spot_imgspot_img
10 C
Vaslui
26-apr.-2024

Pesedistii pregãtesc “echipa de soc”: Buzatu-Pavãl-Silistru!

- Advertisement -

ECHIPA E aproape oficial: candidatii Uniunii Social-Liberale pentru alegerile parlamentare si locale din noiembrie a.c. vor fi desemnati cu ajutorul alegerilor interne. Unii dintre liderii partidului vorbesc deja de prezentarea cãtre electorat a unor echipe formate din candidatii la primãrie-Consiliu Judetean-colegiu parlamentar, ceea ce ar însemna cã, la Vaslui, electoratul ar putea sã voteze o tripletã formatã din actualul primar Vasile Pavãl, candidatul la CJ – Dumitru Buzatu si actualul senator de Vaslui, Doina Silistru. Atât în 2004, cât si în 2008, membrii organizatiei judetene PSD au fost chemati sã-si spunã cuvântul în privinta candidatilor la alegerile parlamentare, iar în unele situatii s-a ajuns la situatii tensionate, care riscau sã degenereze în scandaluri de proportii.

Uniunea Social-Liberalã doreste ca toti candidatii la primãrii, Parlament sau Consiliul Judetean sã treacã prin filtrul alegerilor primare, cunoscute de membrii de partid ai PSD, principalul partid din USL, drept alegeri interne. Liderii PSD ar dori ca la alegerile interne ale Uniunii sã poatã vota si simplii alegãtori, indiferent de optiunea lor politicã. Conform vicepresedintelui PSD, deputatul Valeriu Zgonea, la acest sondaj ar urma sã participe nu doar membrii USL, ci si cetãtenii neafiliati politic, inclusiv cei din diaspora, sistem inspirat de procesul electoral din Italia, SUA sau Franta. “Sunt așa-numitele <<primare deschise>>, la care avem optiunea sã folosim doar membri de partid si cea în care folosim si suport electoral. Din punctul nostru de vedere si din discutia pe care am avut-o si cu presedintele partidului si cu secretarul general, noi am înclina cãtre optiunea de consultare a întregii populatii”, a anuntat, ieri, Valeriu Zgonea.

În iulie, vasluienii vor putea vota candidatii USL!

Listele cu candidati USL ar urma sã fie “dezvãluite” electoratului din judetul Vaslui în luna iunie a.c., dupã ce se vor stabili colegiile parlamentare. O propunere ar fi ca toti candidatii din partea USL sã iasã în fata cetãtenilor, iar cei care vor primi sprijinul electoratului sã intre în cursa pentru un loc la primãrie, Consiliul Judetean sau Parlament. Legat de colegiile parlamentare, USL va stabili eligibilitatea fiecãrui colegiu, iar în fiecare organizatie judeteanã se vor înscrie în cursã mai multe nume, pe fiecare colegiu în parte. Toti candidatii ar urma sã vorbeascã electoratului, sã cearã sprijinul populatiei, dupã sistemul american. Și ei vor candida, vor vorbi, vor cere suportul populației. Noutatea acestor alegeri interne este cã acei candidati la functiile importante vor trebui sã aparã în fata electoratului ca o echipã. “Noi sperãm sã intre si primarii si cei de la Consilii Judetene, în acest proces, pentru cã suntem o echipã. Echipa este formatã din candidatul la primãrie, la Consiliul Judetean si candidatul pe colegiul uninominal – fie cã e deputat sau senator. Aceastã echipã va merge si va cere suportul electoral si atunci noi ne vom da seama dacã între doi sau trei candidati sau dacã ceea ce avem noi ca viziune este acceptat sau nu de cãtre populatie”, mai spune vicepresedintele PSD. Principalul partid din USL anuntã sec, însã: vor putea participa la votul pentru desemnarea candidatilor si cei neafiliati partidelor care formeazã USL, însã nu si membrii de partid ai PDL.

Vor apãrea discutii între candidati?

Desi liderii PSD vorbesc de o clarificare a pozitiei candidatilor în raport cu electoratul, este de asteptat ca, în unele zone, sã izbucneascã adevãrate rãzboaie între candidatii PNL si cei ai PSD. În 2004, de exemplu, în timpul alegerilor primare pentru listele de candidati ai PSD, în judetul Vaslui, unii candidati mai bine cotati s-au trezit exclusi din luptã din cauza unor calcule ale liderilor de la Bucuresti, ceea ce a trezit multe antipatii. Cu opt ani în urmã, PSD s-a trezit cu 15 candidati pentru mandatele de deputati si senatori, iar lupta a fost acerbã. În 2008, Ana Birchall, initial candidatã la Parlament pe colegiul Murgeni, a fost scoasã de pe liste pe baza unei decizii luate la Bucuresti, iar în locul sãu a venit Marian Sârbu, actualul deputat UNPR. Atunci, lista cu cei zece candidati pentru colegiile uninominale din judet a suferit unele modificãri, pe ultima sutã de metri. Vasile Butnaru, pe atunci deputat PSD, s-a retras din motive personale, fiind înlocuit de directorul liceului din Negresti, Vasile Mariciuc. Au rãmas în cursã senatorii Aristide Roibu si Doina Silistru, fostul prefect Ioan Tibulcã, dar si fostul primar al Vasluiului, Victor Cristea.

Buzatu si Pavãl, candidati siguri

Actualul vicepresedinte al CJ, Dumitru Buzatu, va fi candidatul la functia de presedinte al Consiliului Judetean, în timp ce actualul primar de la Vaslui, Vasile Pavãl, va fi candidatul Uniunii Social Liberale pentru încã un mandat la conducerea primãriei Vaslui. “PSD va avea ambii candidati la alegerile locale din 2012 pentru CJ si Primãria Vaslui în urma acordului avut cu PNL în cadrul USL. Decizia aceasta a fost luatã în urma sondajelor de opinie fãcute în judetul Vaslui, conform cãrora PSD conduce detasat. Noi am stabilit încã de la semnarea protocolului la nivel local, cã PSD va avea ambii candidati pentru functiile de presedinte de Consiliu Judetean si primãrie de municipiu-resedintã. Și la nivel de judet vom merge pe candidati unici, cu un procent de peste 60 la sutã PSD si undeva la 30 si ceva la sutã PNL. Vor fi si câteva comune unde fiecare formatiune va merge cu propriul candidat”, a anuntat Buzatu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

36 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.