Pestă porcină africană depistată la Gherghești și Iana!

ALERTĂ… S-a confirmat existența unui nou caz pozitiv PPA la porcii domestici în localitatea Lunca, comuna Gherghești și o suspiciune caz pozitiv PPA la porcii domestici din localitatea Iana.

Institutul Național de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat prin buletin de analiză emis ieri, 23 februarie, un focar de pestă porcină africană ( PPA ) la porcii domestici dintr-o gospodărie de pe raza localității Lunca, comuna Gherghești, iar Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași a confirmat prin buletin de analiză, suspiciunea unui focar de pestă porcină africană la porcii domestici aflați într-o gospodărie de pe raza localității Iana, comuna Iana, județul Vaslui. Pentru confirmarea diagnosticului de PPA, proba a fost afluită la Institutul Național de Diagnostic și Sănătate Animală București. Până la confirmarea sau infirmarea diagnosticului, în cazul suspiciunii de boală au fost întreprinse următoarele măsuri: La solicitarea DSVSA Vaslui, Instituția Prefectului – județul Vaslui a convocat astăzi Centrul Local de Combatere al Bolilor (CLCB) la nivelul județului Vaslui, care a aprobat Planurile de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane (PPA) în confirmare și respectiv suspiciune la porcii domestici.

Apel către cetățeni: chemați medicul veterinar!

„Facem apel din nou, pe această cale la cetățeni, crescătorii de porcine, să anunțe de urgență medicul veterinar în situația în care apar modificări în statusul de sănătate al porcinelor din gospodăriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor. Totodată atragem atenția cetățenilor că este interzis consumul cărnii de porc fără a fi efectuat examenul trichineloscopic al acesteia. În acest scop sunt rugați să se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne în vederea efectuării examenului trichineloscopic.”, este apelul emis de Prefectura Vaslui.

Având în vedere evoluţia alarmantă a virusului pestei porcine africane pe teritoriul judeţului Vaslui, DSVSA Vaslui împreună cu Instituţia Prefectului – județul Vaslui face un apel către primari, consiliile locale și către cetățeni să trateze cu maximă responsabilitate acțiunile care țin de prevenirea răspândirii virusului și recomandă să respecte cu strictețe toate acțiunile impuse de autoritățile competente. Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgență medicului veterinar sau autorităților publice locale. Numărul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA este: 0800.826.787, adresa de e-mail: [email protected], iar la D.S.V.S.A. Vaslui unde este organizat serviciu de permanență numărul de telefon este 0235 421.121, fax 0235 421.278, e-mail: [email protected] și poate fi apelat de către cetățeni, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ