spot_imgspot_img
20.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

Paleomedii din Podisul Bârladului

- Advertisement -

CONFERINTÃ… Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad organizeazã sâmbãtã, 15 decembrie, ora 11:30 la sediul muzeului din str. Republicii nr. 235 o conferintã cu tema „Paleomedii din Podisul Bârladului”. Organizatorul este dr. Laurentiu Ursache, care încearcã sã trezeascã interesul bârlãdenilor privind trecutul geologic si parcursul arealului natural actual al Podisului Bârladului.

„Prin tematica acestei conferinte dorim sã informãm publicul local si regional asupra evolutiei geologice parcursã de arealul natural actual al Podisului Bârladului, subunitate geograficã de prim rang din Podisul Moldovei. Împreunã cu invitatii nostrii: sef de lucrãri dr. ing. geolog Bogdan Gabriel Rãtoi, student doctorand ing. geolog Bogdan-Stelian Haiduc si conf. univ. dr. ing. geolog Paul Tibuleac, cadre didactice si cercetãtori de la Facultatea de Geografie si Geologie din cadrul Universitãtii “Al. I. Cuza” din Iasi, vom deschide câteva pagini din succesiunea cronostratigraficã a paleomediilor care s-au perindat în aceastã regiune, plecând de la etapa oceanicã si ajungând pânã la cea continentalã.

Astfel, dr.ing. Bogdan Gabriel Rãtoi va prezenta aspecte despre componeta unei strãvechi asociatii faunistice de vertebrate continentale descoperitã în cariera de nisip de la Pogana. În acele timpuri (acum 7-6 milioane de ani) în arealul localitãtii mai sus mentionate si nu numai se instalase un climat cald cu o florã si faunã specificã (hiene, antilope, proboscidieni, rinoceri, cai tridactili etc). Desigur cã, ultimele cercetãri paleontologice de teren au pus în evidentã si alte noi specii de mamifere strãvechi, care ne completeazã lista asociatiei faunistice continentale de atunci. Pentru o mai bunã reconstituire a paleomediului respectiv, tânãrul nostru coleg, dl. Bogdan-Stelian Haiduc va prezenta pentru dumneavoastrã o metodã de cercetare (Microuzura dentarã) prin care se pot determina speciile de plante consumate de mamiferele erbivore. Si pentru cã, la început, aceastã regiune a fost acoperitã de apele fostului ocean Tethys, Paul Tibuleac va sustine o prelegere despre un vechi si actual vietuitor al mãrilor si oceanelor: Nautilul. Acest animal nevertebrat face parte din Clasa Cephalopoda, alãturi de sepie, caracatitã si calmar. Este una dintre speciile cu cea mai mare longevitate de pe Terra. Apare în fauna marinã acum 600 de milioame de ani, existând si azi în apele oceanului Pacific.”, precizeazã dr. Laurentiu Ursache.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.