Pacientã internatã la Bârlad amenintã cã se sinucide: “ori mã lasã acasã, ori iau un pumn de pastile si mã omor”

ADUSÃ LA DISPERARE… O femeie în vârstã de 71 de ani, din municipiul Vaslui, confirmatã cu coronavirus si internatã în Spitalul Municipal de Urgentã Bârlad, amenintã cã îsi va pune capãt zilelor, dacã medicii nu o vor externa. Aceasta ne-a declarat cã, din momentul internãrii si pânã în prezent, medicii nu i-au arãtat niciun buletin de analize din care sã rezulte cã starea ei de sãnãtate necesitã spitalizare. Pacienta a fost internatã pe data de 4 august la Spitalul Judetean Vaslui, cu hemoragie internã. Pe lângã aceastã problemã de sãnãtate, femeia mai are si diabet zaharat, dar si cirozã hepaticã. În ziua internãrii la Vaslui, i-a fost fãcut si testul COVID-19. Rezultatul s-a întors pozitiv, joi, când bolnava a si fost transferatã la Bârlad. Pentru cã nu are niciun simptom specific coronavirusului, rudele acesteia se tem cã rezultatul ar fi unul fals pozitiv, iar femeia ar fi fost internatã, din gresealã, în unitatea suport COVID. “Am vãzut cã aceste teste au un grad de eroare foarte ridicat. De aceea, ar trebui sã fie obligatoriu ca persoanelor cu multiple comorbiditãti sã li se facã mai multe teste pânã sã-i internezi în spitale de Covid. E posibil ca primul si singurul test sã fie fals pozitiv, iar pacientul trimis printre infectatii de SARS-Cov-2 sã ia virusul chiar de la ei. Sunt convinsã cã mama mea nu are coronavirus, pentru cã nu are simptome, iar CT-ul a arãtat cã are plãmâni sãnãtosi. De când a fost transferatã la Bârlad, nu am primit niciun buletin de analize, mama mea a fãcut cerere pentru externare, dar degeaba. Ba mai mult, medicii au decis sã-i prelungeascã perioada de internare cu încã 12 zile. Medicul din spital ne-a spus cã nu poate trece peste decizia Directiei de Sãnãtate Publicã, cei de la DSP ne-au comunicat cã suveran e medicul din spital. Nu stim ce sã mai credem”, ne-a declarat fiica pacientei. Am contactat spitalul din Bârlad, pentru a solicita un punct de vedere. Ni s-a transmis cã pacienta ar vrea, de fapt, sã stea în spital, solicitarea de externare venind doar din partea apartinãtorilor. Pentru a clarifica, am sunat-o pe pacientã, care ne-a infirmat varianta spitalului. Mai mult, aceasta a amenintat cã se va sinucide cu un pumn de pastile, dacã medicii nu o vor lãsa sã plece acasã. Pe site-ul vrn.ro am pus si varianta audio a dialogului cu pacienta pentru a nu mai fi acuzati de unii reprezentanti ai spitalului cã “inventãm cazuri”.

Cazul ne-a fost adus în atentie de fiica pacientei. Aceasta este extrem de nemultumitã de felul cum cadrele medicale îi trateazã mama, mai ales cã vorbim de o femeie în vârstã, cu multiple comorbiditãti. “Mama mea a fost internatã pe data de 4 august, cu hemoragie digestivã, la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui. I s-a recoltat testul COVID, a iesit pozitiv joi, si, în aceeasi zi, a fost transferatã la spitalul din Bârlad. Avea o stare stabilã din toate punctele de vedere, desi ea are si cirozã hepaticã si diabet. Acolo au evaluat-o, i s-a fãcut si un computer tomograf. Medicii au stabilit cã nu are niciun simptom, nici cel mai mic semn al bolii. Medicul ei curant de la Bârlad chiar ne-a zis cã nu-i va administra niciun tratament pentru COVID-19, pentru cã i-ar putea fi fatal si nu ar vrea sã o aibã pe constiintã. Ni s-a comunicat cã va mai fi tinutã în spital doar pentru a-i face un nou test pentru coronavirus. Estima domnul doctor cã va fi fãcut marti, iar pe joi o va externa. I-am rugat pe cei de la Bârlad sã o externeze dupã 48 de ore, cum permite legea, pentru cã vorbim de o pacientã asimptomaticã, care avea restul bolilor stabile hemodinamic. Ni s-a spus cã sub nicio formã nu va fi externatã. Atunci am revenit cu o nouã rugãminte la ei. Le-am spus cã dacã tot o tin pe mama într-un spital, sã o monitorizeze si din perspectiva problemei cu care s-a internat, acea hemoragie digestivã, nu doar a coronavirusului. Probabil rugãmintea asta i-a deranjat foarte tare pe cei care lucreazã în spital”, ne-a declarat Daniela, fiica pacientei.

Tratament administrat de o altã pacientã

Femeia sustine cã de fricã sã nu se infecteze cu COVID-19, asistentele din spital, pun alti pacienti sã administreze tratamentele celor mai grav bolnavi. “Alaltãieri am depus o cerere online pentru externarea dupã 48 de ore, fiind asimptomaticã. I-am trimis-o fizic si mamei mele. Spitalul ne-a comunicat cã nu putem solicita noi externarea ei, doar dacã vrea pacienta. Bineînteles cã mama a sustinut sã fie externatã, pentru cã si la diabet si la cirozã rezultatele analizelor au fost normale. A fãcut si ea cerere, a înaintat-o cãtre conducerea spitalului, însã nu ne-a mai bãgat nimeni în seamã. Dupã lungi insistente ni s-a comunicat cã nu o mai pot externa pe motiv cã i-a scãzut hemoglobina la 7,8 si cã a avut scaun melenic. Atunci le-am cerut o copie dupã buletinul de analize, pentru cã mama mi-a spus cã nici vorbã sã fi avut scaun melenic. Când au vãzut cã le cerem probe, au început sã-i administreze, pentru acea hemoragie digestivã, care oricum era stopatã, foarte prost tratamentul. I-au administrat, într-o singurã orã, Sandostatin, medicament care, în mod normal, se administreazã în 24 de ore. Cinci fiole într-o perfuzie se administreazã cel putin în opt ore, iar ei i l-au pus într-o singurã orã. Stiu toate lucrurile astea pentru cã am mai vorbit cu medici internisti, plus cã, de 11 ani, noi îi administrãm tratamentul acasã. În timp ce îi administrau Sandostatinul au dus-o pe Terapie Intensivã sã-i punã o pungã de sânge. I-au pus o pungã de sânge în 20 de minute. Absolut inuman! Pe lângã toate astea, sâmbãtã i-au administrat si o argininã. Tratamentul respectiv i-a fost administrat nu de medic, nici mãcar de o asistentã, ci de cãtre o altã pacientã. A venit asistenta care era de serviciu în ziua respectivã împreunã cu o altã femeie îmbrãcatã în pijamale. I-a explicat mamei cã femeia respectivã este si ea pacientã cu COVID, asistentã, la rândul ei, la Pediatrie. Doamna în pijamale s-a oferit sã-i administreze tratamentul, iar doamna asistentã a fost de acord, probabil sã-si usureze munca”.

12 zile în plus de spitalizare desi al doilea test încã nu a fost fãcut

Fiica pacientei ne-a mai declarat cã pânã la aceastã orã spitalul nu a eliberat niciun buletin de analize rudelor. “Spitalul Bârlad a fãcut cerere la DSP Vaslui si i-a prelungit perioada de internare, cu încã 12 zile pe motiv cã are factori de risc cirozã hepaticã, diabet si hemoragie digestivã. Decizia de prelungire a perioadei de internare nu ne-a fost datã si nouã, rudelor, doar mamei mele. Cei de la Bârlad au comunicat DSP-ului cã mama a avut scaun melenic si cã i-a scãzut hemoglobina, dar fãrã a depune documente care sã arate acest lucru. S-a mers doar pe vorbe. Am sunat pe medicul ei curant, sã-l rog sã-i facã un tuseu rectal, pentru a se convinge cã mama nu are scaun melenic. Domnul doctor i-a fãcut acel tuseu si mi-a spus cã mama are, într-adevãr, scaun normal. Mi-a spus însã cã tot nu o pot externa pentru cã are hemoglobina micã. De câteva zile, mama cere în continuu buletinele de analize si nu i se dau. La ora actualã noi nu avem niciun buletin de analizã pentru a ne putea adresa instantei. Toatã aceastã situatie a terminat-o pe mama din punct de vedere psihic. Nu vrea si nu poate sã accepte faptul cã va trebui sã mai stea 12 zile în acel spital. Am discutat cu zeci de medici, toti specialisti pe interne, pentru a cere mai multe opinii. Toti mi-au spus cã la bolile pe care le are si cu hemoragie digestivã, dacã într-adevãr avea coronavirus, acum trebuia sã fie si îngropatã. Noi suntem ferm convinsi cã ea nu are COVID-19, mai ales cã rezultatul CT-ului a arãtat plãmânii fãrã nici cea mai micã problemã. Lor le-a iesit un rezultat fals pozitiv, iar acum nu au încotro, cã asta este legea. Noi ne temem cã aceastã internare o va termina. Cel mai mare ghinion al ei a fost cã a avut nevoie de transfuzie de sânge, altfel nu mã duceam cu ea nici moartã la spital. Am vorbit si la DSP Vaslui, cu medicul epidemiolog de acolo. Mi-a spus cã ne întelege perfect, dar cã nu are ce face, pentru cã nu poate trece peste decizia colegului sãu din spital”, a mai spus fiica femeii internatã în spital.

“Pacienta doreste sã rãmânã internatã”

Am contactat si reprezentantii Spitalului Municipal Bârlad pentru a cere un punct de vedere. Purtãtorul de cuvânt al unitãtii sanitare ne-a declarat cã pacienta ar vrea, de fapt, sã rãmânã în spital, dar cã apartinãtorii fac eforturi pentru a o externa. Acestia au depus o cerere prin care au solicitat ca pacienta sã fie luatã acasã, sã primeascã tratament la domiciliu. Reprezentatul spitalului ne-a mai comunicat cã femeia este asimptomaticã, dar are comorbiditãti care i-ar putea pune viata în pericol. “Spitalul din Bârlad a fãcut o adresã cãtre DSP Vaslui ,a prezentat situatia acestei paciente, iar Directia de Sãnãtate Publicã a decis ca femeia sã rãmânã în spital, cel putin pânã când se va repeta testul”, a mai comunicat Angelica Gramaticu, purtãtorul de cuvânt al Spitalului “Elena Beldiman” Bârlad.

“Ori mã lasã sã plec, ori iau un pumn de pastile si-mi pun capãt zilelor”

Pentru cã nu prea am întâlnit bolnavi care sã-si doreascã internarea în spitale suport COVID, am sunat-o direct pe pacientã, sã aflãm dacã varianta spitalului e conformã cu realitatea. “Nu este adevãrat cã vreau sã rãmân în continuare în spital când eu sunt vai de capul meu, am atâtea boli cronice. Am fãcut si cerere de externare, am cerut si buletinul analizelor si au refuzat sã-mi dea. Azi, toatã ziua m-am rugat de ei sã-mi dea drumul acasã. Si azi noapte, la ora 1, dacã mã externau din spital, eu as fi plecat acasã. Sunt bãnuitã cã am acest virus, dar eu nu cred cã îl am. As vrea sã mai fac un test, la un spital din Iasi. Nu tusesc, nu mã doare capul, nu mã dor picioarele, am toate simturile, mi-este foame. Cu alte cuvinte, niciun semn de virus. De martea trecutã am fost internatã la Spitalul Judetean Vaslui, cu hemoragie internã. De atunci mi-a trecut hemoragia, mi-au iesit analizele corect si cu scaunul, si cu urina. Eu am diabet pe care de 12 ani mi-l tratez singurã acasã. M-au necãjit aici de nu stiu ce mai e cu mine. Le-am spus cã ori îmi dau drumul acasã, ori iau un pumn de pastile si îmi pun capãt zilelor. Din douã una, cã asa nu mai suport”, ne-a declarat femeia.
NICIUN COMENTARIU