spot_img
spot_img
24.8 C
Vaslui
10-iul.-2025

„Plastica antropomorfã si zoomorfã la est de Carpati” la Muzeul Bârlad

- Advertisement -

COLABORARE ARHEOLOGICÃ…Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad va organiza o nouã expozitie cu tematicã arheologicã în colaborare cu Muzeul de istorie „Paul Pãltãnea” Galati, Muzeul de istorie „Teodor Cincu” Tecuci, Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi, Muzeul Judetean „Stefan cel Mare” Vaslui, Muzeul Vrancei Focsani. Expozitia are loc pe 30 octombrie, la ora 10.45, la sediul central al muzeului, pe strada Vasie Pârvan nr.1. Prezintã dr. Tudor Mandache de la Muzeul de istorie „Paul Pãltãnea” Galati si organizatorul activitãti, muzeograf dr. Mircea Oancã, din cadrul muzeului bârlãdean.

Expozitia, care este itinerantã, cuprinde 246 de piese de la muzeele mentionate si de la Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, începând cu Neoliticul Timpuriu, cultura Starčevo-Cris si pânã în a doua epocã a fierului (plasticã descoperitã în situl Piroboridava-Poiana, comuna Nicoresti, judetul Galati). Fiecare categorie plasticã înregistreazã o serie de variante. Plastica antropomorfã cuprinde: antropomorfe, antropomorfe feminine, masculine si androgine, vase, aplicatiile si reprezentãri plastice, toarte si protome antropomorfe, capace, altare miniaturale si obiectele antropomorfizate. Categoria plasticii zoomorfe include: figurine, vase, aplicatii si reprezentãri plastice, toarte si protome zoomorfe, altare zoomorfe si bucraniile. La acestea se adaugã si reprezentãrile antropo-zoomorfe.

„Despre interpretãrile pe care le-au cãpãtat de-a lungul timpului aceste tipuri de piese, trebuie spus cã sunt variate. Bibliografia, fie ea strãinã sau româneascã, veche sau nouã, pleacã în principal de la aceleasi premise. Majoritatea sunt considerate a fi idoli sau zeite în diferite ipostaze, amulete, persoane decedate sau strãmosi, inclusiv jucãrii realizate de/sau pentru copiii. Unele dintre aceste idei se bazeazã în mare parte pe analogii etnografice. O serie de studii, care analizeazã atent contextul descoperirii si utilizeazã metode moderne de investigare încearcã sã descifreze locul si rostul acestor figurine/statuete în cadrul comunitãtii”, precizeazã dr. Mircea Oancã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.