spot_imgspot_img
9.8 C
Vaslui
24-apr.-2024

Prefectul Vieru “dăramă zidurile” dintre Prefectură şi CJ

- Advertisement -

*Liberalul Octavian Vieru, noul prefect, şi social-democratul Cristi Misăilă, noul subprefect, au spus ieri, la instalare, că vor avea o relaţie “perfectă” cu Consiliul Judeţean condus de Marian Oprişan .* “Am remarcat un zid între cele două instituţii, destul de neplăcut, care va dispărea“, a afirmat prefectul Vieru .*Sala în care s-a depus jurămantul era plină de directori pedelişti.USL capată astfel puterea deplină în judeţ, prin controlarea Prefecturii *In continuare, se aşteaptă un val de schimbări de şefi de instituţii

Octavian Vieru a fost instalat ieri în funcţia de prefect al judeţului, iar Cristi Misăilă în cea de subprefect. Mesajul comun al celor doi a fost foarte clar: colaborare deplină cu instituţia Consiliul Judeţean. Marian Oprişan a recăpat iar controlul asupra Instituţiei Prefectului, care în ultimii ani i-a aparţinut mai mult sau mai puţin PDL-ului. Echipa din fruntea Prefecturii a fost instalată de Victor Paul Dobre, ministrul delegat pentru Administraţie. Ceremonia a fost loc în sala de şedinţe a CJ, care a fost plină de reprezentanţii actualei puteri, dar şi de directori ai PDL, care au stat mai pe margine, cel puţin unii. Ex- prefectul Dragoş Mircea şi Eliza Botezatu, fostul subprefect, au lipsit de la festivitate. Dragoş Mircea a făcut cateva ture prin faţa prefecturii şi l-a întampinat la maşină pe ministrul Paul Dobre, cel care i-a spus înainte de demitere că a venit timpul să facă pasul înapoi.

Ungerea prefectului s-a făcut la … CJ

Conducerea Prefecturii are de ieri o nouă conducere, iar instituţia revine sub controlul lui Marian Oprişan, după o perioadă de caţiva ani. Imediat ce hotărarile de numire ale lui Octavian Vieru şi Cristi Misăilă au fost publicate în Monitorul Oficial, Victor Paul Dobre, ministrul delegat pentru Administraţie, şi-a anunţat prezenţa în Vrancea pentru a-i instala pe cei doi în funcţie. Festivitatea a fost anunţată iniţial în sala de şedinţe a Prefecturii, după care a fost mutată în sala de şedinţe a CJ, mult mai încăpătoare pentru mulţimea venită să asiste la reintrarea judeţului sub stăpanirea deplină a USL. Pe langă reprezentanţii USL, în sală au fost destul de mulţi directori ai fostei puteri PDL, cum ar fi Ion Ghionea, şeful Finanţelor, Adrian Buzdrug, comisarul şef al Gărzii Financiare, Răduţă Boldeanu, şeful Vămii, Costică Neaţă, directorul Direcţiei Agricole, Vasile Apostu Croitoru, directorul Direcţiei de Statistică, Cătălin Graur, directorul Direcţiei de Sănătate Publică sau Dorina Vraciu, şefa de la SGA. Discursurile lui Octavian Vieru şi Cristi Misăilă nu au lăsat nici un semn de îndoială: relaţiile dintre Prefectură şi CJ se vor relua şi “zidurile se vor dărama”, ceea ce înseamnă că Oprişan va avea puteri depline în judeţ. “Sunt convins că voi avea sprijinul şi că voi avea o colaborare foarte bună cu Consiliul Judeţean, ceea ce nu cred că a mai existat de multă vreme între cele două instituţii abilitate de a conduce şi administra acest judeţ, Prefectura şi Consiliul Judeţean. Am remarcat un zid între cele două instituţii, din punctul meu de vedere destul de neplăcut. Acest zid va dispărea şi vom face un pod de legătură între cele două instituţii pentru rezolvarea, soluţionarea tuturor problemelor judeţului Vrancea“, a afirmat noul prefect Vieru. Şi Cristi Misăilă a spus că va există o colaborare bună cu CJ şi celelalte instituţii, “pentru dezvoltarea judeţului”. “Voi lăsa faptele să vorbească”, a punctat noul subprefect. Victor Paul Dobre le-a transmis celor doi că prioritate are organizarea alegerilor şi i-a avertizat pe şefii serviciilor publice deconcentrate să nu se implice în campania electorală. “Atrag atenţia prefectului şi subprefectului că comanda este la Guvern şi la Ministerul de Interne. Prefectul şi subprefectul nu mai sunt politici”, a spus ministrul, făcîndu-se că nu ştie că proaspăt numiţii în funcţii sunt membri de partid. Dintre şefii USL, la instalare au venit liberalul Nini Săpunaru şi conservatorul Ionel Cel-Mare, în timp ce Marian Oprişan a lipsit.

Octavian Vieru pare a fi soluţia de compromis a negocierilor care s-au purtat între Marian Oprişan şi Nini Săpunaru în ultimele săptămani. Despre mandatul acestuia circulă două variante: fie va sta o perioadă scurtă de timp în funcţie pentru a organiza alegerile locale, fie va rămane în scaun pană la alegerile parlamentare. Fost angajat la CAP-ul comunal, Octavian Vieru a fost primar la Rugineşti înainte de anul 2000, iar după 2005 s-a orientat către PNL, care l-a ajutat să ajută director al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA). Acesta a reuşit să se menţină în funcţie pană acum, la un moment dat cu ajutorul instanţei, iar acum a ajuns prefect. Pe de altă parte, Cristi Misăilă este mult mai puţin cunoscut în plan public. Acesta a fost comisar al Gărzii Financiare pană anul trecut, atunci cand postul său a fost inclus în lista celor declarate vacante şi pentru care s-a organizat concurs. Misăilă a pierdut examenul şi foarte repede a fost numit consilier personal al lui Marian Oprişan, semn că este posibil ca între cei doi să fi existat relaţii mai vechi. În ultima perioadă s-au vehiculat mai multe nume pentru funcţia de prefect. Unul dintre ele a fost cel al lui Eugen Ciorici, însă acesta a ajuns pe o funcţie mai înaltă, cea de secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice. Un alt nume a fost cel al lui Georgel Constantin, care a stat ieri alături de Nini Săpunaru la prezidiul CJ, însă acestuia se pare că îi lipsea o calitate pentru a ajunge prefect, aceea de funcţionar public. Atat OctavianVieru, cat şi Cristi Misăilă au fost detaşaţi temporar, ceea ce înseamnă că dacă se întamplă ceva, atunci se vor întoarce la vechile locuri de muncă.

Mircea s-a pupat cu ministrul în faţa noii puteri

Fostul prefect Dragoş Mircea l-a aşteptat pe Victor Paul Dobre la maşină, însă a refuzat să asiste la predarea ştafetei, spre deosebire de 2009, cand a predat cheile de la birou Ralucăi Dan

De la festivitatea de ieri a lipsit fosta conducere a Prefecturii, prefectul Dragoş Mircea şi subprefectul Eliza Botezatu. Fostul reprezentant al Guvernului s-a întalnit însă cu ministrul Victor Paul Dobre chiar în Piaţa Unirii, în faţa CJ, cu care s-a îmbrăţişat şi de la care şi-a luat rămas bun. Momentul a avut loc chiar în faţa celor care îl aşteptau pe ministru, Octavian Vieru, Cristi Misăilă, Nini Săpunaru şi alţi reprezentanţi ai noii puteri. În mod ironic, în anul 2005, atunci cand intra în Prefectură pe funcţia de subprefect, Dragoş Mircea era instalat de acelaşi Victor Paul Dobre, pe atunci secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, responsabil pentru relaţia cu prefecturile. Atunci avea sprijinul aceluiaşi lider al PNL, deputatul Nini Săpunaru, sprijin pe care l-a pierdut trecand de partea fostei puteri democrat-liberale. Fostul prefect a fost numit de premierul Victor Ponta ca inspector guvernamental, aplicandu-se regula mobilităţii înalţilor funcţionari publici. Dragoş Mircea a susţinut că în cazul său acest lucru nu se putea face, întrucat mobilitatea se aplică doar o singură dată pe an. De la această prevedere legală se poate face excepţie doar dacă persoana în cauză solicită acest lucru, ceea ce fostul prefect a susţinut că nu a făcut. Pe de altă parte, Victor Paul Dobre a declarat ieri că a avut o discuţie “ca între bărbaţi” cu Dragoş Mircea, care a acceptat să fie trecut pe funcţia de inspector guvernamental, încadrandu-se în excepţiile legii. De altfel, mobilitatea sa a fost făcută în interiorul judeţului Vrancea, practic, dintr-un birou în altul. Noua conducere a Prefecturii şi-a preluat deja ieri birourile în primire, urmand ca la începutul săptămanii şefii de servicii publice deconcentrate să fie convocaţi într-o şedinţă de … (re)cunoaştere.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.