11.4 C
Vaslui
26-mart.-2023

Parlamentul a decis, după o şedinţă cu scandal: educaţie pentru sănătate în şcoli, nu educaţie sexuală

- Advertisement -

Elevii, începând cu clasa a VIII-a, vor învăţa la şcoală despre educaţia pentru sănătate, nu cea sexuală, conform unui legi adoptate după ani de dezbateri şi controverse între partidele politice.

Parlamentul a tranşat proiectul de lege care se referă inclusiv la teme de educaţie sanitară în şcoli, inclusiv aspecte legate de noţiuni privind bolile cu transmitere sexuală. Mai precis, este vorba despre iniţiativa care în diferite stadii ale dezbaterilor a conţinut inclusiv un amendament care prevedea introducerea „educaţiei sexuale”, sintagmă care, la intervenţia aleşilor PSD, PNL şi UDMR, a fost transformată în „educaţie pentru sănătate”.

Iar povestea acestui proiect e lungă: adoptat, iniţial, în iunie 2020 de Parlament, atacat de preşedintele Klaus Iohannis la Curtea Constituţională, dar fără a pica la testul magistraţilor, a fost retrimis de şeful statului în legislativ.  Problema sesizată la CCR, apoi justificată pentru reexaminare, a fost exact aceea a nuanţelor dintre „educaţie sanitară” (trecută de Parlament) şi cea de „educaţie sexuală” (dorită de preşedinte, dar neacceptată de aleşi). După ce a stat încă un an şi jumătate în sertarele de la Senat şi Cameră, proiectul a ajuns şi a trecut de forul decizional. 224 de voturi au fost „pentru” şi doar unul „împotrivă”, iar 49 de aleşi s-au abţinut.

Forma finală a amendamentului care a împărţit Parlamentul este următoarea: „Derularea sistematică în unităţile şcolare, începând cu clasa a VIII-a, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, de programe de educaţie pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor”.

Citeste mai mult: adev.ro/rdtsnh

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.