Peste 140 de soferi, sanctionati de politisti. 18 dintre ei au rãmas si fãrã permis de conducere

AMENZI…. Peste 140 de soferi au fost sanctionati de politistii vasluieni, zilele trecute, în cadrul campaniei de prevenire a activitãtii infractionale, cresterii sigurantei traficului rutier si prevenirii accidentelor rutiere. Potrivit Inspectoratului Judetean de Politie Vaslui, au fost verificate peste 345 de vehicule si legitimate peste 375 de persoane, iar în urma neregulilor constatate, politistii au aplicat amenzi în valoare de peste 36.000 lei. Dintre acestea, 140 au fost aplicate pentru încãlcãri ale O.U.G. nr. 195/2002 (privind circulatia pe drumurile publice). De asemenea, au fost retinute 18 permise de conducere si retrase 3 certificate de înmatriculare. Cauzele care au condus la retinerea permiselor de conducere au fost urmãtoarele: nerespectarea regimului legal de vitezã (12), conducerea sub influenta alcoolului (4) si depãsirea neregulamentarã (2); cauzele care au condus la retragerea certificatelor de înmatriculare au fost: valabilitatea expiratã a inspectiei tehnice periodice (2) si conducerea unui autovehicul care are montate anvelope uzate peste limita admisã (1). Cu ocazia derulãrii actiunii, s-a constatat si sãvârsirea unei infractiuni la regimul rutier, respectiv „conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante .

Duminicã, 29 noiembrie, spre exemplu, politistii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui, aflati în exercitarea atributiilor de serviciu pe strada Husului din municipiul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în judetul Vaslui, condus de cãtre un bãrbat de 44 de ani, din municipiul Vaslui. Întrucât conducãtorul autoturismului emana halenã alcoolicã, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând astfel o valoare de 0,63 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la spital, în vederea recoltãrii de probe biologice. În cauzã a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infractiunii de „conducerea unui vehicul sub influenta bãuturilor alcoolice.

Alcoolul scade capacitatea de reactie, concentrarea, atentia, reflexele si viteza de executie a miscãrilor a soferilor

Pentru reducerea gradului de victimizare prin accidente de circulatie, politistii le recomandã participantilor la trafic sã adopte o conduitã preventivã, sã respecte cu strictete regulile de circulatie si sã circule cu o vitezã adaptatã în permanentã la conditiile de drum. „Rulati cu o vitezã redusã, adaptatã permanent conditiilor concrete din trafic, în special când se circulã în coloanã. De asemenea, pentru un plus de sigurantã, se impune si mãrirea distantei în mers între vehicule. Purtati centura de sigurantã! Utilizati sistemele de retentie omologate pentru ocupantii din autovehicule! Nu utilizati telefonul mobil sau alt dispozitiv mobil prevãzut cu functia de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timp ce conduceti autovehicule pe drumul public. Nu bruscati comenzile autoturismului si efectuati fiecare manevrã doar dupã o temeinicã asigurare. Acordati prioritate de trecere pietonilor angajati în traversarea regulamentarã a drumului public prin locurile special amenajate si semnalizate. Nu îngreunati traficul si nu obstructionati vizibilitatea prin opriri sau stationãri neregulamentare! Nu consumati alcool sau substante interzise! Acestea vã vor scãdea capacitatea de reactie, concentrarea, atentia, reflexele si viteza de executie a miscãrilor. Totodatã, politistii le recomandã pietonilor sã îsi ia toate mãsurile de precautie, pentru a fi siguri cã sunt observati în trafic de cãtre soferi si sã fie întodeauna responsabili atunci când traverseazã strada. De asemenea, biciclistii sunt sfãtuiti de politisti sã se asigure temeinic înainte de efectuarea vreunei manevre, sã circule cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusã, sã aibã bicicleta echipatã corespunzãtor”, se aratã în comunicatul de presã transmis de Inspectoratul Judetean de Politie Vaslui.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ