Poliția Locală pune gând rău șoferilor indisciplinați din Vaslui: “gheare” pe roți și amenzi usturătoare

PROPUNERE… Atenție, vasluieni! Poliția Locală pregătește un nou regulament, care îi va sancționa mai dur pe șoferii indisciplinați. Documentul vizează blocarea și ridicarea autovehiculelor parcate neregulamentar, tarife de deblocare, ridicare, transport și depozitare, precum și o serie de sancțiuni contravenționale. Spre exemplu, dacă un șofer își parchează mașina pe o stradă cu sens unic, încălcând marcajele rutiere specifice locurilor de parcare, roțile autovechicolului vor fi blocate cu un mecanism special, numit în limbaj colocvial „gheare”. Însă, dacă mașina este parcată într-o stație de autobuz, aceasta va fi ridicată, transportată și depozitată într-un spațiu special amenajat, iar șoferul nu va mai putea intra în posesia ei decât după ce va plăti amenda contravențională, tariful de ridicare, tariful de transport, precum și tariful de depozitare. Momentan, regulamentul se află în dezbatere publică până pe 25 februarie, astfel că documentul poate suferi modificări. De asemenea, orice vasluian care are recomandări, sugestii și opinii privind acest document le poate depune la Secretariatul Poliției Locale Vaslui sau la Registratura Primăriei Municipiului Vaslui, precum și pe adresa de mail [email protected]

Vremea Nouă vă prezintă în rândurile următoare ce include acest document de maxim interes pentru șoferi. Potrivit regulamentului, vehiculele staționate și/sau parcate neregulamentar pe domeniul public sau privat al Municipiul Vaslui, vor fi blocate cu un mecanism special și/sau ridicate, transportate și depozitate în spații special amenajate, iar proprietarii sau deținătorii legali ale acestora vor fi sancționați conform legislației în vigoare. „Deblocarea vehiculelor se va face în prezenta agentului constatator, după ce proprietarul sau deținătorul legal, persoană fizică sau juridică, face dovada achitării amenzii contravenționale, a tarifului special de deblocare, stabilit de consiliul local, potrivit legii. În cazul în care conducătorul vehiculului se prezintă la fața locului, înainte de finalizarea operațiunilor de blocare și achită jumătate din tariful de deblocare, personalul operatorului va sista activitatea de blocare”, se precizează în regulament.Autovehiculele vor fi ridicate, transportate și depozitate de către un operator autorizat, în prezența agenților constatatori din cadrul Poliției Locale Vaslui, dacă vor fi parcate ori staționate neregulamentar pe partea carosabilă a drumului public – în parcuri, cimitire și în zona piețelor agroalimentare. Toate zonele respective vor fi semnalizate obligatoriu cu panoul adițional de informare „Vehiculul se ridică”. De asemenea, vor fi ridicate și mașinile staționate în zonele unde, prin poziția sa, determină perturbarea traficului rutier și pune în pericol siguranța circulației (pe trecerile pentru pietoni, în intersecțiile dirijate/nedirijate, în sensurile giratorii, precum și cele staționate în stațiile de transport în comun ori în stațiile de transport în comun în regim de taxi, pe numărul de locuri rezervat taxiurilor, stabilit prin indicator și marcaj rutier.

Iată ce amenzi și tarife vor plăti șoferii ce vor parca neregulamentar, dacă documentul va fi adoptat

Regulamentul include și anumite sancțiuni pentru cei care parchează neregulamentar, precum și tarife pentru a reintra în posesia autovehicolului. Amenzile sunt între 250 lei și 500 lei, pentru staționarea cu orice tip de vehicul pe spațiile verzi, parcuri, cimitire, alei pietonale și scuaruri de pe raza municipiului Vaslui, precum și pentru cei care nu își deblochează mașinile în termen de 30 minute. Amenzile pot ajunge până la 1000 lei în câteva cazuri: scoaterea, distrugerea sau sustragerea dispozitivului de blocare a roții, montarea ilegală a unor însemne sau plăcuțe adiționale, pentru rezervarea de locuri de parcare, amenajarea ilegală de parcări prin îngrădire, betonare, transformarea spațiilor verzi, pe terenuri aparținând domeniului public sau privat al municipiului Vaslui etc. Tarifele pentru deblocarea roților vehiculelor sunt:100 lei pentru autoturisme, mopedelor, motoretelor și motocicletelor și ATV-uri, și alte tipuri ce depășesc masa maximă autorizată de peste 3,5 tone;200 lei pentru autoutilitare, microbuze, platforme și rulote, și alte tipuri ce depășesc masa maximă autorizată de peste 7,5 tone;300 lei pentru autocare, camioane, tractoare, remorci și alte tipuri ce depășesc masa maximă autorizată de peste 7,5 tone;400 lei pentru vehiculele cu masa maximă autorizată peste 12 tone. Pentru activitatea de ridicare, transport și depozitare a vehiculelor operatorul va aplica următoarele tarife:200 lei/vehicul – tarif de ridicare, 150 lei/vehicul – tarif de transport, 30 lei/vehicul/zi – tarif de depozitare.
30 COMENTARII

 1. Pt a se rezolva problema ar trebui instituita de primarie o taxă, marcat locul cu numărul masini ,asa am sti fiecare care ne este locul si s-ar auto elimina rablele,sau cele expuse spre vinzare,Acest lucrru se apluca de mult in alte orașe dupa cum bine știți.
  Iar in zona centrala parcometre ,vrei in centru platesti ca sa parchezi.

  • Nu merge asa ca sunt prea multe masini. Mai intai faci pe salvatorul mediului ca sa le raresti… apoi nu mai e necesar ce zici tu. Sunt foarte multe masini care polueaza cel putin un deseu de familie, nu e posibil asa ceva in secolul 21. Toti au gunoaie europene, poate si tu dar tu vrei loc de parcare. Mai intai ia-ti un euro 5-6 pentru ca eu am dreptul la viata, la sanatate si pe urma vorbim de dreptul tau la parcare.

   • Până la gazele de mașină ai să o sfeclesti de la praful de pe străzi..văd că nimeni nu zice nimic..daca tot vorbim de poluare hai sa vedem ce facem cu acest tip de poluare. Sa trezit vasluianul să spună că poluează mașină. Toți vă treziți vorbind fara rost. Fiecare avem o mașină după puterea financiara. Se trezește gheo și spune că eu nu mai am dreptul la un lucru care Ami este strict necesar. Vine gheo și spune că trebuie să nu mai am nici acel mini strict. Cu toate că eu cu un harb platesc impozit mai mult că cel ce vrea să trăiască mult care are electric. Tot chiaburii să trăiască mult și tot el vrea drepturi mai multe. Să vă fie rușine tuturor celor care sunteți împotriva celor lipsiți. Domnule primar lasatine să trăim și noi cei lipsiți .

    • Pai daca la gradinita cand ai citit greierele si furnica ti-a placut greierele, e vina mea? Stai calm ca nu toti sunt hoti, numai cei care au acces legal la furat sunt hoti, ceilalti care fura pixuri sunt la puscarie :). Bun… acu ca am lamurit asta praful e tot un amestec de fum de la deseul tau de la euro 4 in jos. Particulele de fum recirculate se maresc pentru a fi mai grele dar canalizarea lu ceausescu si lipsa masinilor de maturat le ridica in aer si asta e rezultatul. Praful in sine nu e nociv comprende? Iar ala care nu plateste impozit a platit bani grei pe masina aia electrica chiar daca ii da statul 10.000 de euro si moare odata cu tine care ai dat 1000 de euro si plangi ca platesti impozit. Exista transport in comun,si feroviar si servicii de livrare la domiciliu dar ai si tu masina ca asa e la moda sa o muti de la umbra la soare. Dormi linistit “lipsitule” ca nu se intampla nimic 200 de ani… ca abia s-a bagat in Londra chestia asta. Faceam conversatie :))

 2. Foarte bine punctat. In Anglia nu poti tine o masina pe strada ci in curte, daca nu are taxa de drum ca o ridica si o face pachet iar fara asigurare in mers ti-o confisca. La noi ar trebui daca nu ai inspectie ridicata, cu asigurarea la fel. “Invata de la cei mai buni, acela care se invata singur va avea ca profesor un prost.”

 3. SI MASINILE PUSE LA VANZARE , CATE LOCURI OCUPA?? MAI MULT DE ATAT , MULTE RABLE SUNT PARCATE SI NEMISCATE DE MULT TIMP , NEPLATIND NICI IMPOZITUL LA PRIMARIE .. E SIMLU SE POT VERIFICA .. SAU CATE RABLE NONEURO SAU TRASE DE PAR CU-N EURO1-CEL MULT EUR2 , CIRCULA SI POUEAZA ??

 4. Adevarul e ca blocurile comuniste erau prevazute fara parcari ca era ca in coreea de nord. Numai cativa aveau masini. Exista o solutie simpla ori impozitul marit ori o taxa de poluare pentru masinile sub euro 5 la cele cu motorina si 4 la cele pe benzina intrucat nu polueaza la fel de mult ca dieselul vezi LEZ London. Euro 4 nu a are dpf… unii le scot iar masina e non euro. Unde sunt autoritatile in acest caz? In curand vor merge pe ulei ca afara ca s-au inmultit fast food-urile.

   • Zombi si Robi doi incuiati gandesc doar la 1 metru in fata, ca majoritatea romanilor. Eu nu am pus problema poluarii dar impusti 2 iepuri ca ai motiv ma repetentule. Pe baza ca polueaza o scoti din circuit ca locuri de parcare nu ai de unde decat daca darami un bloc si aia o sa doarma la tine :).

    • Tu creca ai euro opt și te doare în fund cat ai furat. Atâta timp cât plătesc impozit la primărie trebuie sa am loc de parcare.minte îngustă și răzbunătoare .tot orașul este plin de euro trei și non euro. Vrei tu să mergi cu euro zece singur pe strada .bai inculților neghiobiile.

     • :)) nu ma sclavule am euro 6 dar nu am furat, nu toti fura. Numai in Romania se fura, afara se munceste ca e mai ieftin sa cumperi decat sa furi. Creca sunt 1 la 1.000.000 dar sa ai masina nu e indrepturile omului. Daca tot vreti drepturi ca sunteti europeni, aliniati-va si cu europa, strangeti c*catu dupa stapanul vostru cainele, reciclati, eliminati masinile poluante, concediati politistii abuzivi care nu stiu cine e stapanul care ii plateste. Nu vorbi tu de non euro ca alea sunt clasice, frumoase si pe benzina. Benzina nu polueaza a motorina, nu mai tii minte cand te usturau ochii cand trecea tacto cu raba?

  • Adevăr grăiești că sa uitat mersul pe jos. dar aceste mașini aduc foarte multi bani la bugetul local. Nu înțeleg supărarea primarului de a se gândi la așa ceva.. adevărat că se mai opresc mașini în locuri nepermise dar nu poți abuza și să-ți bați joc de oameni.. eu la domiciliu mai parchez neregulamentar pentru că nu am parcare la bloc ..ce sa fac oameni buni? Vine politia locala și.mi fura autoturismul? Șeful poliției locale și domnul Vasile probabil au proprietăți cu garaje mari și au unde parca și când sunt la serviciu au slugi care le fac servicii prin oraș și nu sunt nevoiți să oprească neregulamentar. Eu refuz sa cred că domnul primar o sa accepte așa ceva. Vă mulțumesc .

 5. Din cate stiu eu…este un HG unde este stipulat ca, doar politistul rutier de la nationala poate dispune ridicarea auto.. Da ce.ai facut Giani, le iei panita de la gura gaborilor adevarati? Ei cu ce o sa se mai ocupe?
  Este drept si in Lg 155/2010 politistul local are acest drept de a dispune ridicarea auto parcate neregulamentar…dar veni HG.ul dat de Ciolos.
  Pariu ca nu o sa treacă?

 6. Ce proști sunt ,ce nu e reglementat de lege nu se poate pune în aplicare de Consiliul local, nu poti bloca și indisponibiliza bunul personal, dar în mintea lui Catana de milițică nu ai cum să intri cai mare gol.

 7. Autoritatile BANUIESC ca stiu ca numarul autoturismelor proprietate personala a CRESCUT foarte mult !!! CE AU FACUT ELE ( autoritatile ) PENTRU A CRESTE NUMARUL LOCURILOR DE PARCARE ???? Care este SOLUTIA propusa de EDILI cetatenilor cu autoturisme ??? Unde sa parcheze masina decit in apropierea locuintei !!! DOAR NU O SA MEARGA LA GARA SA PARCHEZE MASINA UN CETATEAN CARE LOCUIESTE IN CARTIER ???? Acesti ,, DOMNI “” care isi spun ,, POLITISTI COMUNITARI “” sunt si ei proprietari de autovehicule si cu siguranta se lovesc si ei de problema parcarilor . DACA LI SE DA MINA LIBERA LA BLOCAT MASINI DOMNILOR COMUNITARI O SA FIE ZILNIC SCANDAL INTRE EI SI CETATENI PENTRU CA EI ABIA ASTEAPTA SA SE FACA CA ,, MUNCESC “” !!! MULTI DIN EI SUNT FACUTI LA ,, APELUL BOCANCILOR “” POLITISTI COMUNITARI !!Autoritatile ( mai noi USR-PNL , mai vechi PSD ) sa gaseasca solutii acceptabile si pentru CETATENII POSESORI DE AUTOVEHICULE si pentru CETATENII CARE NU SUNT POSESORI DE AUTOVEHICULE . CU TOTII SUNT PLATITORI DE TAXE SI IMPOZITE IN LOCALITATEA NUMITA MUNICIPIUL VASLUI !! Minte multa LUCIDA doresc AUTORITATILOR !!!

  • Ai dreptate dar exista o mare problema: Vasluiul e plin de bombardieri,plin de băieți cu pile si problema este ca acesti politisti locali vor bloca doar rotile ” necajitilor” ,pe ale ” baietasilor ” ,pe ale cunoștințelor ori chiar ale polițiștilor și celor din primărie se vor face ca nu le vede! Exact ca și acum cum dau amenzile: doar celor ” necajiti”!

  • nimic.. doar dau amenzi si avertismente la cunoscuti dar locuri de parcare nimic, banda 1 ocupata pia dupa spital inclusiv, nu vede nimic.. nu vede cit e de aglomerat dimineata peste tot , nu vede semaforul de pe 11 iunie ca e jalnic… nimeni, NIMIC.. IN CHESTIONARELE alea de anu trecut sunt 80% au cerut locuri de parcare.. NIMIC… PAUZA.. NICI astia nou veniti nu vor face nimic..

 8. Astia ma fac sa rad, câți nu și-au rezervat, amenajat locuri de parcare cu betoane cu șoproane, transformând spații verzi si ei abia acum zic ca vor sa dea amenzi la cei care au de gând s-o facă când sunt o grămadă deja ? 😀

 9. La mine in cartier sunt nevoit sa merg pe strada si sa fiu claxonat din cauza unor handicapati care isi parcheaza masinile si dubitele fix pe trotuar. Asta se intampla de ani de zile si Politia Locala nu a facut nimic pana acum, desi au fost reclamatii. Degeaba o sa fie regulamentul asta, daca baietii de la Politie nu fac nimik.

   • Daca fiecare familie s-ar limita doar la cate o masina, atunci da sunt suficiente locuri de parcare. Dar daca fiecare ar fi ca handicapatul care isi parcheaza mereu dubitele pe trotuar si anume la o familie cu 3 membri ai 2 dubite si 2 masini mici, atunci ar trebui sa parcam mainile unele peste altele si sa desfiintam trotuarele.
    PS:Blocului meu i s-au desfiintat trotuarele acum cativa ani ca sa largeasca strada si ca sa-si parcheze baietii masinile. Desi s-a facut asta, unii baieti destepti tot isi parcheaza besinile la mana a saptea aduse din Germanica pe trotuarele care au mai ramas.

 10. Asta cu marcajele e valabila si in strainatate ca la noi nu se sinchisesc sa aseze masina ca sa nu consume :)). In plus poate mariti impozitul la rable. Sa ai masina nu e in drepturile omului, nici sa omori oamenii prin poluare.. nu mai vorbim de parcatul pe trutuare… sa mergi cu carutul pe sosea. In strainatate ti-o iei cel mai urat pentru asta. Dar bine noi nu suntem europeni decat cand avem drepturi nu si obligatii. Numai c*cati de caini pe trotuare in acelasi loc, semn ca e un animal iesit cu cainele. 🙂

 11. Bine ar fi sa faca asa ceva, parcheaza unii masina de bolocheza toata banda de circulatie. Degeaba da politia amenzi ca pe unii nu-i doare capul, asa cand stie ca trebuie sa-si recupereze masina se schimba comportamentul soferului. La Iasi daca stationezi neregulamentar imediat te trezesti cu masina blocata pe strada, pana si in Palas iti blocheaza rotile daca nu respecti marcajele. Daca fac asta o sa circulam mult mai usor prin oras, nu o sa mai avem blocajele de acum.

LĂSAȚI UN MESAJ