Sursele „Ziarul de Iași” spun că, până în luna iulie, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Iași (CJAS) a imputat, de la începutul lui 2025, peste 4,3 milioane de lei furnizorilor de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale, în urma acțiunilor de control efectuate. În total, 30 de furnizori au fost sancționați, printre care se numără medici de familie, stomatologi, unități spitalicești și clinici. Au primit pentru servicii medicale ce nu au fost prestate peste 850.000 de euro.
Cum funcționează mecanismul de control al Casei Județene de Asigurări de Sănătate
Sursele ZDI afirmă că banii au fost deja încasați de furnizori, iar în prezent se instituie procedura de recuperare a sumelor acordate fără bază legală și se fac notificari pentru plata restanțelor. După două notificări, situația va ajunge în instanță. Acesta este și stadiul actual – niciun dosar nu a ajuns încă în fața judecătorilor, se lucrează la rezolvarea problemelor pe cale amiabilă.
Pentru a înțelege mai clar cum funcționează mecanismul de control al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Iași, trebuie spus că aceste verificări se fac în mai multe moduri: unele sunt planificate (tematice), iar altele sunt declanșate în urma unor sesizări, reclamații sau suspiciuni apărute în activitatea furnizorilor de servicii medicale. În unele cazuri, CJAS se autosesizează atunci când ceva pare în neregulă.
Scopul acestor controale este să verifice dacă furnizorii – spitale, cabinete medicale, clinici, farmacii – respectă regulile prevăzute de lege și dacă serviciile pe care le raportează în sistemul informatic corespund cu cele efectiv acordate pacienților…https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/plati-ilegale-de-43-milioane-lei-la-iasi-catre-medici-si-firme-din-domeniul-medical-cum-se-fura-banii-asiguratilor-din-conturile-cjas-19-metode–1776817.html