Pandemia de coronavirus schimbã si obiceiurile de iarnã

RESTRICTII…Vasluienii care în aceastã iarnã aveau planificate vacante, vizite la rude, plimbãri în statiunile montane, vor trebui sã-si modifice planurile. Asta dupã ce seful Departamentului pentru Situatii de Urgentã, Raed Arafat, a sustinut cã perioada Sãrbãtorilor de iarnã va fi una cu restrictii impuse de lupta împotriva Covid-19.

“Cred cã cel putin pânã la primãvarã sau chiar vara anului viitor nu vom sta linistiti, va trebui sã învãtãm sã trãim cu virusul respectând toate regulile pe care unii si altii încearcã sã ne convingã sã nu le respectãm. Dacã respectãm toate regulile si renuntãm la anumite aspecte din viata noastrã temporar, fãrã sã o afectãm semnificativ, atunci este posibil sã iesim cu bine când lucrurile vor reveni la cvasi-normalitate, adicã cãtre primãvarã-varã. Inclusiv presedintele Frantei a transmis un mesaj cã pânã în varã nu va fi usor cu virusul SARS-CoV-2. Putem avea momente în care lucrurile sã se agraveze, momente în care lucrurile sã se stabilizeze, adicã sã mai avem diferite cresteri, scãderi. Totul depinde de noi si dacã respectãm regulile si ce mãsuri, ce activitãti reluãm, cum le reluãm, sub ce formã le reluãm, putem sã controlãm situatia si sã nu ajungem la o situatie foarte dramaticã în care nu mai putem face fatã”, a declarat seful DSU, Raed Arafat. El a mai afirmat cã, cel mai probabil, vor fi interzise petrecerile de dupã alegerile parlamentare pentru a nu se mai întâmpla ceea ce s-a petrecut dupã alegerile locale. “La alegerile parlamentare trebuie sã fie respectate toate regulile, ati vãzut cã sunt reguli foarte clare pentru toatã perioada de campanie, pentru ziua de vot si sã insistãm ca dupã ziua de vot, la anuntarea rezultatelor, sã nu existe niciun fel de sãrbãtoriri, iesiri, contact fãrã mascã. Exact asta am vãzut la locale si poate cã acolo a avut un impact serios. Va trebui sã le interzicem chiar în scris probabil ca sã fim siguri ca acest lucru sã nu se întâmple atunci. Chiar dacã si la locale acest lucru nu era permis si totusi s-a întâmplat. Va trebuie sã învãtãm populatia cã, indiferent cât de bucuros esti care este problema, la momentul respectiv sã nu ajungi sã transmiti aceastã boalã peste tot în comunitate prin astfel de întruniri”, a explicat seful DSU.

Vaccinul, abia în primãvara anului viitor

De asemenea, a mai precizat Raed Arafat, sãrbãtorile de iarnã vor trebui adaptate acestei perioade. “Sãrbãtorile de iarnã ar trebui sã fie adaptate acestui virus. Stiu cã atunci din nou vom avea foarte multi oameni care vor sã sãrbãtoreascã sãrbãtorile de iarnã ca si cum nu ar fi fost virusul si nu este nicio problemã. Din pãcate, acest lucru va fi imposibil. Va trebui sã ne adaptãm modul în care în acest an vom trece prin perioadele respective în speranta cã la anul sã putem într-adevãr sã revenim cât mai aproape de viata normalã”, a explicat Arafat. Acesta nu crede cã vaccinarea va putea începe mai devreme de februarie – martie, în cazul în care vaccinul va începe sã fie distribuit pânã la sfârsitul anului. “În urmãtoarea perioadã vom avea douã aspecte: asteptãrile noastre sã avem vaccin sau terapii mai performante împotriva acestui virus, bineînteles vaccinul, si am mai auzit mai multe afirmatii, inclusiv a domnului doctor Rafila, care a explicat cã existã sanse sã începem la începutul anului viitor eventual primul trimestru, nu mã astept sã avem vaccinãri în masã înainte de februarie – martie, dacã într-adevãr vaccinul începe sã fie distribuit la începutul anului. Este o problemã de logisticã foarte serioasã care va trebui sã fie organizatã pe plan mondial. România face parte dintr-un mecanism european si nu suntem singuri în aceastã situatie si e foarte bine”, a mai declarat Arafat.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ