NOROCOS…Dupã o lungã perioadã de timp petrecutã în arest preventiv si arest la domiciliu, în sfârsit, politistul Chiper Cristian Costel se poate bucura de „libertatea” oferitã de controlul judiciar. Decizia Curtii de Apel este definitivã. În urmã cu aproape un an, Chiper a fost retinut de procurorii DGA si acuzat de luare de mitã, abuz în serviciu si purtare abuzivã. Si asta dupã ce acelasi politist mai fusese condamnat pentru aceleasi fapte în trecut, dar a scãpat cu o condamnare cu executare. Numai cã lãcomia politistului a fost mai mare decât teama de închisoare, astfel cã ancheta a probat faptul cã, din luna martie 2024 si pânã a fost prins (luna august 2024), Chiper a pretins si a luat de la soferi sume cuprinse între 200 si 2.600 de lei, drept mitã.
Dupã ce a fost judecat si condamnat la închisoare cu suspendare pentru luare de mitã, politistul de la Gherghesti nu s-a linistit si a ajuns, încã o datã, în boxa acuzatilor. Procurorii DGA l-au acuzat, anul trecut, în luna august de luare de mitã, abuz în serviciu si purtare abuzivã. A fost arestat preventiv, dar iatã cã, de ieri, a surâs norocul si pentru Chiper Costel Cristian. Si asta dupã ce magistratii Curtii de Apel Iasi au decis înlocuirea mãsurii arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar, pentru 60 de zile. Decizia instantei iesene este definitivã, dar pentru ca fostul politist sã nu se întoarcã în arest la domiciliu, are de respectat o serie de obligatii: sã se prezinte în fata judecãtorului de camerã preliminarã sau în fata instantei de judecatã ori de câte ori este chemat, sã nu comunice cu inculpatii Catanã Constantin si Botusneanu Ovidiu Valeriu, cu persoana vãtãmatã Obreja Gheorghe, precum si cu martorii Spanache Larisa Mãdãlina, Chiriac Vasilica, Vamã Tudosia, Stefãnitã Vasile Aurel, Cãlin Dãnut, Lemnaru Veronica, Radu Robert Nicolae, Blach Ionel, Pascu Vasile, Totolici Ionut Adrian, Buhus Marian Ștefan, Pascal Adelin, Munteanu Vasilicã Elvis, Suciu Sebastian, Pãdure Radu Mihai, Maftei Constantin, Ichim Costicã, Cãpraru Nicusor, Petrea Gheorghe, Apostol Carmen, Surugiu Petrut Dãnut, Irimia Costel, Curcã Sergiu, Curcã Mariana Cristina, Ene Claudiu Ionut, Bratu Cosmin Constantin, Pora Gheorghe. Pe durata arestului la domiciliu, inculpatul va mai avea urmãtoarele obligatii: sã nu exercite profesia sau activitatea în exercitarea cãreia a sãvârsit fapta, sã comunice periodic informatii relevante despre mijloacele sale de existentã.
Politistul Chiper, un spãgar recidivist
Faptul cã agentul Costel Cristian Chiper era un vânãtor de mitã pe soselele judetului nu a fost o noutate nici pentru proprii colegi, dar nici pentru opinia publicã, întrucât acesta a mai fost anchetat în trecut pentru aceleasi fapte. În 2019, instanta Tribunalului Vaslui l-a condamnat pe individ la 4 ani si 8 luni de închisoare, însã, în mod bizar, Chiper reuseste sã îi înduioseze pe judecãtorii Curtii de Apel Iasi care îl achitã. Bucuros de izbândã, politistul s-a reîntors la serviciu si, din câte au arãtat ofiterii DGA, si-a continuat activitatea de „recoltare” a mitei de la soferii pe care fie îi ameninta cu luarea permisului sau cu dosare penale. Pânã la urmã, Chiper a fost demascat prin apel la numãrul anticoruptie. „Ofiterii de politie judiciarã din cadrul Directiei Generale Anticoruptie – Serviciul Judetean Anticoruptie Vaslui au desfãsurat activitãti procedurale, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângã Tribunalul Vaslui, într-o cauzã penalã în care sunt cercetate douã persoane, un agent de politie din cadrul IPJ Vaslui si o persoanã fãrã calitate specialã, privind sãvârsirea infractiunilor de luare de mitã, dare de mitã, abuz în serviciu si purtare abuzivã. Dosarul penal a fost initiat ca urmare a unui apel efectuat la Call-center anticoruptie 0 800.806.806. În fapt, începând cu luna martie 2024 pânã în prezent (iulie 2024 – n.r.), agentul de politie în cauzã, având atributii pe linie de politie rutierã, a pretins si primit în mod repetat sume de bani cuprinse între 200 de lei si 2.600 de lei de la conducãtorii auto pentru a nu aplica sanctiuni contraventionale sau a nu întocmi dosare de cercetare penalã în cazul constatãrii unor infractiuni”, transmiteau, la acea datã, reprezentantii DGA.