spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

Pesta porcinã africanã si trichineloza paralizeazã judetul Vaslui, DSVSA Vaslui lanseazã mãsuri fãrã precedent!

- Advertisement -
AVERTISMENT... „Este obligatorie anuntarea medicului veterinar de liberã practicã, dacã înainte de sacrificare, se semnaleazã aparitia unor modificãri a stãrii de sãnãtate a animalului", spune dr. Mihai Ponea, directorul executiv al DSVSA Vaslui.

MÃSURI DE PROTECTIE… În ultimele zile, mai multe cazuri de pestã porcinã africanã si de trichinelozã la mistret au pus în prizã autoritãtile locale si judetene. Medicii veterinari sustin cã este nevoie de mãsuri urgente de control si prevenire, pentru ca aceste focare sã nu punã în pericol sãnãtatea cetãtenilor. „Având în vedere dinamica evolutiei virusului pestei porcine africane, Directia Sanitar Veterinarã reaminteste mãsurile care trebuie aplicate pentru prevenirea rãspândirii Pestei Porcine Africane (PPA). Printre altele, locuitorii judetului Vaslui trebuie sã stie cã este permisã sacrificarea traditionalã a porcilor crescuti în gospodãrii, pentru consumul propriu, dar, în cazul în care proprietarul de porcine constatã modificãri ale stãrii de sãnãtate a animalului, va anunta de urgentã medicul veterinar de liberã practicã împuternicit de la nivelul Circumscriptiei Sanitare Veterinare de Asistentã de pe raza teritorialã respectivã, în vederea examinãrii antemortem sau post-mortem a animalului si a recoltãrii de probe (dacã situatia o impune), în vederea examinãrii de laborator”, anuntã dr. Mihai Ponea, directorul executiv al DSVSA Vaslui.

Dupã cazurile de la Popeni (cu pesta porcinã africanã) si Osesti (trichinelozã), conducerea Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Vaslui a dispus luarea unor mãsuri de protejare a populatiei fãrã precedent. Conform conducerii DSVSA Vaslui, „este obligatorie anuntarea medicului veterinar de liberã practicã, dacã înainte de sacrificare, se semnaleazã aparitia unor modificãri a stãrii de sãnãtate a animalului (inapetentã, febrã, pielea se înroseste, apoi devine cianoticã, arcuire a spatelui, mers greoi etc.) sau dacã dupã sacrificarea animalului se constatã existenta unor modificãri ale organelor interne”. „Precizãm cã în cazul confirmãrii unui focar de Pestã porcinã Africanã la porcinele din gospodãriile populatiei care sunt identificate, proprietarii de porcine vor fi despãgubiti, în conditiile respectãrii legislatiei sanitare veterinare”, spune Ponea. Medicii veterinari din judetul Vaslui atrag atentia cetãtenilor cã este interzis consumul cãrnii de porc, fãrã a fi efectuat examenul tricineloscopic al acesteia.

Nu cumpãrati porci de la persoane neautorizate sanitar-veterinar, vã expuneti la mari riscuri!

În acest scop, locuitorii judetului Vaslui sunt rugati sã se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne în vederea efectuãrii examenului trichineloscopic. Mai sunt câteva cerinte pe care medicii veterinari le pun în atentie celor care vor sã consume carne de porc, în aceastã perioadã. Astfel, achizitionarea de porcine si produse din carne nu trebuie sã se facã de la persoane neautorizate si fãrã documente sanitar-veterinare. În plus, se impune intensificarea controalelor în vederea descurajãrii comertului ilegal de porcine (de cãtre samsarii de porci) si produse provenite de la acestea, efectuarea obligatorie a examenului trichineloscopic în cazul sacrificãrilor din gospodãrii pentru consum propriu, verificarea respectãrii normelor sanitar-veterinare privind identificarea si inregistrarea animalelor. Se mai interzice, în aceastã perioadã, cresterea în extravilan a porcilor (stâni, cantoane, societãti agricole, alte clãdiri dezafectate etc.).

Avertisment extrem de sever din partea Prefecturii si a Directiei Sanitar Veterinare

„Având în vedere evolutia alarmantã a virsului pestei porcine africane pe teritoriul judetului Vaslui, DSVSA Vaslui, împreunã cu Institutia Prefectului, facem un apel cãtre Directia Silvicã judeteanã, AJVPS si Asociatiile de Vânãtori, cãtre primari, consiliile locale si cãtre cetãteni sã trateze cu maximã responsabilitate actiunile care tin de prevenirea rãspândirii virsului si recomandã sã respecte cu strictete toate actiunile impuse de autoritãtile competente. Orice suspiciune de boalã trebuie comunicatã de urgentã medicului veterinar sau autoritãtilor publice locale”, spune directorul DSVSA Vaslui. Pentru limitarea riscului ca locuitorii judetului Vaslui sã fie contaminati cu Trichinella de la carnea de porc mistret infestat, conducerea DSVSA cere ca de la fiecare carcasã sã se recolteze pilierii diafragmatici stâng si drept (obligatoriu ambii), în total sase probe, în greutate de aproximativ 500 de grame (cantitate necesarã pentru probe, contraprobe si repetarea examenului dacã este cazul, în caz de suspiciune). Un element important este si acela cã animalele vânate se crotaliazã obligatoriu. Este interzisã expedierea carcaselor de vânat sãlbatic înainte de primirea rezultatelor buletinelor de analizã, care sã ateste rezultate negative pentru PPA, PPC, Trichinella.

Este interzisã comercializarea cãrnii de porc din zonele restrictionate

De asemenea, este interzisã comercializarea porcilor, cãrnii si produselor din carne provenite din zonele de restrictie, ca urmare a evolutiei pestei porcine africane (judetul Vaslui este în partea a III-a a Deciziei 709/2016), iar comercializarea cãrnii de porc neexpertizatã sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor se sanctioneazã cu amenzi de pânã la 40.000 de lei! DSVSA Vaslui recomandã cetãtenilor sã cumpere produse alimentare numai din unitãti sau spatii autorizate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor. „Aceasta înseamnã cã, atât carnea cât si alte produse de origine animalã sau non-animalã au fost supuse controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor si nu constituie un pericol pentru sãnãtatea publicã. Riscul consumului de carne de porc necontrolatã sanitar veterinar îl reprezintã îmbolnãvirea de trichinelozã, o boalã parazitarã care poate provoca paralizii si se poate complica, putând duce la deces. Acelasi risc exista si în cazul preparatelor din carne provenitã de la animale neexpertizate si infectate cu parazitul Trichinella spiralis, întrucât afumarea sau prãjirea sau coacerea superficialã nu distruge parazitul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.