spot_img
spot_img
21.8 C
Vaslui
03-mai-2025

Pericolul Lyme, tot mai mare în codrii Iașului. Creștere îngrijorătoare a cazurilor de mușcături de căpușe în acest an: risc de boală pentru 30% din pacienți

- Advertisement -

În luna aprilie, aproximativ 20 de persoane s-au prezentat la Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași după ce au fost mușcate de căpușe. Un număr foarte mare pentru o astfel de lună. Potrivit medicilor, în cazul a 30% dintre acestea există posibilitatea de a fi contractat boala Lyme.

Specialiștii spun că numărul cazurilor este mai mare comparativ cu aceeași perioadă a anilor trecuți, când se înregistrau între 10 și 15 pacienți mușcați de căpușe.

„Sunt pacienți care se prezintă la spital după mușcătura de căpușă, unii dintre ei având deja semnul caracteristic, roșeața specifică. Totuși, doar un număr relativ mic de persoane vin cu căpușa încă atașată de piele. Așa cum subliniem de fiecare dată, recomandarea noastră este ca populația să nu încerce să extragă singură căpușa, deoarece manevrele incorecte pot crește riscul de complicații. Căpușa trebuie îndepărtată printr-o mișcare fermă și dreaptă, fără răsucire. Dacă este învârtită sau agresată mecanic, există o probabilitate mare ca părți din ea să rămână în piele, ceea ce poate duce la infecții”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.

În ceea ce privește boala Lyme, aceasta nu poate fi diagnosticată imediat după mușcătură. De obicei, este necesară o perioadă de monitorizare și analize repetate. Se recomandă inițial tratament profilactic cu antibiotic, după care se reevaluează pacientul prin teste serologice. Conform datelor actuale, aproximativ 30% dintre pacienții care s-au prezentat în aprilie (adică 6 din 20 de persoane) ar putea dezvolta boala Lyme, însă diagnosticul se stabilește ulterior, în funcție de evoluția clinică și rezultatele analizelor.

Dr. Florin Roșu atrage atenția asupra riscului crescut de înțepături de căpușe în zonele cu vegetație abundentă și recomandă evitarea acestora, mai ales în sezonul cald. Totuși, în cazul în care plimbările sau activitățile în aer liber sunt necesare, este esențială o protecție corespunzătoare. Medicul recomandă purtarea de pantaloni lungi și șosete înalte, astfel încât pielea să nu rămână expusă. Tricourile cu mâneci lungi sunt, de asemenea, preferabile pentru protecția bustului și a brațelor. Este important ca și zona capului să fie protejată, întrucât căpușele se pot atașa de scalp sau de lobul urechii atunci când intrăm în contact cu vegetația…https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/pericolul-lyme-tot-mai-mare-in-codrii-iasului-crestere-ingrijoratoare-a-cazurilor-de-muscaturi-de-capuse-in-acest-an-risc-de-boala-pentru-30-din-pacienti–1750348.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.