spot_img
19.2 C
Vaslui
14-sept.-2024
spot_img

Peste 80.000 de pensii au fost prelucrate, în județul Vaslui. Pensionarii CAP rămân cu pensia minimă socială

- Advertisement -
MAJORARE… Din cei peste 80.000 de pensionari vasluieni, 64.000 au beneficiat de majorarea de pensie, conform noii formule de calcul

PENSIONARI… După vâlva produsă de aplicarea noilor prevederi legale privind calculul pensiilor, a venit și timpul ca beneficiarii să afle dacă veniturile lor s-au mărit sau dacă au rămas la fel. Luăm în considerare doar aceste două cazuri pentru că, așa cum prevede legislația în vigoare, în cazul pensiilor care, după recalculare, s-au micșorat, beneficiarii rămân cu pensia mai mare. La nivelul județului Vaslui, au fost recalculate 80.798 de dosare. Dintre acestea, 64.000 de pensionari au beneficiar de mărire, iar media a fost de 438 de lei. Cea mai mare creștere a fost de 4.398 de lei, iar cea mai mică, cuprinsă între 1 leu și 99 de lei, s-a aplicat în cazul a 10.681 de dosare de pensii recalculate. Din păcate, 21.624 de vasluieni au rămas cu pensia minimă socială în valoare de 1.281 de lei. Din această categorie fac parte pensionarii de CAP și cei cu stagii de cotizații minime.

Casa Județeană de Pensii a reușit să ducă la bun sfârșit procesul de recalculare a pensiilor pentru cei 80.798 de pensionari vasluieni care au beneficiat de majorărie de pensii, conform prevederilor legale în vigoare. La finalul procesului a fost stabilită o creștere medie a pensiilor cu 438 de lei. Așa cum era de așteptat, au existat pensii care au crescut considerabil. Astfel, în județul Vaslui, cea mai mare creștere a fost de 4.398 de lei, iar cea mai mică, cuprinsă între 1-99 de lei, a fost înregistrată în cazul a 10.681 de dosare recalculate. De asemenea, creșteri cuprinse între 100-499 de lei, au fost calculate în cazul a 26.449 de pensii, între 500-999 de lei, în 17.864 de dosare, între 1.000 – 1.999 de lei, în cazul a 9.264 de dosare și peste 2.000 de lei în cazul a 636 de dosare. Vești bune pentru pensionari vin și începând cu 1 octombrie. Guvernanții au stabilit ca pensia minimă care să nu fie impozitată să fie de 3.000 de lei, nu ca până acum, 2.000 de lei. Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a precizat că această măsură va duce la o creștere medie a pensiilor de aproximativ 100 de lei. “Am decis ca, începând cu 1 octombrie, nicio pensie sub 3.000 de lei nu va mai fi impozitată. Este o măsură menită să ușureze povara fiscală pentru pensionari și să le asigure un trai mai bun,” au subliniat guvernanții. Această măsură vine într-un moment delicat, în contextul distribuirii deciziilor de recalculare a pensiilor, care a generat tensiuni în rândul pensionarilor. Totuși, decizia guvernului de a ajusta pragul de impozitare reprezintă un pas important spre asigurarea unei protecții mai bune pentru seniorii români și o abordare mai echitabilă a sistemului de impozitare.

Pensiile de CAP rămân neschimbate 

NESCHIMBAT… Așa cum era de așteptat, cei care nu vor beneficia de noile prevederi legale a Legii pensiilor sunt pensionarii de CAP. În cazul acestora pensia va rămâne neschimbată, la nivelul pensiei minime sociale, în valoare de 1.281 de lei. De asemenea, de aceeași valoare a pensiei vor avea parte și pensionarii cu stadii minime de cotizare. Cu toate acestea, așa cum ne dau asigurări guvernanții, cei 30.000 de pensionari de CAP din județul Vaslui vor primi bani în plus la pensie începând cu 1 ianuarie 2025, atunci când pensiile minime vor fi indexate cu rata inflației și 50% din rata de creștere a salariului mediu brut.

Iată cum se calcula pensia până acum și noua formulă de clacul

FORMULĂ… Până la apariția noilor reglementări legale, calculul pensia se făcea prin adunarea punctajelor anuale pe baza contributivității și alți indicatori care aplicau conform legilor. Suma punctajelor anuale se împărțea la stagiul complet de cotizare care era diferit de la o categorie socio-profesională la alta. Rezultatul însemna numărul de puncte de pensie. Acesta se înmulțea cu punctul de pensie și rezultatul însemna pensia lunară impozabilă. Impozitul, de 10%, era scăzut din pensie (în cazul pensiilor de peste 2.000 de lei) și rezultatul era pensia în plată. În cazul noii formule de calcul, pensia însemna VPR (valoarea punctului de referință – 81 de lei) inmulțit cu numărul total de puncte. VPR se obține din VPP (valoarea punctului de pensie – 2.032 de lei) împărțit la 25 (numărul de ani minim de contribuție). Numărul total de puncte se calculează astfel: puncte de contributivitate plus puncte de stabilitate plus puncte asimilate. Numărul de puncte de stabilitate pentru fiecare an muncit se calculează astfel: 0,50 puncte/an pentru anii din intervalul 26-30 de ani inclusiv, 0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31-35 de ani, inclusiv și 1 punct/an pentru anii de muncă peste 36 de ani.

Ce spun pensionarii vasluieni

PĂRERI… Pentru unii vasluieni majorările de pensii au venit ca un ajutor nesperat, în timp ce unii sunt dezamăgiți de banii primiți în plus și spun că se așteptau la sume mai mari. «Orice ban în plus în plus este bine venit. Eu mă consider un caz fericit pentru că am primit, în plus, 608 lei, de la aproape 1.800 de lei, am ajuns cu pensia la aproximativ 2.400 de lei. Sunt bani cu care te poți descurca dacă știi să te chivernisești și să nu arunci cu banii. La anii mei, mulți dintre ei se duc pe medicamente dar așa este viața. În schimb, o prietenă a primit mai puțin de 100 de lei la pensie, în plus. Spunea că nu va lăsa lucrurile așa și va merge la Casa de Pensii pentru a primit explicații. Chiar și așa, nu sunt sume mari de bani pe care le primim noi, cei care am muncit în fabricile din județ și nu am avut funcții înalte. Până la urmă, muncești o viață ca, la sfârșit, atunci când poate nevoia de bani e mai mare ca la tinerețe pentru că și problemele, mai ales cele de sănătate, sunt mai multe, apar acum, în toamna vieții. Până la urmă te bucuri că ai mai primit ceva bani în plus și că nu mai ești o povară pentru copii și că, poate, îți vei putea permite mai multe», spune o pensionară din Vaslui.

Cât de dator este statul pensionarilor vasluieni

PROBLEMĂ… Un alt pensionar vasluian ridică o problemă mult mai complicată și se întreabă care este, de fapt, valoarea reală a pensiei. “Am înțeles că acum au ajustat o formulă bazată pe contributivitate și stagii de cotizare. Atunci, stau eu și mă întreb, care este pensia mea reală. Cea pe care am primit-o până acum sau cea pe care urmează să o primesc. Sunt curios dacă guvernanții noștri și cei care au gândit noua formulă de calcul îmi pot răspunde la întrebare. Pentru că, în condițiile în care pensia mea reală este cea pe care urmează să o primesc, atunci avem o problemă. Însemană că tu, ca stat, m-ai păcălit ani la rând și ai beneficiat de banii pe care trebuia să mi-i dai, de fapt. Atunci, ar trebui să-mi plătești și diferența de pensie din ziua în care am ieșit la pensie și până acum pentru că așa ar fi corect. Dar na! Suntem obișnuiți să lăsăm capul în jos și să spunem Săru’ mâna! și pentru câțiva lei pe care, parcă-i primești de pomană. Am muncit pentru banii aceștia și nu a fost deloc ușor mai ales în perioada de dinainte de Revoluție. Dar noi nu suntem nici greci și nici francezi, din păcate”, spune un alt pensionar vasluian.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. Uai nenorociților…cum morții mă tii să dai la un țăran, care a hrănit poporul asta infect, 1200 de lei pe lună, iar jegosii care nu au pus mâna macar pe o matura, sa câștige mai mult ca iei?!! Scrie aici că sunt patroni care dau 300 de lei pe zi , la cules pe camp, dar nu merge nimeni. Pai sa nu meargă, că uite ce primești când devii pensionar, primești pula in gura. Sa meargă bugetarii la cules porumb și prune, daca nu vor, sa mance pula 😡😡😡

  2. O mare porcărie marca PSD! Cine are, tot sa aiba! Mananca mai mult cel care I s a dat la pensie 4000 lei decat un țăran care a muncit, care a trudit pământul 30….40 de abi? Pe ce baza s au facut pensiile astea? Adică cel care a muncit în mină, pe locomotivă, sa ia aceeasi pensie cu un fute vânt ce si a pierdut timpul prin birouri( nu spun unde dar se stie)? Noaptea mintii, marca PSD partidul care a distrus România! Un partid de hoti si șpăgari! Sunt apolitic, in toate partidele sunt hoți și șpăgari dar în PSD ,de departe sunt cei mai mafioti! Bravo celor care au emigrat! Sunt prea bătrân sa o fac acum! Mi e scarba de tot ce înseamnă clasa politica în aceasta Romanie de rahat! A devenit ” tara tuturor posibilităților” condusa de toti inculții si toti parveniții!

  3. Pensionarii CAP să mănânce mai puțin pînă în Ianuarie 2025.Eventual sa se împrumute de la baronii locali dacă nu-s pe drojdie și aceștia.

  4. Destinul țăranilor este la fel de cumplit ca si după război. Au venit dumnealor pcr-iștii si au impus ”cotele”, adică au luat aproape toată producția de grâu , porumb, fasole, in (se cultiva și in, individual, pe parcele mici, ca și cânepa).Taranii ămâneau cu o minimă cantitate de produse, doar ca să supraviețuiască.Apoi a venit colectivizarea : calicii și bețivii satului , oamenii de nimic au intrat in fiecare curte și au luat cioporul de oi, vițelul de la vacă, căruța și calul.Mama i-a blestemat in genunchi, fiindcă voiau să ia și vaca cu lapte..”.-Cu ce să hrănesc cei trei copiii, afurisiților?” Calul a intors capul către noi, atunci când calicii au plecat cu căruța, cioporul de oi și vițelul. Cei numiți chiaburi și dușmani a noii orânduiri si-au sfârșit zilele in inchisori, la Canal, iar unii din ei s-au intors acasă abia după ani buni de pușcărie. Târănimea a muncit din 54 (in satul meu) până la 75-80 de ani la ”intovărășire,” GAC și apoi CAP. Astăzi au ajuns la batjocura de pensie de 1281 de lei, dupăp o viață de sclav pe propriul pământ. Dacă nu erau exploatați atâțt de inuman,. industria ar fi dat faliment in câtiva ani, căci orașele nu ar fi putut fi susținute fără producția agricolă confiscată in fiecare toamnă de pe ogor. Soseau și delegați ARLUS (rușii), care evaluau cantitatea de grâu și porumb de la fiecare CAP, luând partea cuvenită URSS.Tăranilor le rămânea o căruță de porumb, cât le trebuia de mămăligă și câteva păsări. Cu greutate, era crescut șiu un porc, dar nu in fiecare an. Ca să cumpere scândură, țiglă, sticlă de geam, cherestea, trebuiau să dea vite, păsări, ouă (la ORACA!). Si acum , după acest calvar numit visață de țăran, pensia lor este mai mică decât ajutorul social dar celor care nu a muncit niciodată, nu vor munci nici de acum inainte, ci doar se multiplică pentru a primi alocații.

  5. Și cum au fost prelucrate? După indicațiile guvernanților la grămadă. Cel cu grupă și cu contribuții mai mari primește cât unul fără grupă și salar minim pe economie…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.