Parlamentul European dezbate miercuri după-amiază o rezoluţie non-legislativă privind aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, în care se cere statelor membre UE să-şi respecte angajamentele juridice privind criteriile de aderare la Schengen şi să nu cedeze în faţa tendinţelor populiste.
Rezoluţia PE, care va fi supusă joi votului în plen, reafirmă că ambele ţări au implementat deplin acquis-ul Schengen, singura condiţie necesară pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul european de liberă circulaţie, aşa cum prevede Tratatul de aderare la UE.
În aceeaşi rezoluţie, eurodeputaţii le mai recomandă statelor membre ”să ia o decizie privind extinderea Schengen cu Bulgaria şi România pe baza acquis-ului şi procedurilor Schengen” şi reafirmă că ”cele două state şi-au reconstruit şi reorganizat fundamental sistemele de management integrat al frontierelor prin investiţii substanţiale în autorităţile de aplicare a legii, prin instruire şi tehnologie de ultimă generaţie, şi şi-au consolidat cadrul instituţional şi legal, aspect recunoscut de toate rapoartele de evaluare Schengen”.
Documentul reaminteşte şi ”sprijinul constant şi solidaritatea arătate de România şi Bulgaria ca parteneri de încredere în Europa de Sud-Est şi contribuţia lor constantă la securitatea frontierelor în această parte a Uniunii Europene, de exemplu prin participarea la operaţiuni importante ale Agenţiei europene pentru gestionarea cooperării operaţionale la graniţele externe (Frontex) menite să contracareze migraţia ilegală”.
Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), reunit în 22 septembrie la Bruxelles, a decis amânarea votului privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen în urma opoziţiei deschise exprimate de Olanda şi Finlanda. Decizia de extindere a spaţiului Schengen trebuie să fie luată cu unanimitate de Consiliul JAI, iar Parlamentul European are doar un rol consultativ în acest proces. Avizul pozitiv al PE a fost deja dat la începutul lunii iunie, când a fost adoptat un raport elaborat de eurodeputatul portughez Carlos Coelho (PPE).
AGERPRES.ro