spot_img
15.7 C
Vaslui
03-iun.-2023

Povestea unui tânăr cu handicap psihic pe care nimeni nu vrea să-l angajeze

spot_imgspot_img
- Advertisement -

Sorin are 22 de ani, o dizabilitate psihică și o pensie de handicap de 66 de lei. Legea îi permite să se angajeze, iar el vrea să muncească, însă colectivele în care a ajuns până acum nu l-au acceptat.

Vasile Bolohan și Andrei Bacoș sunt fondatorii Asociației ”Bucovina Civică”. În ultimii ani, cei doi tineri au ajutat numeroase persoane, în special copii și tineri care provin din centrele de plasament sau case de tip familial.

Cinci locuri de muncă în doi ani

Pe Sorin (nume fictiv folosit pentru a proteja identitatea persoanei) l-au cunoscut în timpul unor acțiuni de caritate pentru persoanele cu dizabilități. Andrei ne-a spus că tânărul și-a dorit să muncească, motiv pentru care, în ultimii doi ani, a tot încercat să îi găsească un loc de muncă.

„Cunosc un băiat care provine dintr-o casă de tip familial, din județul Suceava, cu handicap mediu, care are o indemnizație de handicap de 66 de lei, majorată cu trei lei în luna martie a acestui an. Handicapul său este psihic. Are 22 de ani și de doi ani încerc să-i găsesc un loc de muncă. Îi place să lucreze la bucătărie, dar din cauza handicapului nu a fost acceptat mai mult de câteva zile în colectivul unde lucra”, afirmă Andrei Bacoș.

El spune că în doi ani tânărul a schimbat cinci locuri de muncă, între care ultimul în Germania, tot la bucătărie și că îi place să curețe legume și să facă curățenie, fiind harnic și rezisent la muncă.

„El nu este agresiv, el nu este violent, nu a sărit niciodată la bătaie. Problema este că are niște ieșiri care intră în sfera violenței verbale, asociată dizabilității pe care o are. Concret, uneori vorbește aiurea, pare zeflemitor, dar este un băiat foarte cuminte. Pentru că are aceste ieșiri verbale violente, pentru că uneori vorbește neîntrebat, nu se poate controla, el nu reușește să își facă prieteni. Oamenii se tem de el, îl stigmatizează, nu îl înțeleg. Problema este că el nu își poate schimba comportamentul, cei din jurul său ar trebui să îl accepte așa cum este, mai ales că îi știu situația”, este de părere Andrei Bacoș….https://adevarul.ro/stiri-locale/suceava/povestea-unui-tanar-cu-handicap-psihic-pe-care-2224938.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.