Planul de Redresare, prezentat în Parlament. Ministrul Ghinea anunță că România primește mai puțin cu 1,3 miliarde de euro

Potrivit documentului prezentat de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghina, în fața comisiei de afaceri europene din Parlament, România va primi pentru Planul Național de Redresare și Reziliență doar 29,2 miliarde de euro, în loc de 30,5 miliarde de euro anunțate inițial de Guvern și de președintele Klaus Iohannis. Potrivit ministrului, 11% din acești bani vor merge pentru educație, 9% pentru Sănătate și 28% pentru transport feroviar, rutier și metrou.

Ministrul Proiectelor Europene susține că suma inițială de 30,5 miliarde de euro a fost redusă la 29,2 miliarde „în urma recalculării Produsului Intern Brut în 2020 comparație cu media europeană”.

Inițial, din alocarea totală de 672,5 miliarde de euro pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență la nivelul UE, România beneficia de aproximativ 30,5 miliarde de euro, compuse din 13,8 miliarde de euro sub formă de granturi și 16,7 miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Plățile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naționale de redresare și reziliență trebuie făcute până în decembrie 2026, astfel și proiectele trebuie finalizate până la acea dată.

Planul actual însumează 33 de componente grupate în șase piloni distincți, conform Regulamentului UE. De asemenea, sunt luate în calcul proiecte care depășesc suma de bani alocată României, în total de 135% din alocare, adică 40 de miliarde de euro, în urma unei decizii luate la nivel guvernamental. Ministerul își justifică această decizie menționând că sunt și alte țări care au făcut la fel. „Croația a propus o supra-alocare de 240%, Grecia 141%, Cehia 125%, Germania 124%, Ungaria 108%”, se arată în prezentarea ministrului Ghinea.

Urmează negocierea cu Comisia Europeană pe fiecare componentă în parte. „Acest proces va duce la scăderi sau creșteri de alocări și trebuie să avem o marjă de negociere”, precizează ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. …https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/planul-de-redresare-prezentat-in-parlament-ministrul-ghinea-anunta-ca-romania-primeste-mai-putin-cu-13-miliarde-de-euro-1465008
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ