, ar fi resimțită măsura ne-a făcut să analizăm în continuare cu sistemul bancar pentru a găsi soluții mai bune pentru companii și mai ales pentru cetățeni”, a spus el. Câciu a afirmat că nu se lucrează încă la un proiect de lege. „O discuție asupra amânării ratelor ar trebui să vină mai rapid în momentul în care dobânzile au început să se stabilizeze pentru a oferi totuși o predictibilitate și celor care iau această decizie”, a precizat ministrul de Finanțe.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.