spot_img
spot_img
16.5 C
Vaslui
03-iul.-2025

Premianții care nu au luat BAC-ul: elevi cu medii de 8 și 9, care au picat examenul. Prof. Toma explică cum se ajunge în astfel de situații

- Advertisement -

BUNI, DAR SLABI… Rezultatele la Bacalaureat de anul acesta scot la iveală o situație paradoxală: candidați care au avut medii generale de 8 și 9 nu au reușit să promoveze examenul sau au luat puțin peste 6. Este cazul Liceului “Ion Mincu” Vaslui și al Liceului Tehnologic din Vetrișoaia, dar și al altor licee din județ. Spre exemplu, la “Ion Mincu” doar doi candidați din promoția curentă au reușit să ia BAC-ul cu 6,75, respectiv 6,33, iar în spatele lor s-au aflat candidați cu medii generale mult mai mari, însă care au picat examenul. La Vetrișoaia, doar șase candidați au intrat în BAC, iar dintre aceștia doar trei l-au promovat cu medii între 6,86 și 6,33. Deși au medii limită de promovare, aceștia au terminat liceul cu 8 și 9, iar diferența de 2 – 2,5 puncte este considerabilă. Ei sunt elevii care sparg mitul că, dacă ai fost prezent și atent la ore, iei BAC-ul fără probleme. Vremea Nouă a încercat să afle ce se întâmplă cu ei, de ce apare o discrepanță atât de mare între media obținută în liceu și cea obținută la BAC, a stat de vorbă cu profesorul Pavel Toma de la Liceul “Ion Mincu” și a aflat câteva posibile explicații. “În primul rând, la liceele tehnologice vin elevi cu note foarte mici și elevi care nici măcar nu au susținut Evaluarea Națională. Deci, nu doar că nu au promovat examenul, nu l-au susținut. Trebuie să ținem cont, totodată, de faptul că acești elevi au prins pandemia și restricțiile de la acea vreme. E foarte greu să recuperezi materia cu ei. Se fac activități remediale, dar nu reușim să-i aducem decât până la nota 5-6 la BAC”, a spus profesorul de limba și literatura română Pavel Toma.

Liceul “Ion Mincu” a înregistrat, anul acesta, cea mai mică rată de promovare – 11,8% din județ. Contactată telefonic, directoarea Liceului „Ion Mincu” a declarat că s-a ajuns în această situatie doarece, în urmă cu patru ani, liceului nu i s-au aprobat decât două clase de-a IX-a si niciuna nu a fost la profilul teoretic, care de obicei ajuta la cresterea promovabilității: „Anul acesta nu am avut decât două clase de-a XII-a, ambele la profilul tehnologic. Este vorba despre specializările Coafor Stilist și Organizator banqueting. Din cele două clase, doar 15 elevi au intrat în examen, iar acestia au sustinut a doua probă la matematică. Pentru cei de la profilul tehnologic, această probă este „cuiul lui Pepelea”. Ceilalți 19 candidați sunt din promoțiile anterioare. Este primul an în care ne confruntăm cu o astfel de situație, de obicei aveam o rată de promovare de 40%. Însă aveam specializările Filologie și Științe Sociale, care ridicau promovabilitatea. Anul următor vor fi șase clase de-a XII-a, iar situația va fi cu siguranță diferită de cea de acum”, a explicat directoarea Liceului „Ion Mincu”, prof. Caterina Hosofschi.

“Legea le dă posibilitatea de a se înscrie la un liceu chiar dacă nu au trecut prin Evaluarea Națională”

Profesorul Pavel Toma a admis că liceul a avut, anul acesta, o generație slabă de candidați la BAC. “Da, candidații noștri au avut medii mici. În această generație am avut doar două clase, ambele de la profilul tehnologic. În mod curent avem și clase de Științe Sociale și Filologie, care ne ajutau procentual. Dar situația e complexă și trebuie analizată din mai multe puncte de vedere. În primul rând, la liceele tehnologice vin elevi cu note foarte mici și elevi care nici măcar nu au susținut Evaluarea Națională. Deci, nu doar că nu au promovat examenul, nu l-au susținut. Legea le dă posibilitatea de a se înscrie la un liceu chiar dacă nu au trecut prin Evaluarea Națională. Gândiți-vă că unii vin din corigențele de la gimnaziu. Pentru a ne promova oferta educațională, noi am mers să-i convingem să vină la liceu inclusiv când aceștia susțineau corigențele. Elevii trebuie să continue învățământul obligatoriu, iar noi trebuie să ne facem planul de învățământ. Trebuie să ținem cont, totodată, și de faptul că acești elevi au prins pandemia și restricțiile de la acea vreme. E foarte greu să recuperezi materia cu ei. Se fac activități remediale, dar nu reușim să-i aducem decât până la nota 5-6. La disciplinele umaniste e mai ușor, dar la matematică e foarte dificil, e materia la care cad mulți copii”, a explicat prof. Toma.

Evaluarea de la clasă, diferită de cea în cadrul examenului de BAC: “nu pot să îi dau elevului toată materia la o lucrare de control”

Un alt aspect ce trebuie luat în considerare atunci când se discută despre diferența dintre mediile din liceu și cele de la BAC, este, potrivit prof. Toma, structura diferită ale celor două evaluări: “Media generală e obținută din mediile de la toate materiile. Se poate că unii candidați să fi avut medii mai mici la materiile de la BAC, dar media lor generală să fi fost ridicată de mediile de la celelalte materii. Într-adevăr, sunt elevi care obțin medii de 8-9 în timpul liceului și iau mai puțin la BAC, însă evaluarea e diferită față de cea de la examenul final. La clasă, evaluarea se face în mai multe etape: și în scris, și oral, și la un portofoliu. În plus, în timpul anului școlar, eu, profesor de limba și literatura română, nu pot să îi dau elevului toată materia la o lucrare de control. Spre exemplu, la o evaluare în clasa a X-a, unde are basmul și nuvela, nu pot să îi dau elevului decât cerințe din cele două elemente. Automat că, având mai puțină materie, o va ști mai bine. Dar în timp se acumulează mai multă materie. Eu, personal, am un spin în ceea ce privește programa pentru BAC. La punctul al treilea se pune foarte mult accent pe memorare. Un elev care pornește de la nivelul de care vă spuneam mai devreme, cu medii foarte mici în gimnaziu, are de învățat opt poezii și comentariile lor, alte opt opere în proză, două specii dramatice și alte noțiuni… El nu va reuși să acopere toată materia. Soluția este să li se dea un fragment din opera respectivă sau poezia întreagă, iar copiii să lucreze pe text. Chiar dacă se păstreaza structura punctului III, aceea de a se redacta un eseu, faptul că au textul în față i-ar ajuta mult, dar cel mai important este că nu ar mai trebui să memoreze eseuri întregi”, a explicat prof. Toma.

BAC-ul diferențiat, soluția potrivită pentru liceele tehnologice

CONCLUZIE… De asemenea, profesorul este de părere că Ministerul Educației ar trebui să regândească BAC-ul, iar examenul să fie diferit: “Noi așteptăm în această reformă a învățământului, despre care se tot vorbește în ultima perioadă, un tip de Bacalaureat diferențiat, specializat pe ruta noastră de învățământ. Haideți să ne gândim puțin: ei urmează o specializare, ies tehnicieni, dar nu dau decât un atestat pe domeniul care Ie dă posibilitatea de a profesa. Bacalaureatul pe care îl dau ei nu are nicio treabă cu domeniul pe care ei îl urmează. Ei dau BAC-ul la matematică, disciplină la care dau și liceele cu pretenții, dau la limba română, disciplină la care dă toată lumea și mai dau la o materie la alegere (n.r. candidații aleg între materii precum biologie, geografie, logică, fiizcă, chimie). Noi considerăm că ar trebui să dea la disciplinele de specialitate, cum se dădea în urmă cu ceva ani. Un Bacalaureat diferențiat ar însemna să nu dea examen la matematică, ci la disciplina de specialitate, la limba română și la o disciplină la alegere. Cu un astfel de BAC, un absolvent nu ar putea să se înscrie decât la facultăți tehnologice, dar nu-l oprește nimeni ca în următorul an să dea un BAC care să îi ofere posibilitatea să se înscrie la alte facultăți”, a explicat prof. Toma.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Acelasi lucru veti vedea si azi cand se vor anunta rezultatele la evaluare nationala: elevi cu medii ale claselor V-VIII de peste 9 care abia reusesc sa ia 5 sau 6 la evaluare. Sunt vinovati elevii ca profesorii dau note din burta? Nu-i prost cine primeste, prost este cel care da. Niciodata in istoria sa, invatamantul romanesc nu a fost atat de jos.

  2. Dom’ profesor…fiți sincer.Liceul acela ar trebui desființat.Ca îi găsești pe elevi mai mult pe pod , la țigară, decât la ore.

    • Nu. Acest liceu nu trebuie desfiintat ci transformat intr-o scoala profesionala. Tara aceasta are nevoie si de meseriasi, nu doar de intelectuali. Incurajez invatamantul tehnologic si ar fi de apreciat daca aceasta unitate de invatamant ar milita pentru asta. Ar scapa de rusinea aratarii cu degetul la examene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.