spot_img
23.5 C
Vaslui
14-iul.-2024
spot_img

Pentru prima oară de la catastrofa de la Fukushima, Japonia a autorizat repornirea unui reactor nuclear

- Advertisement -

Autorităţile nipone au autorizat miercuri repornirea unui reactor nuclear, pentru prima oară de la catastrofa de la Fukushima, provocată de cutremurul şi tsunamiul de la 11 martie, a anunţat agenţia de presă Jiji, preluată de AFP.

Reactorul numărul trei al centralei Tomari, construită pe Insula Hokkaido (nord), ‘a fost repus în exploatare comercială la orele locale 16:00 (07:00 GMT), după ce a obţinut undă verde din partea autorităţilor’, a anunţat operatorul centralei, Hokkaido Electric Power (Hepco).

Guvernatoarea din Hokkaido, Harumi Takahashi, a declarat la rândul său că a discutat cu cele patru municipalităţi deservite de centrală şi că niciuna nu a avut nici un fel de obiecţie cu privire la repornirea reactorului.

Aproape trei sferturi din cele 54 de reactoare nipone sunt în prezent oprite pentru revizie sau ca măsură de securitate, în condiţiile în care tot mai mulţi japonezi se pronunţă împotriva repornirii acestora, din cauza riscurilor de cutremur sau de tsunami.

Însuşi premierul Naoto Kan s-a pronunţat în favoarea unei renunţări progresive la electricitatea de origine nucleară şi la adoptarea energiilor regenerabile. Însă Ministerul Economiei şi Industriei (Meti) este favorabil repunerii în exploatare comercială a reactoarelor care au trecut testele de siguranţă impuse de guvern.

Hepco menţinea reactorul 3 în activitate din 7 martie, însă nu a relansat oficial operaţiunile comerciale din cauza catastrofei de la Fukushima. Agenţia pentru siguranţă industrială şi nucleară (Nisa), care depinde de Meti, a anunţat că ultimele teste au fost încheiate săptămâna trecută.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.