spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Pestii lui Sam (foto)

- Advertisement -

Un nigerian a pus bazele unei crescãtorii de somni africani în judetul Vaslui

EXOTIC S-a nãscut în Legos, Nigeria, s-a cãsãtorit cu o vasluiancã si creste somni africani în Curteni. Este povestea incredibilã a lui Sam, un nigerian care a ales sã devinã moldovean. Are douã facultãti, Academia de Marinã si Facultatea de Afaceri si Relatii Internationale, însã asta nu-l împiedicã sã frãmânte noroaiele din Curteni, îngrijindu-se zilnic de pestii care îi amintesc de tara sa natalã. Prin muncã si conduitã, Sam a cucerit respectul si admiratia noilor sãi vecini din Curteni, locuitorii acestui sat având numai cuvinte de laudã la adresa crescãtorului de somni africani. Dar cel mai bun prieten pe care si l-a fãcut Sam la Vaslui este tot un nigerian, fotbalistul de la FC Vaslui Yero Bello, cel care a avut un soc atunci când s-a întâlnit pe strãzile din Vaslui cu un…compatriot!

L-am vãzut prima datã pe Sam, acum mai bine de o lunã, în toiul ninsorilor abundente din aceastã iarnã. Printre nãmetii din Curteni, ultimul lucru la care te puteai astepta era sã te întâlnesti cu un negru pe ulitã. A fost ca si cum as fi dat peste un rinocer bãlãcindu-se pe marginea Vasluietului. Aceeasi surprizã au avut-o si locuitorii din Curteni, dar foarte repede s-au obisnuit cu Sam si, dacã în sat, ocupatia predominantã e cresterea oilor, de ce sã nu existe un african care creste somni africani?! „Este foarte prietenos si se îngrijeste de pestii lui. Normal cã prima datã ne-a surprins, dar ne-am obisnuit cu el. Este un bãiat deosebit si ar putea fi luat ca exemplu în sat”, l-a caracterizat primarul comunei Oltenesti, Iorgu Sonea, pe noul antreprenor.

Si-a întâlnit perechea din România pe internet

La 29 de ani, Sam a absolvit douã facultãti. În 2009 era student în Cipru la Facultatea de Afaceri si Relatii Internationale si atunci s-a întâlnit prima datã cu Oana. Se cunosteau doar din corespondenta de pe Internet. Dupã un an, Sam a venit în România si aici a rãmas. A fost rapid „adoptat” de noua familie. „Sincer nu pot sã zic cã m-am acomodat în România, dar îmi place aici si mã simt foarte bine cu Oana si cu socrii mei. Ei m-au fãcut sã rãmân aici”, si-a motivat Sam prezenta sa în Curteni.

Mâncarea preferatã: sarmalele fãcute de mama soacrã!

„Primele sase luni n-a mâncat decât peste oceanic” povesteste Oana, amuzatã despre acomodarea cu bucãtãria româneascã a sotului ei. Acum, însã, acesta a devenit român get-beget si este un mare fan al sarmalelor gãtite de mama soacrã. Un sigur lucru îl împiedicã sã devinã român autentic. Nu îi place vinul si, în general, nu consumã alcool.

Cum a ajuns Sam sã creascã somni africani în Curteni

„Acum un an vorbeam despre pestii din România si cineva spunea cât e de gustos somnul. Atunci le-am povestit despre somnul african, care are aceleasi calitãti ca somnul din Europa, se creste foarte usor si, în plus, nu contine grãsimi. Asa mi-a venit ideea sã fac o crescãtorie de somni africani. N-am putut sã aduc pestii din Africa pentru cã era prea mare distanta si era posibil sã moarã în timpul transportului. I-am adus din Olanda. Si mâncarea cu care îi hrãnesc, tot de acolo e adusã”, povesteste Sam.

Clienti fideli

Sam a început sã vândã pestii de doar câteva luni, dar deja are clienti fideli. „Cei mai multi clienti sunt din Husi. Prima datã au cumpãrat din curiozitate si apoi au revenit”, ne-a spus Sam. Asa cã dacã aveti poftã de somn african, mergeti la crescãtoria lui Sam din Curtesti. Încã un amãnunt, ultimul pret pus de Sam era 14 lei pentru kilogramul de peste.

Somnul african, pestele care „respirã”

Somnul african a pãtruns în acvaculturã în urmã cu câteva decenii, fiind considerat o minune a ihtiologiei, în special datoritã rezistentei extraordinare fatã de conditiile de mediu. Practic nu are nevoie de oxigen dizolvat în apã, compusii pe bazã de azot, toxici pentru alte specii nu au nici un fel de efect negativ asupra lor, si mai ales se pot creste la densitãti formidabile de pânã la 400 kg/mc de apã. Consumul specific de furaj este extrem de redus, de pânã la 0,7. Una din putinele cerinte la conditiile de culturã ale acestei specii este temperatura apei, fiind o specie termofilã, necesitã peste 26°C. Sistemul respirator al somnului african diferã de cel al pestilor normali. Din ultima pereche de branchii s-a format o pereche de camere de aer (asemãnãtoare plãmânului), intens parcurse de artere prin intermediul cãrora pestele este capabil sã primeascã oxigen din aer.

Cum s-au întâlnit doi nigerieni în Vaslui

„Îmi place fotbalul si de când am ajuns aici urmãresc meciurile echipei FC Vaslui. Uitându-mã pe numele jucãtorilor l-am gãsit pe Yero Bello, un nume des întâlnit în Nigeria. A fost frumos când m-am întâlnit cu el. Eram prin Vaslui si am vãzut autocarul cu fotbalisti de la FC Vaslui. Când m-am apropiat de autocar am vãzut un negru si am strigat la el <<Bello!>>, dar acesta mi-a zis <<nu sunt eu Bello, uite acolo e Bello>>. M-am dus la el si i-am zis: <<Salut Bello, eu sunt din Nigeria>>. Nu-i venea sã creadã. Niciodatã nu se astepta sã întâlneascã un nigerian în Vaslui” ne-a povestit Sam. Acesta a mai spus cã vine la toate meciurile jucate de FC Vaslui, iar jucãtorul sãu preferat este Sânmãrtean: „Cred cã cel mai bun jucãtor este Sânmãrtean, dar FC Vaslui este o chip bunã datoritã tripletei: Wesley, Adailton si Sânmãrtean. Când acest triplet functioneazã, FC Vaslui nu are cum sã piardã!”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

27 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.