spot_imgspot_img
19.7 C
Vaslui
25-apr.-2024

Ping-pong între spitale, cu un pacient bolnav de cancer

- Advertisement -

INUMAN…Caz dramatic la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, unde un bãrbat în vârstã de 59 de ani, cu o infectie pe partea stângã a fetei, este pasat precum o minge de ping-pong între sectiile unitãtii sanitare. Buiuc Anton a fost operat, în urmã cu doi ani, de o tumorã la cap, la Institutul Regional Oncologic Iasi, iar de atunci viata lui a devenit un adevãrat calvar. Si nu din cauza interventiei chirurgicale, care a decurs foarte bine, ci din cauza nepãsãrii medicilor vasluieni, care refuzã sã îl trateze. Din luna octombrie a anului trecut, bãrbatul face naveta aproape zilnic de la Berezeni, pentru a primi îngrijiri medicale si tratament din partea medicul oncolog de la Spitalul de Urgentã Vaslui. Numai cã dr. Cristina Pârãu nici mãcar nu vrea sã îl vadã. “L-am dus pânã în fata clãdirii unde e sectia de Oncologie. Un brancardier a urcat cu dosarul lui la doamna doctor. Dupã 5 minute a coborât si ne-a spus sã-l ducem înapoi acasã, pentru cã doamna doctor nu vrea sã îl primeascã”, ne-au declarat rudele bãrbatului. Din cauza infectiei care i-a umflat falca stângã, Anton Buiuc a ajuns sã nu mai poatã mânca sau sã-si ia medicamentele, iar nepotii se gândesc serios sã-i scoate mãselele pentru ca bãrbatul sã poatã mesteca. “Suntem disperati! Am fost la Bucuresti, la Iasi, toti medicii ne-au încurajat, toti ne-au spus cã unchiul nostru mai are ani buni de trãit si ne-au recomandat sã ne adresãm oncologului de la Vaslui. Numai cã de câteva luni, acesta nici nu vrea sã se uite la noi.”

Bolnavii de cancer sunt condamnati de sistemul medical românesc sã ducã o luptã continuu. O dovedeste si cazul lui Buiuc Anton, un bãrbat de 59 de ani din comuna Berezeni, care în urmã cu doi ani a fost diagnosticat cu o tumorã la cap, în zona urechii stângi. Tot atunci s-a internat la Institutul Regional de Oncologie Iasi, unde medicii l-au operat cu succes. Întors acasã, Buiuc Anton a intrat pe mâna medicului oncolog de la Spitalul Judetean Vaslui, dr. Cristina Pârãu, care, timp de câteva luni, i-a eliberat tratamentul atât de necesar.

Morfinã trimisã cu o masinã privatã la Berezeni

Toate au mers bine pentru familia Buiuc pânã în luna octombrie a anului trecut, când dr. Pârãu i-a trimis pacientului sãu o sacosã plinã cu fiole de morfinã. “Ne-am trezit la poartã cu o masinã, condusã de o profesoarã din Vaslui, care ne-a dat peste o sutã de fiole de morfinã. Ne-a spus cã i le-a dat doamna doctor si cã unchiul nostru trebuie sã le ia. Dr. Pârãu nu îl mai vãzuse de câteva luni. Nu stim pe ce criterii i-a dat morfina respectivã. Ne-a luat prin surprindere pentru cã atunci unchiul nostru era bine, mergea pe picioarele lui, muncea în grãdinã, nu îl durea nimic. Am întrebat medicul de familie, am întrebat si alti doctori si toti ne-au zis cã unchiul nostru nu e de morfinã. Asa cã nu i-am fãcut injectiile respective. Noi credem cã de aici s-a rupt totul, pentru cã de atunci, doctorita Pârãu nici nu a vrut sã-l mai vadã la ochi”, ne-a declarat Cristi, unul dintre nepotii lui Anton Buiuc.

Fãrã pastile, starea de sãnãtate a bãrbatului s-a agravat

Din luna octombrie a anului trecut, dr. Cristina Pârãu a refuzat sã-l mai primeascã pe Anton Buiuc în sectia de Oncologie a Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui si nici tratament nu i-a mai eliberat. Rãmas fãrã pastile, starea de sãnãtate a bãrbatului s-a agravat. “Din luna octombrie tot venim cu el la Vaslui, pentru a-si primi tratamentul. Din pãcate, suntem opriti la Urgente. Nu mai avem voie la Oncologie. Doamna doctor refuzã sã-l primeascã. De pe la sfârsitul lunii noiembrie a început sã i se umfle falca stângã. Nici nu mai poate sã mãnânce. Am fost cu el pe sectia de ORL. Acolo ni s-a spus cã infectia poate fi vindecatã, dar ne-a recomandat sã ne adresãm Sectiei Oncologie, cã e de competenta lor. De la ORL l-am dus pânã în fata sectiei de Oncologie. Un brancardier a urcat cu dosarul lui la doamna doctor Pârãu. Dupã 5 minute a coborât si ne-a spus sã plecãm acasã, pentru cã doamna doctor nu vrea sã îl primeascã.”

“Medicii de la Fundeni ne-au spus cã unchiul nostru ar mai putea trãi cel putin 10 ani”

Refuzat de Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, bãrbatul a fost, luna trecutã, la Bucuresti, la Spitalul Fundeni. “Medicii de la Fundeni ne-au zis cã mai are zile de trãit, cel putin 10 ani, si cã boala lui nu e gravã deloc. Însã el se va stinge dacã nu va mânca si nu-si va urma tratamentul. Asta e singura lui problemã, cã din cauza umflãturii pe care o are la falca stângã nu se poate alimenta si nu-si poate lua pastilele”, au mai afirmat rudele bãrbatului.

“Din disperare, ne-am gândit sã-i scoatem mãselele, sã poatã si el mânca”

Revenit acasã la sfârsitul lunii trecute, Buiuc Anton a început sã se adreseze din nou spitalului din Vaslui. “Avem peste 30 de drumuri fãcute la spitalele din Iasi, Husi, Bârlad si Vaslui. Si medicii de la Iasi ne-au spus cã nu e nimic grav, si cã ar trebui sã ne adresãm celor din Vaslui. Luni l-am dus din nou la doamna doctor Pârãu, la Oncologie. Prima datã a fost bãgat la Urgente. Am încercat sã urcãm la Oncologie, dar din nou ni s-a zis cã nu putem fi primiti. Ne-am gândit cã dacã tot nu ne bagã nimeni în seamã, sã-i scoatem mãselele, sã poate si el sã mãnânce, dar cum sã-i scoti dintii din gurã bietului om? Am ajuns într-o situatie disperatã si nimeni nu se uitã la noi. Omul ãsta moare pentru cã medicul oncolog refuzã sã-i elibereze tratamentul. Nu avem nimic cu ea, e o doctoritã tânãrã, un om educat, dar nu mai avem altã solutie decât sã facem public cazul nostru”, a mai spus nepotul lui Anton Buiuc.

“Pacientul este depãsit clinic”

Potrivit conducerii spitalului, azi va avea loc o sedintã în cadrul comisiei de disciplinã, în care doctorita Pârãu va trebui sã explice de ce a refuzat sã-l interneze pe bãrbatul din Berezeni. “Mâine(n.r. azi) este comisia de disciplinã. Am chemat-o pe doamna doctor pentru a vedea despre ce e vorba. Am vorbit cu o rudã de-a pacientului care reclamã faptul cã doamna doctor refuzã sã-l interneze. Din ce informatii am, pacientul ar trebui sã se prezinte în Policlinicã, pe lista de Cronici, sã i se administreze medicatia necesarã. Din câte am înteles, el nu poate primi decât îngrijiri paliative. Pacientul a fost si în Urgente, dar acolo nu se pot rezolva toate cazurile care sunt cronice sau care sunt în afara resurselor. Dupã ce trecem de comisia de disciplinã vã pot oferi mai multe informatii”, ne-a declarat Lelia Croitoru, directorul medical al Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.