spot_imgspot_img
10.2 C
Vaslui
19-apr.-2024

Petarde interzise, la vânzare în mediul online

- Advertisement -

S-A DESCHIS SEZONUL… Cu mai bine de trei sãptãmâni pânã la Revelion, vânzãtorii de pocnitori si artificii din Vaslui au început sã se înmulteascã precum ciupercile dupã ploaie. Pentru a scãpa de ochii vigilenti ai legii, acestia s-au adaptat si si-au mutat „tarabele” în mediul online, acolo unde riscurile de a fi prins nu sunt chiar atât de mari. Potrivit politistilor, aceste materiale pirotehnice pot fi cumpãrate doar din locuri special amenajate, si folosite doar pe 31 decembrie si 1 ianuarie.

Petarde de toate dimensiunile, care explodeazã de mai multe ori, scot lumini colorate, scântei sau fum. Se vând pe sub mânã în piete, pe lângã licee si scoli. Cererea e mare, iar asta i-a fãcut pe comercianti sã nu mai vândã la bucatã. Acum, marfa se dã cu cutia si chiar cu baxul. Pretul unei baterii cu 25 de focuri, ale cãror efecte luminoase ajung si la 25 de metri înãltime se vinde azi cu 150 de lei. O cutie de petarde mici costã 3 lei ,iar tunul cu 12 focuri e 60 de lei. Toate preturile sunt însã negociabile, pentru ca „toatã lumea sã aibã de câstigat”. Foarte greu de prins sunt cei care vând online, mai ales prin intermediul site-urilor de socializare. Vânzãtorii îsi deschid conturi fictive, astfel cã politistii reusesc, cel mult, sã le blocheze.

Folosirea materialelor pirotehnice interzise constituie infractiune

Potrivit prevederilor legale, persoanele fizice pot cumpãra sau folosi doar materialele pirotehnice din categoria F1, adicã acele articole de divertisment care prezintã un risc foarte scãzut si un nivel de zgomot neglijabil si care sunt destinate utilizãrii în spatii restrânse. Petardele din categoria F1 nu trebuie sã continã mai mult de 2,5 mg de fulminat de argint. „Atragem atentia asupra faptului cã folosirea articolelor pirotehnice de naturã artizanalã, a celor din categorii de risc ridicat, sau neluarea unor mãsuri de sigurantã atunci când sunt utilizate articolele pirotehnice comercializate în aceastã perioadã, poate duce la accidente nedorite. Este interzisã detinerea, utilizarea si vânzarea cãtre publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 si 4, a articolelor pirotehnice de scenã (T1 si T2) si a altor articole pirotehnice din categoria P2. Totodatã, în conformitate cu legislatia în vigoare, este permisã organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 si 4 numai dacã existã acordul primãriei, al Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã si avizul Inspectoratului Judetean de Politie”, spun politistii. Orice operatiune cu articole pirotehnice, efectuatã fãrã drept, constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.