spot_imgspot_img
10.7 C
Vaslui
20-apr.-2024

Practici periculoase în spitalele suport COVID: pacienți legați de pat și sedați

- Advertisement -
Bogdan Andrei a avut parte de același “tratament” la spitalul din Bârlad. Trupul său era plin de vânătăi.

ÎNFIORĂTOR… Ținute la secret vreme de aproape un an, practicile inumane ale cadrelor medicale din spitalele suport COVID încep să iasă, ușor-ușor, la iveală. În loc să aibă grijă de bolnavii infectați cu SARS-CoV-2, unii “eroi din prima linie” își leagă pur și simplu pacienții de pat, lăsându-i să zacă în agonie până își dau ultima suflare. A recunoscut-o, cu subiect și predicat, un asistent medical care lucrează la Spitalul Clinic Județean Sibiu, a afirmat-o și profesorul Benedek Imre, al cărui frate a murit legat de patul din secția ATI. Astfel de tratamente se administrează și în spitalele vasluiene, iar ziarul Vremea Noua a atras atenția asupra lor încă de anul trecut, când am acordat pagini întregi cazului Andrei Bogdan, tânărul din Vaslui care a murit de COVID, deși intrase pe picioarele lui în spitalul din Bârlad. Familia acestuia ne declara în toamnă, la doar o zi după constatarea decesului, că bărbatul fusese legat de pat împotriva voinței lui, sedat și băgat în comă, de unde nu a mai fost scos. La morgă, cumnatul acestuia a observat că trupul lui Andrei Bogdan fusese dat cu fond de ten, pentru a acoperi urmele de agresiune fizică. S-au făcut anchete, s-au luat declarații, s-a dezgropat mortul, însă absolut nicio persoană nu a fost trasă la răspundere pentru această moarte strigătoare la cer. În data de 15 februarie a acestui an, am relatat și despre cazul a doi pacienți internați la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, care au stat încuiați timp de trei zile într-un salon, împotriva voinței lor. Din păcate, astfel de practici sunt atât de numeroase și se întâlnesc în atât de multe spitale din țară, încât au devenit o obișnuință.

“Nu vreau să crezi că vreau să salvez lumea. Nu vreau, pentru că nu pot. Dar am nevoie de ajutor, pentru că am fost acolo, am văzut și mă doare. Nu-mi poate spune nimeni că nu e așa și vor mai fi și alții care vor intra și nu vor mai ieși în viață. Acești oameni trebuie răzbunați. Aceste decese trebuie răzbunate prin aflarea adevărului. Măcar alții și alții să nu pățească la fel. De undeva trebuie să se înceapă”. Acestea sunt cuvintele cu care începe relatarea despre anticamera morții, secția ATI dedicată bolnavilor COVID a Spitalului Clinic Județean Sibiu, un cadru medical care a lucrat aici și care a vrut să vorbească pentru presa locală. Acesta susține că pacienții au fost omorîți cu zile la secția ATI din cauza ignoranței, a lipsei de profesionalism și empatie, a neștiinței, fiind vorba despre crimă pur și simplu. Și mai șocant pentru el este faptul că toți cei care ajung la ATI sunt sedați din primele ore. “Pe un om cu insuficiență respiratorie dacă îl sedezi, moare. Pentru că în insuficiență respiratorie nu se dă de dormit și seara. Se face terapie. Se face oxigeno-terapie. Cum îți explici că vine din spital un caz. O doamnă operată, «deschisă, închisă» de un chirurg anume. O ciroză hepatică. S-a gândit să o ducă în modular să mai moară unul de COVID. Da, oamenii se omoară. Și eu am omorât oameni, pentru că am lucrat acolo. Chiar dacă din toate puterile mele am încercat să fac totul să nu încarc acele seringi cu sedare”, povestește cadrul medical. El susține că în mod constant seringile automate se încarcă cu Midazolam, Propofol și Fentanyl anestezice și sedative extrem de puternice. “Eu am intrat cu alt scop acolo. Am intrat prost, nevinovat, plin de energie, cu sufletul curat să ajutăm, că m-am săturat de COVID. Și când colo… Eu nu m-am făcut asistent să-i omor prin sedare. Nu vreau ca mama mea să se răsucească în mormânt, să spună «ăsta nu e copilul meu». Din prima zi când am intrat, m-am îmbrăcat și mi s-a făcut rău. Mă închinam, nu-mi venea să cred. Am mers acasă, nu se poate. Salvatorul nu poate fi criminal, el trebuie să salveze vieți. Ce am văzut eu nu poate fi închipuit de o viață de om. Am văzut oameni care efectiv mor de vii. (…) Nu am văzut pe nimeni intubat care să fie apoi detubat la ATI Sibiu. O singură doamnă am văzut că a deschis ochii, intubată fiind, cu sedare în venă. M-am gândit, Doamne, Dumnezeule nu e un doctor să o supraveghem, poate reîncepe să respire singură. Nu. Mi s-a spus să mărim sedarea la maxim și să-i mai băgăm și Midazolam (n.r. – este un medicament cu acțiune de scurtă durată utilizat pentru a induce sedarea, o stare de calm, somnolență sau somn și care înlătură anxietatea și tensiunea musculară), pe lângă Propofol și Fentanyl. Sunt convinsă că acea femeie a murit de vie. Și altă femeie, și alți bărbați. Ei practic nu mor de COVID, mor de clostridium, mor asfixiați, mor sedați”, mai mărturisește cadrul medical.

“Nu trebuie să dăm vina pe sistemul medical, trebuie să scuturăm niște oameni”

Despre pacienți legați de pat a vorbit și profesorul universitar doctor Benedek Imre, unul dintre cei mai buni cardiologi pe care îi are România. Acesta a trecut printr-o dramă teribilă cu fratele său, profesor doctor Benedek Istvan, cel care a efectuat primul transplant de măduvă la un bolnav adult în țară, și care a murit de COVID-19 fiind legat de pat la ATI Mureș.”Fratele meu a fost legat de pat și este real că familia posedă un film în care se vede că fratele meu vorbește coerent, expune părerea și roagă să fie dezlegat. Acest lucru nu se întâmplă. Noi acest film nu-l vom difuza pentru că este sentimental foarte greu de acceptat. Însă este o anchetă în derulare, anchetă penală, de aceea nici nu aș putea să vă deslușesc prea multe. (…) Nu trebuie să dăm în sistemul medical, trebuie să scuturăm niște oameni pentru că sistemul medical are bani suficienți, are specialiști buni, are dotări, dar până când politicul nu ia caz despre acești domn care conduc și care, prin birocrație, omoară dorința de a face bine cum am făcut eu cu fratele meu, pentru cetățeanul român, care este cetățean european, nu merge”, a spus profesorul universitar doctor Benedek Imre, fratele lui Benedek Istvan.

“În toate spitalele din lumea asta, pacienții sunt contenționați mecanic”

Medicul Mihai Sava, șeful Secției de ATI a Spitalului Județean Sibiu, a reacționat în urma dezvăluirilor făcute de cadrul medical, explicând când și în ce condiții se recurge la legarea de pat sau contenția mecanică a pacienților cu COVID-19. Specialistul a explicat că procedura este veche în lumea medicală și este folosită pentru ca pacienții agitați să nu își facă rău singuri. “Pacienții din terapie intensivă, foarte mulți dintre ei, chiar dacă nu au patologie psihiatrică, sunt foarte agitați și din cauza asta trebuie sedați. La mulți dintre ei, până își face efectul medicația sedativă, trebuie legați de paturi pentru că se autolezează. Își smulg cateterele, își smulg toate sondele pe care le avem noi acolo, inclusiv pot să cadă din pat, să se lovească și să avem probleme cerebrale, din cauza aceasta sunt legați de pat, până își face efectul medicația sedativă. Există și pacienți la care nu putem să mai creștem doza de medicație sedativă din cauza faptului că ar avea efecte adverse, în principal depresie respiratorie, este foarte importantă, acești pacienți cu COVID sunt foarte sensibili la depresia respiratorie. De multe ori folosim combinat și contenția mecanică, adică legarea de pat, care există ca procedură în toate spitalele din lume, în toate secțiile de terapie intensivă, sunt cărți și capitole din cărți dedicate contenției, fie că este mecanică, fie că este chimică, medicamentoasă, cum se spune. Se poate face contenția mecanică și la pacienții care sunt comatoși de exemplu, dar care mai au mișcări involuntare, și astfel își pot face singuri rău. În toate spitalele din lumea aceasta sunt contenționați mecanic, nu toți, dar există această procedură”, a precizat medicul Mihai Sava.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

  1. Organele de anchetă „libere și independente” se autosesizează in cazul acestor crime oribile sau se mușamalizează! Victimele vinovate că s-au lăsat legate?

  2. Aceasta este o mare dilemă ! Contenția ( legarea de pat) exista,e legală e și necesara dar nu e deloc…umană! Cum sa procedezi daca ești medic??
    Îți dai seama intubat fiind trebuie sa stai într-o anumită poziție dar in stare de inconștiență bolnavul se întoarce într-o poziție incomodă,practic își închide singur supapa de respiratie,se deconectează de la aparate!
    Deci cum e bine ? Ce e de condamnat aici ?
    Mare dilemă !

    • Daca persoana e in deplinătatea facultăților mintale și spune ca nu vrea legata medicul si spitalul e de vina. O fi existam procedura dar cum se face la noi nu e legala, in vest se cere acceptul pacienților, in scris, pentru asemenea proceduri.
      Ca poți sa mori si de panica dacă te leagă forțat și nu te asculta nimeni ca nu vrei, ce pana mea ti se ia și dreptul de om de a decide singur ce vrea ?
      La ce competenți sunt, la cum se fac angajările,și cate minuni s-au întâmplat prin sistemul nostru medical minunat e mai mult decât normal sa-ți fie frica de orice și trebuie sa ai dreptul sa refuzi

  3. Cine știe câți au murit din cauza lor. Ce specialiști ? ce încredere poți sa mai ai ?
    Decât sa mori asa mai bine stai și mori acasă.
    Te împaci cu gândul și măcar mori liniștit, decât în chinuri, groaza si legat ca un câine

    • As pune pariu ca nici măcar nu i-au legat pe toți.
      La noi numai dacă ai multi bani, dacă ești politician, vreun mare popă, vreo pilă a cuiva cu funcție mare ești servit și tratat profesionist și responsabil.
      Altfel ești doar pe pielea ta, te aruncă ca pe-o cârpă, doar cu norocul mai scapi, să ai noroc măcar vreo 50%.
      Si nu doar în spitale, peste tot e asa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.