spot_imgspot_img
25.6 C
Vaslui
16-apr.-2024

Pãsuire pentru asistatii social

- Advertisement -

ELECTORALÃ Cu toate cã se invocã, din partea actualului guvern, de facturã USL, „vechea mostenire”, datoratã mãsurilor luate de guvernele anterioare, intentia de pãsuire cu sase luni a rãu platnicilor la taxele sau impozitele locale a actualului guvern este nu doar târzie, cât, mai mult, cu iz electoral. Doar în judetul Vaslui, datoritã mãsurii luate la sfârsitul anului trecut, prin care beneficiarii de ajutoare sociale vor fi exclusi de la platã în cazul în care nu-si achitã taxele si impozitele sociale a dus la reducerea cu peste 25% a restantierilor. În acest moment, doar 1398 de beneficiari ai acestor ajutoare sociale mai figureazã cu datorii la bugetul local, tuturor fiindu-le suspendatã, conform vechii hotãrâri, plata acestor drepturi pânã la plata datoriilor.

La nivelul judetului Vaslui, din momentul aparitiei actului legislativ care conditiona primirea în continuare a ajutoarelor sociale de plata taxelor sau impozitelor locale, numãrul celor care se aflau în aceastã situatie a scãzut cu 25%, datoritã si muncii de lãmurire a functionarilor unora dintre primãrii. Sunt cazuri de comune în care numãrul restantierilor la plata impozitelor si taxelor locale a scãzut la zero, în acelasi timp, datoritã nepãsãrii conducerii autoritãtilor locale, în special a unora dintre primarii aflati în functie si care candideazã pentru un nou mandat, marea majoritate din partea actualei coalitii aflate la guvernare, si care abia asteptau prilejul de a arunca responsabilitatea pentru nerealizãrile lor în curtea fostului guvern, cei care primesc ajutoare sociale nu au fost înstiintati cu privire la obligatiile care le revin. Ca si statisticã, în luna decembrie 2011, înainte de mãsurile asa-zis „punitive”, îndreptate împotriva celor care, chiar dacã primeau ajutor social, „uitau” sã-si achite dãrile cãtre stat, la nivelul judetului Vaslui, conform datelor primite de la Agentia Judeteanã pentru Plãti si Inspectie Socialã Vaslui, erau înregistrati la platã nu mai putin de 1879 persoane beneficiare a diferitelor tipuri de ajutoare sociale, dar, în acest moment, numãrul acestora s-a redus la doar 481. Actualul guvern, cu o directie declarat socialã, vrea sã încurajeze nu doar nemunca, cât neplata datoriilor cetãtenesti, dând, iar, mânã liberã celor abonati, de ani de zile, la tot felul de „pomeni sociale”.

Disciplina fiscalã cu forta, binevenitã în conditii de crizã economicã

În luna decembrie, înainte de aparitia actului normativ care conditiona primirea de ajutoare sociale de plata obligatiilor cãtre bugetul local, la nivelul judetului Vaslui, numãrul celor care beneficiau de anumite drepturi sociale, si care aveau restante la bugetele locale, era de 1879 persoane. Dintre acestia, numãrul celor care beneficiau de venitul minim garantat era de 415 persoane, alte 1317 primind alocatii de sustinene a familiei, în timp ce alti 133 vasluieni beneficiau de indemnizatii ale copilului. Alti 14 vasluieni primeau diferite indemnizatii, inclusiv pentru faptul cã, someri fiind, si-au gãsit loc de muncã. „Încã de la începutul anului, din momentul în care am luat la cunostintã de prevederile legale, am chemat la primãrie pe toti cei care beneficiau de ajutoare sociale, si le-am explicat noile reguli. Aproape toti au reusit, pe mãsurã ce încasau respectivele drepturi, sã-si achite restantele cãtre bugetul local. În acest moment, nu mai avem niciun beneficiar de ajutoare sociale în situatia de a nu primi respectivele drepturi”, declara secretarul uneia dintre primãriile din judet. Din pãcate, aceste situatii au fost punctuale la nivelul judetului multi dintre primari preferând sã dea vina pentru excluderile de la platã pe „vechea guvernare”, sperând cã astfel vor mai câstiga ceva voturi în plus la alegerile din luna iunie. În acest moment, la nivelul judetului Vaslui, au fost depuse doar 416 cereri de reluãri la platã, din care doar pentru 125 de persoane restante la bugetele locale si care beneficiau de venitul minim garantat, din totalul de 415, si doar 290, din cei 1317 care primeau alocatii de sustinene a familiei, deci, în ultimul caz, doar circa 22% dintre beneficiari. În ceea ce priveste beneficiarii de alocatii de crestere a copilului, circa jumãtate, 61 de persoane, si-au plãtit dãrile cãtre bugetul local. Cu toate acestea, intentia actualului guvern de a-i pãsui cu sase luni pe datornici reprezintã doar o mãsurã populistã, în prag de alegeri, doar – doar vor obtine ceva voturi în plus!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.