Parteneriat între Consiliu Local, DSP Vaslui si Ministerul Sãnãtãtii, pentru un nou aparat de testare COVID-19

COLABORARE… Directia de Sãnãtate Publicã (DSP) Vaslui cere sprijinul Ministerului Sãnãtãtii si Consiliului Local pentru a achizitiona un nou aparat REAL TIME PCR pentru testare COVID-19. Directoarea institutiei, Mihaela Vlada, a fost ieri la Bucuresti, pentru a depune solicitarea de finantare a noului laborator, iar consilierii locali au adoptat o rectificare de buget în care a fost prevãzutã si alocarea a 300 de mii de lei pentru amenajarea spatiului în care vor fi efectuate testele. “Sperãm sã primim finantare de la Ministerul Sãnãtãtii, pentru a achizitiona acest aparat pentru determinarea SARS-Cov-2 si a altor tulpini ale virusurilor gripale. Spatiul va fi pus la dispozitie de Primãria Vaslui, iar în cadrul laboratorului va lucra personal DSP”, a precizat directoarea executivã DSP, Mihaela Vlada.

Laboratorul va fi amenajat, potrivit declaratiilor fãcute de primarul Vasile Pavãl, la parterul blocului 350 din zona gãrii. “În conditiile actuale, în care situatia din tara noastrã nu e prea bunã din punct de vedere al stãrii de sãnãtate, DSP a solicitat Consiliului Local sã-i punã la dispozitie un spatiu în vederea amplasãrii unui nou aparat de testare SARS-CoV-2. Am discutat cu doamna director, azi (n.r. ieri) se aflã la Ministerul Sãnãtãtii sã vadã orizontul de timp de atribuire a acestor aparate. Noi am identificat spatiul potrivit, se aflã în zona gãrii, la blocul 350, acolo unde au fost câteva cabinete medicale si este liber. Domnul director economic va include în rectificarea bugetarã distribuirea a 300 de mii de lei de pe o pozitie, ca sã putem amenaja urgent acest spatiu, urmând ca Ministerul Sãnãtãtii sã asigure achizitionarea aparatului de testare. Este foarte important sã mãrim capacitatea de testare în municipiul Vaslui, pentru cã, asa cum stiti, aparatul de la Spitalul Judetean efectiv nu mai face fatã”, a precizat primarul Vasile Pavãl, ieri, în sedinta de Consiliu Local.

Spitalul Judetean Vaslui nu mai face teste contracost pentru SARS-CoV-2

Spitalul Judetean Vaslui a anuntat ieri dupã-amiazã cã, pentru o perioadã de timp, nu se vor mai putea face teste contracost pentru SARS-CoV-2 în cadrul unitãtii medicale. “Având în vedere incidenta crescutã a cazurilor SARS-COV-2 pozitiv si a adresabilitãtiii crescute a pacientilor simptomatici, se suspendã temporar realizarea testãrii contra cost pentru SARS-COV-2 la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui. Vã multumim pentru întelegere!”, a transmis conducerea unitãtii medicale. Managerul spitalului a explicat cã decizia a venit ca urmare a numãrului mare de teste la cerere într-o perioadã în care “avem foarte multi suspecti si persoane simptomatice, iar laboratorul nu face fatã. De la începutul lunii iulie si pânã pe 20 iulie, am fãcut 1.560 de teste în total. Acum am mai putea face în jur de 10 teste pe zi la cerere, dar sunt atât de multe persoane care vor contracost încât nu putem face selectia astfel încât sã nu se supere cineva. Rãmân multe probe de la o zi la alta si nu e corect ca cei care sunt simptomatici sau contactii directi sã astepte pânã facem testele la cerere. Poate peste o sãptãmânã vom relua testãrile contracost.
NICIUN COMENTARIU