25.5 C
Vaslui
29-iun.-2022

Perioada de autorecenzare online a fost prelungită

PRELUNGIRE… Platforma de autorecenzare va fi deschisă până vineri, 27 mai, iar vizita recenzorilor în teren se va desfășura în perioada 31 mai – 17 iulie 2022.

MODIFICARE… Comisia Centrală pentru Recesământul Populației și Locuințelor (CCRPL) a anunțat prelungirea perioadei de autorecenzare în cazul recensământului 2021. Astfel, platforma de autorecenzare va fi deschisă până vineri, 27 mai, iar vizita recenzorilor în teren se va desfășura în perioada 31 mai – 17 iulie 2022. Decizia vine ca urmare a interesului crescut pentru autorecenzare manifestat recent de populație (peste 400.000 de chestionare completate zilnic, comparativ cu o medie de 120.000 de chestionare completate pe zi în perioada anterioară).

Directorul executiv al Direcției Județene de Statistică Vaslui, Teodor Iancu, a declarat că toate punctele de autorecenzare asistată din județ vor rămâne deschise pentru încă două săptămâni. “Este o decizie extrem de bună a CCRPL care are la bază trendul ascendent al autorecenzării populației din ultimele zile, dar și reducerea costurilor per ansamblu la recensământ. Era o obligație morală și profesională pentru a prelungi perioada și în niciun caz, nu se referă la vreo anumită teamă de colectare a datelor din teren. De fapt, totul este în corelare cu strategia națională în domeniul statisticii oficiale pe care vrem să o implementăm în următorii ani în ceea ce privește realizarea recensământului, adică acesta să fie realizat exclusiv on-line, așa cum mai multe țări din UE îl realizează deja. Deci punctele de autorecenzare asistată din fiecare comună, oraș, municipiu ale județului nostru vor fi deschise încă două săptămâni, până pe 27 mai. În aceste centre cetățenii se pot autorecenza cu ajutorul unui recenzor specializat, dacă nu dețin tehnica ori abilitățile necesare. Platforma de autorecenzare funcționează un pic mai lent în aceste zile, dar important este că funcționează. Recomand răbdare pentru cei care doresc să se autorecenzeze și le mulțumesc în mod deosebit celor care dau dovadă de ea. Până la urmă, aceast fapt denotă un puternic spirit civic al populației în îndeplinirea importantului obiectiv național care este recensământul din acest an”, a declarat Teodor Iancu, directorul executiv al Direcției Județene de Statistică Vaslui.

S-a prelungit și dovada autorecenzării

O altă hotărâre importantă luată de CCRPL privește dovada autorecenzării persoanelor care a fost prelungită până pe 15 mai 2023. Deci persoanele care s-au autorecenzat pot solicita respectiva dovadă de pe platforma electronică într-un termen de un an de zile, acest document fiindu-le necesar pentru obținerea zilei libere oferite de către statul român. Cel de-al treisprezecelea recensământ din istoria României are două perioade de colectare a datelor statistice de la populație: autorecenzarea on-line (14 martie – 27 mai) și înregistrarea informațiilor de la cetățeni prin clasicele interviuri cu recenzori de teren (31 mai-17 iulie), dar doar pentru persoanele și locuințele care nu au fost recenzate în prima perioadă. Noutatea actualului recensământ este faptul că toate datele statistice vor fi colectate și prelucrate electronic – chiar și în cea de-a doua perioadă, recenzorii de teren trebuind să folosească în interviurile cu respondenții tabletele electronice care conțin chestionare despre locuințe și persoane.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here