8.4 C
Vaslui
27-mart.-2023

Pranz de saracie

- Advertisement -

Criza loveste în buzunarele patronilor de restaurante

SOLUTIE Pentru a nu închide afacerile, patronii de restaurante din Vaslui au gândit o miscare pe cât de îndrãzneatã, pe atât simplã. În zilele lucrãtoare din sãptãmânã, de luni pânã vineri, majoritatea restaurantelor din oras, mai mici sau mai mari, oferã meniul zilei, o masã la un pret decent, destul de consistentã, cu douã sau trei feluri, la tarife accesibile. Preturile pentru masa de prânz, în cadrul acestui meniu special, încep de la 10 lei si ajung la 13-14 lei, functie de conditiile oferite de restaurantul sau cantina respectivã. S-a ajuns în situatia ca, la prânz, în locatii precum cele de la pensiunea Everest, sã nu gãsesti un loc de parcare, desi locatia este la doi kilometri de Vaslui. Se poate mânca functie de buzunarul fiecãruia: în conditii de lux, ca la Everest, La Livadã, La boem (în Silver Mall) sau Europa Hotel (unde, la prânz, sunt reduceri de 30% la bucãtãrie si bar) sau în cantine populare, foarte frecventate, cum este cantina din spatele autogãrii, unde se mãnâncã în stil muncitoresc.

Criza i-a fãcut pe patronii de cantine sau restaurante sã se reorienteze, pentru a nu-si pierde clientii, dar si pentru a da o pâine unor angajati, care trãiesc cu securea concedierilor deasupra capului. La prânz, începând cu ora 12.00, la mai toate restaurantele din Vaslui se serveste meniul zilei, la preturi destul de accesibile. La pensiunea-restaurant Everest, la intrarea în Munteni de Jos, parcarea este super-aglomeratã, între 12.00 si 14.00. Cei care vin aici primesc, pentru numai 10 lei, un prânz pe cinste, cu douã feluri de mâncare – ciorbe si felul II, la alegere – destul de variate. “Nu stiu cât vom mai rezista, la aceste preturi, însã mã gândesc cã oamenii o duc destul de greu, ca sã mai mãrim si noi preturile. Vom vedea ce va fi, anul viitor, deocamdatã oricine vine la prânz la noi, la meniul zilei, gãseste o masã consistentã, la un pret decent”, spune Dumitru Popa, patronul de la Everest. La vecini, în pensiunea La livadã, pretul la meniul zilei este de 12 lei, cu tot cu desert, acelasi tarif fiind si la restaurantul La Boem, în Silver Mall. La Phoenix, în centrul orasului, la doi pasi de Prefecturã, meniul zilei este 12 lei, cu douã feluri de mâncare, în timp ce restaurantul din interiorul Clubului Tineretului oferã meniul la pretul de 11 lei. Un bar din fata gãrii, Stefãnel, are si el meniul zilei, cu 12 lei, douã feluri de mâncare, ca si barul din Complexul Mestesugãresc, din zona IPJ. Hotelul Europa nu a adoptat moda cu meniul zilei, însã a implementat politica “Happy Hour”, ceea ce înseamnã cã, între 12.00 si 16.00, cei care vin aici si comandã mâncare si bãuturã vor achita cu 30% mai putin fatã de preturile “oficiale”, ceea ce poate fi un câstig, la o consumatie de un milion, de exemplu. La restaurantul Decebal, meniul zilei pleacã de la 16 lei si ajunge la 18 lei, functie de felurile de mâncare care sunt propuse pentru ziua respectivã. În restaurantele mai mari din Vaslui pot fi vãzuti, la prânz, si directorii de deconcentrate, sefi din Prefecturã sau CJ, dar si persoane din lotul FC Vaslui, ceea ce aratã cã ideea a prins destul de bine.

Vreti un prânz muncitoresc? Nimic mai simplu…

O adresã cunoscutã pentru un prânz consistent este cantina din spatele autogãrii, loc în care, la prânz, sunt vãzuti taximetristi, muncitorii de la firmele din apropiere, soferii de la autogarã si cei de la Transurb. Aici, cu 11 lei poti mânca douã feluri de mâncare, o ciorbã traditionalã, la felul I, si nelipsita fripturã de porc sau pui, proaspãt preparatã, la felul II. Aici, cu ceva timp în urmã, portia de cartofi prãjiti era un leu, la fel ca si salata de varzã. Si alte cantine din oras au încercat sã adopte meniul zilei, unele cu succes, altele fãrã. La fast-food-ul din zona Copou, la deal de Liceul Mihail Kogãlniceanu, meniul zilei este 10 lei. Un restaurant destul de mare, situat în cartierul 13 decembrie, Select, a încercat sã adopte aceeasi metodã, pentru a atrage clienti. Pentru 12 lei, clientii puteau servi douã feluri de mâncare, plus desert. Din pãcate, desi mâncarea era destul de bunã, clientii nu s-au prea înghesuit la Select, astfel cã patronii au decis sã suspende activitatea de prânz. Ar mai fi si varianta, pentru cei care nu vor meniul zilei, la cantinele gen “împinge tava”, însã mâncarea din unele cantine lasã de dorit, asa cã nu sunt nici prea multi clienti, la prânz.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.