spot_imgspot_img
14.5 C
Vaslui
24-apr.-2024

Poștașii vasluieni ar vrea și ei să trăiască ca-n sânul lui Solomon (Americanu’), dar niciun politician nu vrea să-i asculte

- Advertisement -
IGNORAȚI… Poștașii și-ar dori și ei să trăiască, așa cum spunea deputatul Adrian Solomon, ca-n America, să aibă în conducere oameni care să-i asculte, să le aprecieze munca, să îi remunereze pe măsură, însă poștașii nici măcar nu reușesc să se așeze la masa negocierilor cu cei din conducere. Iar pentru ei, sau mai bine spus pentru dezghețarea dialogului social, nu a intervenit niciun deputat, așa cum s-a intervenit pentru aleșii locali.

DUBLU STANDARD… Pentru unii mumă, pentru alții ciumă. Așa putem rezuma atitudinea anumitor deputați trimiși în Parlament să reprezinte intereselor tuturor românilor, nu doar pe ale celor puși în fruntea comunităților locale. În timp ce pentru primari, viceprimari, consilieri și președinți de consilii județene se găsesc mereu resurse de majorare a indemnizațiilor, pentru oamenii de rând, inclusiv cei angajați în anumite companii ale statului, discuțiile privind majorarea salariilor se tot tergiversează. Cel mai bun exemplu îl reprezintă poștașii români, care de luni de zile încearcă să ajungă la un consens cu cei din conducerea companiei. Au protestat în Piața Victoriei, dar și în centrul Vasluiului, și-au cerut drepturile, dar cine să-i asculte?! Nu cer luna de pe cer, ci doar creșterea salariilor cu 300 lei net, semnarea contractului colectiv de muncă pentru anii 2022-2024, majorarea tichetelor de masă, prime de Paște și Crăciun, precum și un spor de loialitate. Cu alte cuvinte, resurse pentru un trai decent într-o țară în care inflația se îndreaptă vertiginos spre 15%. Și-ar dori și ei să trăiască, așa cum spunea deputatul Adrian Solomon, ca-n America, să aibă în conducere oameni care să-i asculte, să le aprecieze munca, să îi remunereze pe măsură, însă poștașii nici măcar nu reușesc să se așeze la masa negocierilor cu cei din conducere. Iar pentru ei, sau mai bine spus pentru dezghețarea dialogului social, nu a interevenit niciun deputat, așa cum s-a intervenit pentru aleșii locali.

Lucrătorii poștali cer, din nou, reluarea negocierilor cu cei din conducerea companiei. Aceștia solicită adoptarea la pachet a următoarelor aspecte: creșterea salariilor cu 300 lei net; semnarea Contractului Colectiv de Muncă (CCM) în forma actuală, pentru anii 2022-2024; siguranța locurilor de muncă, prin includerea în CCM a unui articol care să stipuleze că, pe durata derulării CCM, respectiv pe anii 2022- 2024, nu se vor efectua concedieri colective din personalul operațional și personalul funcțional de la nivelul Oficiilor Judetene de Poștă și al Sucursalelor Regionale; majorarea tichetelor de masă la valoarea de 20 lei; acordarea următoarelor drepturi bănești: primă de Paște în sumă netă de 300 lei, primă de Crăciun în sumă netă de 300 lei, spor de loialitate 10 % pentru salariații cu vechime între 5-15 ani, 15 % pentru salariații cu vechime între 15 – 25 ani și 25 % pentru salariații cu vechime peste 25 ani.

Poștașii, cu jalba-n proțap la premierul României

Poștașii au trimis ieri adrese premierului României, precum și mai multor miniștri, în care îi anunță că “s-a deteriorat grav parteneriatul social la nivelul Poștei Române” și că au depus a patra invitație scrisă la negocieri privind creșterea veniturilor angajaților. Aceștia cer Guvernului să intervină în conflictul de muncă și să ceară managementului Poștei Române “să înceteze atitudinea de dispreț la adresa lucrătorilor poștali”.

DOCUMENT: Solicitare reluare negocieri salarizare

Redăm în rândurile următoare adresa trimisă de poștași premierului României: “Biroul Executiv Național al Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România vă aduce la cunoștință deteriorarea gravă a parteneriatului social la nivelul Poștei Române, generată de refuzul conducerii companiei de a negocia majorarea salariilor și a altor drepturi salariale, în condițiile în care 2000 de salariați au salariul minim pe economie și pentru peste 15.000 de angajați salariul net lunar este sub 1700 lei. Această poziție a managementului la vârf al companiei a generat tensiuni sociale în urma cărora au fost declanșate acțiuni de protest, pichet la sediul CN Poșta Română, miting în Piața Victoriei cu participarea a 2300 de sindicaliști, pichete în Piața Victoriei, zi de zi, timp de o săptămână, pichete de protest la prefecturile județene. Astăzi (n.r. ieri) Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România a depus cea de-a IV-a invitație scrisă la negocieri privind creșterea veniturilor angajaților, așa cum prevede, de fapt, contractul colectiv de muncă valabil la nivelul unității. Anexăm atât cererea de azi, cât și cele trei documente menționate în adresa către directorul general și vă rugăm să dispuneți managementului Poștei Române să înceteze atitudinea de dispreț la adresa lucrătorilor poștali, să își îndrepte atenția către cei peste 17.000 de salariați remunerați la nivel derizoriu, să înceapă negocierile conform obligațiilor ce-i revin prin Contractul colectiv de muncă și să dea curs revendicărilor salariale ale SLPR, pentru ca salariații Poștei Române să poată beneficia de salarii și condiții de viață decente”, se arată în adresa trimisă premierului României.

Pe ei nu îi vede deputatul Solomon?

Într-un material apărut ieri, în ziarul Vremea Nouă, deputatul Adrian Solomon îi îndemna pe angajatori să-și țină aproape angajații, oferindu-le salarii atractive. “Să nu se mai plângă că nu au meseriași, că nu au specialiști, pentru că îi fugăresc cu salarii minime. America nu s-a ridicat cu salarii minime. America s-a ridicat cu muncă bine plătită. De asemenea, eu îi îndemn să reintroducă coeficienții de ierarhizare, să nu îi mai vedem pe cei experimentați, cu vechime de 10-20 ani, la același nivel salarial cu cel al debutantului sau celui necalificat. Lucrurile acestea trebuie clarificate prin dialog social real între sindicate și angajatori sau între salariați și angajatori și să nu mai lăsăm totul pe seama Guvernului. Guvernul nu poate mări prin hotărâre de guvern foarte mult salarizarea în mediul privat”, spunea deputatul Solomon în încercarea de a explica discrepanța salarială dintre cei de la privat și cei de la stat. Inevitabil, poștașii se întreabă acum: “noi cu ce am greșit? Nouă de ce nu ne măresc guvernanții salariile, așa cum au făcut-o pentru aleșii locali, că doar lucrăm la stat… Pe noi statul nu ne apreciază?”. Sunt, evident, întrebări retorice atât timp cât România funcționează după dublul standard: situații similare sunt tratate diferit, deși ar trebui să fie tratate după aceleași principii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.