Petiție pentru reînființarea Secției de Medicină Generală la Murgeni

EXPLICAȚII… Inițiatorii petiției spun că reînființarea secției de Medicină Generală este o necesitate.

DEMERS… Locuitorii din Murgeni au inițiat o petiție pentru reînființarea secției de Medicină Generală în cadrul Spitalului de Psihiatrie din oraș. “Suntem nevoiți să parcurgem distanțe mari și să pierdem timp prețios, să riscăm viața celor în nevoie, din cauza faptului că cele mai apropiate servicii medicale le putem primi la spitalele din Bârlad, Huși sau Vaslui. Este o necesitate care ar trebui să fie pe lista de priorități a conducerii orașului Murgeni care, sunt convins, are tot interesul să rezolve problemele comunității”, au explicat inițiatorii demersului. Petiția a fost semnată de peste 600 de persoane și înregistrată la Primăria orașului Murgeni. Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat că susține inițiativa, iar deputata Raisa Enachi a cerut ministrului Sănătății o reacție publică cu privire la această solicitare. “Avem obligația față de cetățenii acestui oraș, să avem o viziune capabilă, care să le asigure dreptul la servicii medicale de bază atât copiilor cât și bătrânilor din acest oraș și din comunele învecinate”, a spus parlamentara în cadrul unei declarații de presă.

Spitalul din Murgeni a fost construit în perioada Regelui Carol I, iar în 1908, când a fost dată în funcțiune, avea trei pavilioane. Se află la 40 km distanță de Spitalul Municipal Bârlad și la 80 km de Spitalul Județean Vaslui. “Acest spital are un amplasament strategic, fiind foarte aproape de granița cu Republica Moldova (6 km) și deservind o arie de 34 localități cu aproximativ 45.000 de locuitori”, spune deputata Raisa Enachi. Aceasta a explicat, totodată, parcursul instituției medicale: “în anii treizeci s-a înființat secția de chirurgie de către Dr. Ion Juvara, cel care a devenit profesor universitar și membru titular al Societății europene de chirurgie cardio-vasculară. Spațiul de spitalizare în acea perioadă era de 40 de paturi, ulterior în 1938 medicul C. Petre a înființat secția de pediatrie, iar în timpul războiului spitalul a fost preluat de armată până în anul 1944. La începutul anilor cincizeci ai secolului trecut, directorul spitalului, chirurgul Dr. Nicolae Staicovici a înființat casa de naștere, mărind spațiul secției chirurgie prin construirea unei săli de operații. Pe parcursul anilor șaizeci spitalul a fost dotat cu încălzire centralizată, s-au construit anexele pentru triaj, garda, farmacia spitalului și locuințe pentru medici, dar și o nouă secție de neuropsihiatrie pentru copii”.

Redeschiderea unei Secții de Medicină Generală la Murgeni – “nu poate fi considerată un moft, ci este o necesitate stringentă”

În continuare, parlamentara a explicat motivele pentru care consideră că “spitalul acesta are caracter istoric, dar și modern prin amenajare, un spațiu de 240 de paturi, profilat pe 7 secții: interne, chirurgie, pediatrie, contagioase, obstetrică, cronici adulți și neuropsihiatrie de copii. Are farmacie proprie. Dispune de o stație de salvare cu 5 autosanitare. De asemenea este dotat cu aparatură modernă: Roentgen, electro-cardioagrafe, ultrascurte, ultraviolete, lampă sciolitică pentru operații etc., ca și laborator de analize. La data de 01.05.2002, printr-un ordin, a devenit Spital tip mono-specialitate, reducându-se numărul de paturi până la o capacitate de 141 de paturi, păstrându-se doar serviciile de psihiatrie cronici cu 105 paturi, compartiment psihiatrie acuți cu 10 paturi, compartiment interne cu 16 paturi, compartiment pediatrie cu 10 paturi, laborator, farmacie, ateliere de întreținere și reparație a instalațiilor și utilajelor, bloc alimentar, birouri, servicii. În secolul XXI, după multe modificări, de-a lungul a peste 100 de ani de existență a spitalului, cetățenii își doresc redeschiderea unei Secții de Medicină Generală la Murgeni. Acest lucru nu poate fi considerat un moft, ci este o necesitate stringentă pentru toți locuitorii acestui oraș și ai comunelor din împrejurimi!”, susține parlamentara.

Deputata AUR, apel către ministrul Sănătății: “un bolnav din orașul Murgeni are nevoie de două ore de mers cu ambulanța pentru a ajunge la spital din apropiere”

Raisa Enachi

Reprezentanta Alianței pentru Unirea Românilor în Parlamentul României, i s-a adresat public ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă, cu rugămintea de a clarifica următoarele aspecte: “în anul 1908 Regele Carol I, probabil în urma unor analize bine fundamentate, a înființat în orașul Murgeni un spital care a funcționat până în 2010 când a venit la guvernare PDL, actualul PNL, și l-au desființat în parte. Astăzi, doamnă ministru un bolnav din orașul Murgeni are nevoie de două ore de mers cu ambulanța pentru a ajunge la spital din apropiere. Vă rog să-mi transmiteți opinia Dvs. pe marginea acestui subiect. În aceste condiții, vă rog să îmi precizați, dacă, după ce ați luat la cunoștință despre cele prezentate mai sus, veți face demersurile necesare către Consiliul Județean pentru a deschide un Compartiment Primire Urgențe și pentru a scurta, astfel, timpul de reacție al ambulanței? Amintesc faptul că în orașul Murgeni, localitate cu peste 7.000 de locuitori, există doar un spital de psihiatrie. Pentru a beneficia de servicii medicale de bază, cetățenii sunt obligați să parcurgă distanțe destul de importante până la: Spitalul Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad, Spitalul Județean de Urgență Vaslui, Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian” Huși sau Serviciul Județean de Ambulanță Vaslui. Avem obligația față de cetățenii acestui oraș, să avem o viziune capabilă, care să le asigure dreptul la servicii medicale de bază atât copiilor cât și bătrânilor din acest oraș și din comunele învecinate”, a conchis deputata.
4 COMENTARII

 1. Policlinica va avea mai multe sectii:

  – datul in bobi, specialista piranda bulibașei
  – ghiocul, un reprezentant al clanului Spadasinilor
  – sectiile magie alba si / sau neagra
  – viata vesnica, unde vor face prin rotatie preotii de la parohiile din zona metro Murgeni.

  Prezentarea se va face pe baza de programare.
  Sanatate vesnica!

LĂSAȚI UN MESAJ