31.1 C
Vaslui
01-iul.-2022

Patru elevi din judetul Vaslui, calificati la etapa nationalã a olimpiadei ce reuneste patru materii: fizicã, biologie, geografie si chimie

CEI MAI BUNI… Patru elevi din judetul Vaslui s-au calificat la etapa nationalã a Olimpiadei Interdisciplinare Stiintele Pãmântului. Cel mai mare punctaj a fost obtinut de Norina Stefania Alexandru de la Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu” Vaslui, urmatã apoi de alti trei elevi de la Colegiul „Gh. R. Codreanu” Bârlad: Lucian Rosca, Nicole Dobrovolschi si Cosmin Croitoriu. „Îi felicitãm pentru rezultatele obtinute si le urãm succes la etapa nationalã. Avem încredere în ei, pentru cã sunt copii foarte buni, au mai participat la olimpiade, si am vãzut cã sunt dornici sã învete si sã se afirme”, a declarat inspectorul scolar la disciplina Chimie, prof. Nicoleta Drãgoi. Olimpiada Stiintele Pãmântului este o competitie dificilã pentru cã nu implicã o singurã disciplinã, ci patru: fizicã, geografie, biologie si chimie.

Etapa judeteanã a Olimpiadei interdisciplinare Siintele Pãmântului s-a desfãsurat sãptãmâna trecutã, pe 11 martie, la Colegiul National „Cuza Vodã” Husi. Au fost înscrisi 23 de elevi din clasele IX-XII, însã au participat 22 de elevi. Spre deosebire de celelalte olimpiade, la Stiintele Pãmântului totii elevii de liceu primesc aceleasi subiecte, indiferent de clasa în care sunt. La final, se face un singur clasament, astfel cã se poate întâmpla ca printre elevii calificati la etapa nationalã sã nu fie niciunul din clasa a IX-a. „Am avut un singur elev de clasa a IX-a, care a participat, toti ceilalti au fost din clasele X-XII. Cel mai mare punctaj obtinut a apartinut elevei Norina Stefania Alexandru. De-a lungul timpului, a participat la multe olimpiade, are experientã, nu mã mirã deloc cã a obtinut un rezultat bun. Ceilalti elevi care s-au calificat sunt Lucian Rosca (clasa a XII-a), Nicole Dobrovolschi (clasa a X-a) si Cosmin Croitoriu (clasa a XII-a). Toti trei sunt elevi ai Colegiul „Gh. Rosca Codreanu” si, de asemenea, sunt elevi buni, care au mai participat la olimpiade si au obtinut premii”, a declarat inspectorul scolar la disciplina Chimie, prof. Nicoleta Drãgoi.

Norina Stefania vrea sã îsi continue studiile în tarã, la Bucuresti

Calificarea la nationala de Stiinte ale Pãmântului nu mai e nicio surprizã pentru Norina Stefania Alexandru. În gimnaziu, s-a calificat în lotul national lãrgit la Olimpiada Interdisciplinarã de Stiinte pentru Juniori si a obtinut o mentiune din partea Ministerului Educatiei. A absolvit gimnaziul ca sefã de promotie, cu media 10, si a continuat sã participe la olimpiadele de chimie, informaticã si fizicã. Profesorii care au pregãtit-o pentru Olimpiada Interdisciplinarã Stiintele Pãmântului sunt: la fizicã – Cãtãlin Ignat, biologie -Gianina Romascu, chimie – Doina Gosav si geografie – Mirela Bulgaru. „Subiectele au fost frumoase, nu foarte grele, dar nici usoare. Dupã pãrerea mea, au respectat întocmai programa si structura impusã la nivel national. În cea ce priveste etapa urmãtoare, momentan nu pot spune cã am emotii, dar poate si pentru cã faza nationalã se va desfãsura la începutul lunii mai. Pe viitor, intentionez sã merg la Facultatea de Informaticã din Bucuresti sau la Facultatea de Automaticã si Calculatoare din cadrul Universitãtii Politehnice din Bucuresti”, a declarat Norina. Directorul Liceului „Mihail Kogãlniceanu”, prof. Cãtãlin Ignat, o felicitã, de asemenea, pentru rezultatul obtinut: „mã bucur cã pânã la urmã s-a hotãrât sã participe, pentru cã s-a decis cu o zi înainte. Este o competitie dificilã, pentru cã îti solicitã cunostinte din patru materii: fizicã, chimie, biologie si geografie. Norina este un elev bun, care a obtinut mereu rezultate bune la învãtãturã, nu mã mirã, însã, fireste, ne bucurã, mai ales cã a obtinut un rezultat detasat”.

Trei „codrenisti” cu rezultate exceptionale

Cei trei elevi de la Colegiul „Gh. R. Codreanu” Bârlad au obtinut, de asemenea, rezultate scolare foarte bune de-a lungul timpului. Lucian Rosca, spre exemplu, a câstigat la finalul anului 2021 Premiul I (500 lei) la Concursul „Cresterea Cristalelor (sectiunea Cel mai „Cool cristal”), organizat de Facultatea de Fizicã din cadrul Universitãtii de Vest Timisoara. Cosmin Croitoriu a obtinut, anul trecut, Premiul III la etapa nationalã a Olimpiadei de Fizicã. Nicole Dobrovoschi a absolvit Scoala Generalã „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad ca sefã de promotie si a participat la mai multe olimpiade. Face parte din echipa de roboticã a Liceului „Gh. R. Codreanu”. Profesorii care îi pregãtesc pe acesti elevi pentru Olimpiada Interdisciplinarã Stiintele Pãmântului sunt: la chimie -Aura Tilibasa si Viorica Alexandrescu, geografie – Veronica Silvestru si Cristina Oprea, biologie – Manuela Ivas si Cristina Carata, fizicã – Cãtãlin si Ecaterina Anghelutã. Etapa nationalã se va desfãsura în perioada 5-8 mai, în judetul Prahova.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here