Premierã în învãtãmântul vasluian: trei elevi au primit “Meritul Olimpic”! (foto)

PEFORMANTÃ SI MERITE Pentru prima datã în istoria învãtãmântului vasluian, trei elevi au reusit performanta sã obtinã patru medalii olimpice internationale, pentru care Ministerul Educatiei si Cercetãrii Stiintifice i-a premiat ieri cu sume importante de bani. Elevii premiati sunt: Andrei Popa si Vlad Sîmbotin, de la Liceul “Mihail Kogãlniceanu” din Vaslui si Ana Maria Ghenghea, de la Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad. Premiile în bani sunt consistente si aceeasi sumã ca elevii olimpici au primit profesorii care i-au pregãtit si scoala de unde provin. Performanta celor trei elevi extraordinari face posibil ca în judetul nostru, la initiativa ISJ Vaslui, sã se înfiinteze un “Centru de Performantã”, fiind deja înaintatã solicitarea la Ministerul Educatiei.

Despre judetul Vaslui se poate scrie si de bine. Si asta datoritã a trei copii, elevi la douã dintre cele mai performante licee din judet: Liceul “Mihail Kogãlniceanu” din Vaslui (LMK) si Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad (CNGRC). Este vorba despre Andrei Popa, elev în clasa a XI-a la LMK – medaliat, în iulie, cu bronz la Olimpiada de Informaticã a Europei Centrale si, în august, tot cu bronz la Olimpiada Internationalã de Informaticã, Vlad Gabriel Sîmbotin, elev în clasa a XI-a la LMK, care a reusit sã cucereascã medalia de argint la Olimpiada Internationalã de Stiinte a Uniunii Europene, organizatã în luna mai si Ana Maria Ghenghea, elevã în clasa a XI-a la CNGRC Bârlad, care a reusit o performantã incredibilã: la un an de când a început sã studieze neogreaca, alãturi de comunitatea elenã din Bârlad, pregãtitã de inginerul horticol Afrodita Siriopol, a participat la Olimpiada Internationalã a Elenismului, organizatã la Bucuresti, fiind rãsplãtitã cu premiul al II-lea.

Premii consistente în bani pentru elevi, profesori si scoalã!

Cei trei vasluieni au fost ieri chemati la Ministerul Educatiei si Cercetãrii Stiintifice, unde au primit, alãturi de alti 223 de elevi din toatã România, medalia “Meritul Olimpic”, bursa olimpicã si premii în bani. Premiile au fost destul de consistente si aceeasi sumã a fost datã atât elevilor, cât si profesorilor care i-au pregãtit si scolii de unde provin. Astfel, Andrei Popa a primit 5950 de lei pentru medalia de bronz obtinutã la Olimpiada Internationalã de Informaticã (ca si profesorul sãu Nicu Laurentiu Vlad) si 2945 de lei pentru medalia de bronz de la Olimpiada de Informaticã a Europei Centrale (la fel si profesorul sãu Andrei Grigorean). De asemenea, Andrei Popa are acordatã bursa “Meritul Olimpic”, pe tot parcursul anului scolar 2015-2016, în cuantum de 525 de lei/lunã. Vlad Gabriel Sîmbotin a primit 3785 de lei, premiu pentru medalia de argint obtinutã la Olimpiada Internationalã de Stiinte a Uniunii Europene (ca si profesorul sãu Gianina Gioconda Romascu), plus 787 de lei lunar, bursã. LMK din Vaslui primeste, datoritã acestor doi elevi eminetI, suma cumulatã la toate cele trei medalii, adicã 12 680 de lei! Bârlãdeanca Ana Maria Ghenghea, de la CNGRC din Bârlad, a primit ieri 3785 de lei, pentru medalia de argint obtinutã la Olimpiada Internationalã a Elenismului (la fel si Afrodita Siriopol, presedinta Comunitãtii Elene din Bârlad, inginer horticol, care pregãteste copiii ce vor sã învete limba elenã). Plus bursa “Meritul Olimpic” de 787 lei/lunã. Aceeasi sumã (3785 lei) o primeste si CNGRC din Bârlad. Sumele acordate celor douã scoli din judetul Vaslui trebuie sã fie folosite doar pentru performantele elevilor, adicã pentru dotarea scolilor în ideea de a se face performantã.

Centrul de Performantã la Vaslui!

Faptul cã învãtãmântul din judetul Vaslui a reusit performanta sã dea trei olimpici internationali, premiati la patru olimpiade internationale, a dat curaj ISJ Vaslui de a se gândi la o noutate. “Sunt tare mândrã de cei trei elevi si de realizãrile lor si a scolilor de unde provin. Tin sã-i felicit din toatã inima pe copii si cadrele didactice care s-au ocupat de ei. Sper cã faptul cã avem asa de multi premianti la olimpiadele internationale sã fie de bun augur, pentru cã avem depus la MECS un proiect de înfiintare a unui <<Centru de Performantã>> în judetul nostru. Proiectul trebuie aprobat la minister si cred cã sunt toate sansele sã obtinem finantarea, pentru cã se vede, avem rezultate exceptionale. Proiectul prevede obtinerea a 10-12 norme didactice/sãptãmânã pentru profesorii care pregãtesc elevii olimpici”, a spus Gabriela David Plãcintã, inspectorul general al ISJ Vaslui.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ