spot_img
15.7 C
Vaslui
29-mai-2023

Preotii caterisiti asteaptã decizia magistratilor vasluieni

spot_imgspot_img
- Advertisement -

PRONUTARE Magistratii vasluieni se vor pronunta astãzi în privinta evacuãrii celor doi preoti caterisiti din casele parohiale si din biserici, desi decizia Judecãtoriei Bârlad a fost pusã în aplicare de cãtre executorii judecãtoresti, inca de la inceputul lunii. La recursul judecat, astãzi, la tribunalul vaslui au venit si zeci de credinciosi pentru a-si apara duhovnicii. Fãrã un raspuns clar, la iesirea din sala de judecatã, oamenii au solicitat implicarea IPS Daniel, în solutionarea problemelor din parohiile lor.

Tribunalul Vaslui s-a umplut, ieri, de credinciosI din Bozia si Sãrãteni. În zi de sãrbãtoare, oameni de toate vârstele s-au urcat în masini si au mers la zeci de kilometri distantã pentru a-si sustine preotii care au fost caterisiti de mai-marii Episcopiei Husilor si care, mai nou, au fost scosi cu forta din casele parohiale si din biserici, în baza unei ordonante presedintiale emisã de cãtre Judecãtoria Bârlad. În fata instantei, avocatii pãrtilor implicate si-au sustinut punctul de vedere, urmând ca judecãtorii sã decidã în cursul acestei zile dacã decizia de evacuare rãmâne sau nu bãtutã în cuie. Între timp, în satele rãmase fãrã preoti si cu bisericile sigilate, slujbele se tin în curtea lãcasului de cult, în aer liber sau în scoalã. Persoanele decedate sunt înmormântate fãrã respectarea traditiilor, iar oamenii au ajuns la capãtul puterilor. Chiar si asa, nu sunt dispusi sã renunte la duhovnicii lor si spun cã vor face Învierea în aer liber sau în spatii improvizate dacã autoritãtile nu vor întelege sã redeschidã bisericile.

Mortii sunt prohoditi în aer liber

Credinciosii din parohiile Bozia si Sãrãteni au cerut, ieri, implicarea Patriarhului României, IPS Daniel, în solutionarea problemelor din parohiile lor. Cetãtenii s-au arãtat nemultumiti de felul în care Biserica Ortodoxã Românã gestioneazã situatia din cele douã parohii si reclamã faptul cã au fost loviti si scosi cu forta din lãcasele de cult de jandarmi de politisti, în cursul sãptãmânii trecute. „Ne-au scos cu forta din biserica noastrã. Au spus cã executã un ordin judecãtoresc si cã nu ne iau biserica, cã o lasã la locul ei. Dar biserica este încuiatã si nu putem intra sã ne închinãm, sã ne rugãm. Vine Învierea, astãzi (n.r. ieri) e hramul bisericii noastre (n.r. Bozia), iar noi stãm prin tribunal. O sã amenajãm magazia de lemne si acolo o sã facem Învierea. Nu ne dãm bãtuti. Noi am muncit cu palmele goale la bisericã, am dat ultimul ban sã iasã Casa Domnului asa cum trebuie si acum ne rugãm în curte?! De ce, fratilor?! Episcopia nu a dat un cui pentru bisericã, dar pune sigiliu?! Unde s-a mai pomenit asa ceva?! Dacã moare un om este dus direct la groapã, cã nu avem bisericã. De ce Biserica se spalã pe mâni si nu spune nimic, dupã ce toatã presa a arãtat cum am fost dati afarã din Casa Domnului? Sã vinã Patriarhul Daniel, sã fim si noi ascultati”, au spus oamenii. Cu lacrimi în ochi, acestia au povestit cã o bãtrânã decedatã a fost prohoditã pe islazul satului, lucru nemaiîntâlnit pânã acum. Cetãtenii asteaptã cu teamã decizia magistratilor vasluieni, care este una finalã. Dacã lucrurile vor rãmâne neschimbate, au afirmat cã sunt dispusi sã construiascã alte biserci, în care preotii sã slujeascã. „Cu sigurantã, rãnile fizice suferite de acesti oameni vor trece, dar cel spirituale, nu. În Postul Pastelui biserica stã închisã. Avem speranta cã justitia îsi va face datoria!”, a declarat Lucian Botez. Slujitorul Domnului de la parohia Sãrãteni este optimist. „Credem cã se va restabili dreptatea. Sperãm sã fie corectate erorile judiciare, dacã acestea existã si cã instanta va aprecia corect si proprietatea, si folosinta”, a spus Dumitru Turcanu. Sentinta judecãtorilor vasluienilor la recursul formulat de cei doi preoti la ordonanta presedintialã de evacuare a bisericilor si a caselor parohiale, emisã de Judecãtoria Bârlad, a fost amânatã, urmând sã fie pronuntatã în cursul acestei zile.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.