spot_imgspot_img
7.4 C
Vaslui
20-apr.-2024

Președintele Camerei de Comerț Vaslui, despre controversatul proiect de lege privind taxarea firmelor: “Nu este un moft, ci un lucru normal”

- Advertisement -
OPINIE… Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Vaslui, a declarat că proiectul de lege “nu este un moft, este un lucru normal ca, după 33 ani, aceste entități să facă ceea ce trebuie și pentru ce au fost reînființate. Nu vrem nici averile care existau în perioada interbelică, dar nici polierea în care ne zbatem astăzi”.

PROIECT… Agenții economici din Vaslui vor fi obligați să plătească o taxă anuală, între 10 și 100 euro, către Camera de Comerț și Industrie, dacă proiectul de lege depus, zilele trecute, la Senat va fi adoptat și promulgat de președinte. Potrivit documentului, taxa este percepută pentru înscrierea firmelor și a PFA-urilor într-un “catalog al firmelor”, care le aduce “vizibilitate”. Totodată, reprezentantul legal al unei firme va trebui să obțină un „certificat special de competență” de la camera de comerț județeană de unde este firma, dar și să dovedească absolvirea unui curs de instruire în domeniul administrării sau managementului afacerilor pentru obținerea respectivului certificat. Proiectul de lege a creat vâlvă atât în rândul oamenilor de afaceri, cât și a politicienilor. Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Vaslui, a declarat ieri, într-o conferință de presă, că proiectul de lege “nu este un moft, este un lucru normal ca, după 33 ani, aceste entități să facă ceea ce trebuie și pentru ce au fost reînființate. Nu vrem nici averile care existau în perioada interbelică, dar nici polierea în care ne zbatem astăzi. Nu am primit și nu primim niciun ban de la bugetul de stat și nici nu vom primi”. De asemenea, Ionel Constantin a făcut un anunț: “după terminarea mandatului la Camera de Comerț, Industrie și Agricultură, mă retrag. Sper ca oamenii de afaceri, noul Colegiu ce va fi ales atunci, să fie sănătos la cap și la trup și să permită accederea în conducerea Camerei a unui om mai tânăr, foarte bine pregătit”.

Noul proiect de lege este inițiat de parlamentari din coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR. Documentul are în vedere includerea tuturor antreprenorilor din România într-un “catalog al firmelor cu scopul de a genera vizibilitate și oportunități reale de promovare și internaționalizare, atât în mediul fizic cât și în cel virtual – mai competitiv și liber de barierele fizice și geografice, gestionat de către camerele de comerț, conform unor modele consacrate, testate și valorificate corespunzător, la nivel european”, se arată într-un comunicat al Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR). „Prin realizarea acestui catalog al firmelor ne propunem să realizăm o promovare reală a mediului de afaceri, cu cifre adevărate și, mai ales, cu identificarea exactă a domeniului de activitate de unde se realizează profit. Contribuția firmelor nu reprezintă o taxă. Este modul prin care mediul de afaceri se poate autopromova, mai ales dacă ținem cont că, ani de zile, această promovare a fost lăsată în seama Statului Român, iar rezultatele sunt aproape zero. Ambasadele sunt înțesate de personal aparținând Ministerului Economiei în state cu care România și-a atins de foarte mult timp maximul de potențial economic. Trebuie să realizăm promovarea de investiții în România, în fiecare județ, acolo unde există o cameră de comerț, iar acest lucru costă. Sistemul Cameral din România nu se finanțează din bani de la bugetul de stat, ajungând în 2022 cel mai subfinanțat sistem cameral din Europa. Este momentul în care autoritățile trebuie să aleagă între dispariția camerelor de comerț din România sau redefinirea acestora ca instituții puternice care să atragă companiile într-un sistem competitiv și performant”, a declarat președintele CCIR, dl. Mihai Daraban.

Controverse: “ei nu reprezintă mediul de afaceri, își reprezintă interesul lor”

De asemenea, CCIR susține certificarea de către camerele de comerț a competențelor administratorilor din cadrul companiilor, echivalentul deținerii unui pașaport de încredere, cu valabilitate pe plan global, în mediul fizic și în cel online. Scopul introducerii acestui certificat de competență  este de a crește calitatea actului comercial, de a responsabiliza agenții economici și de a contribui la îmbunătățirea și dinamizarea activității economice. Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei în guvernul PNL-USR-UDMR, a declarat pentru Europa Liberă că proiectul de lege reprezintă interesele Camerei de Comerț și nu pe cele ale companiilor. „Camera de Comerț este una dintre instituțiile care parazitează statul român pretinzând că reprezintă mediul de afaceri. Cât am fost eu ministru, au vrut trei lucruri: să ia terenul de la Romexpo gratuit, taxa pe firme care să meargă la ei și să poată da o diplomă de antreprenor fără de care să nu poți să-ți faci o firmă, adică să spună ei cine poate și cine nu poate să-și facă o firmă. Ei nu reprezintă mediul de afaceri, își reprezintă interesul lor și vor să ia cât mai mulți bani de la oameni. Atât. Asta e miza proiectului. Deocamdată, statul român le dă tot felul de privilegii sub formă de clădiri”, spune Claudiu Năsui.

Ionel Constantin, președinte CCIA Vaslui: “Nu este un bir. Sunt contribuții ale oamenilor de afaceri, în raport cu afacerile lor, sunt minuscule”

Ionel Constantin, președinte Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a declarat ieri, într-o conferință de presă, că proiectul de lege inițiat de parlamentarii PSD-PNL-UDMR nu este un moft, ci o necesitate: “Camerele de Comerț, de 33 ani, sunt entități care nu au luat de la bugetul de stat niciun leu, au trăit pe propriile picioare, mai bine, mai rău, mai foarte rău. Nu este cazul Camerei de Comerț din Vaslui, care și-a revenit treptat și este o entitate de luat în seamă la nivelul regiunii și la nivel național. Eforturile pe care le fac oamenii de afaceri au fost apreciate de noi dintotdeauna, de la nivel național și la nivel județean. Vă rog să înțelegeți că nu este un bir, așa cum prezintă o parte din presa națională, sunt contribuții ale oamenilor de afaceri, în raport cu afacerile lor, sunt minuscule. Aceasta este legătura la nivel național și internațional cu entitățile care fac parte. Modelul este cel al Camerei de Comerț și Industrie a Ungariei. Legătura cu organizațiile de partid presupune o anumită cotizație. De ce ne dorim această lege? Nu este un moft, este un lucru normal ca, după 33 ani, aceste entități să facă ceea ce trebuie și pentru ce au fost reînființate. Nu vrem nici averile care existau în perioada interbelică, dar nici polierea în care ne zbatem astăzi. Repet, nu am primit și nu primim niciun ban de la bugetul de stat și nici nu vom primi. Este efortul oamenilor de afaceri”, a declarat președintele CCIA Vaslui.

Final de mandat: “Nu trebuie să existe temeri că nu plec”

De asemenea, Ionel Constantin a mai precizat că “nu e vorba de îmbogățirea unei persoane, nu e vorba nici de mine, pentru că eu am anunțat că, după terminarea mandatului la Camera de Comerț și Industrie, mă retrag, dar nu pot ști ce vrea Dumnezeu cu mine. Sper ca oamenii de afaceri, noul Colegiu ce va fi ales atunci, să fie sănătos la cap și la trup și să permită accederea în conducerea Camerei a unui om mai tânăr, foarte bine pregătit. Propunerea mea este Claudiu Scoipan, actualul director executiv, care conduce de facto Camera de Comerț Industrie și Agricultură a județului Vaslui, bineînțeles, sprijinit de Adrian Costea, directorul Camerei de Comerț. Dar vom vedea când vom ajunge atunci. Nu trebuie să existe temeri că nu plec. În altă ordine de idei, acești bani (n.r. contribuția anuală) sunt pentru câteva lucruri: în primul rând, promovarea oamenilor de afaceri la nivel internațional, național și local. Ce presupune aceasta? Organizarea unor misiuni economice gratuite, a unor standuri de prezentare la cele mai mari expoziții la nivel internațional, nu în ultimul rând – preluarea atribuțiilor consilierilor economici din cadrul ambasadelor ai Ministerului Comerțului și Turismului, care să fie finanțați de noi și, bineînțeles, să aibă dublă comandă la cele două ministere, printre care și Ministerul Afacerilor Externe”, a mai declarat Ionel Constantin, președinte Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. HANDICAPATI…..
    Exista deja cataloage…..ONLINE.

    100 euro contributie e pt burta si curu’ lor. Calitatea instruirii este execrabila. (vorbesc in calitate de participant).

  2. Iar taxe, iar jaf. Adunam cu taraita pentru a fura cu grămadă. Eu cred ca am putea trai și fără camera de comerț.

  3. Hai sa fim seriosi cu promovarea voastra, asta e o prosteala ieftina, voi nu sunteti in stare sa va rezolvati problemele voastre dar sa mai faceti ceva pentru firme nici gind. Nu ai ce sa le ceri unor bugetari care habar nu au ce inseamna o afacere.

  4. Sunt curios cum Camera de Comert o sa promoveze intern si international firmele mici, de exemplu un PFA care vinde incaltaminte, haine, etc. intr-un centru comercial. Pana acum, Camerele de Comert din toate judetele au promovat doar firmele mari. Si asa o sa fie in continuare. Taxa asta inventata de ei si minunatul permis de conducere a firmelor e pentru ei, cercul lor de firme. Ma indoiesc ca o sa promoveze ei cateva sute de mii de PFA-uri. O sa dea 10 euro pe an si o sa primeasca ciuciu la schimb. O taxa de smecher platiata de privati catre alti privati in beneficiul altor privati. Sincer totusi e chiar misto cum firme cu cifra de afaceri de 10-15 miliarde RON pe an o sa plateasca doar de 10 ori mai mult decat un PFA care are o cifra de afaceri de vreo 40-50.000 RON pe an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.