AMÂNĂRI PESTE AMÂNĂRI… Vasluienii par a fi urmăriți de ghinion atunci când vine vorba despre marile investiții din județ. Ca printr-un făcut, aproape toate firmele care câștigă aceste proiecte dau faliment la jumătatea drumului, astfel că toate procedurile trebuie reluate aproape de la zero. Este suficient să ne amintim de Drumul Strategic Bârlad-Laza-Codăești, care nici azi nu este gata, deși termenul de finalizare, în momentul semnării contractului, a fost anul 2022. Zilele acestea, vasluienii trec printr-un nou astfel de episod, cu Ambulatoriul Spitalului Județean de Urgență Vaslui, care este realizat în proporție de aproape 85%. Pe finalul lucrărilor, firma care a câștigat contractul a intrat în insolvență, iar din cauza asta, și aici vor fi reluate toate procedurile. Săptămâna trecută, președintele Consiliului Județean Vaslui, Ciprian Trifan, a dezvăluit care este noul termen de finalizare a acestei investiții deosebit de importante pentru sistemul medical vasluian.
La sfârșitul anului 2014, consilierii județeni au aprobat indicatorii tehnico-economici ai noului Ambulatoriu și au predat către CNI amplasamentul necesar construcției, în jur de 4.000 mp, teren situat în curtea Spitalului Județean de Urgență. În aprilie 2016, a fost emisă și cartea funciară necesară, iar în luna august 2016 s-a primit și prima veste bună: noul Ambulatoriu integrat a primit avizul favorabil în vederea finanțării. Pe 4 ianuarie 2017, la București, Consiliul Tehnico-Economic de avizare din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale dădea undă verde investiției de la Vaslui, urmând apoi semnarea ordinul de ministru pentru alocarea banilor către investiția de la Spitalul Județean de Urgență Vaslui. Noua clădire a Ambulatoriului Integrat trebuia inaugurată în anul 2019, însă la fel ca multe alte investiții din județ, ceva s-a stricat pe drum, iar proiectul nu a mai fost dus până la capăt.
Ce trebuia să avem până acum
Potrivit proiectului, noul ambulatoriu va avea parter și trei etaje, la care se adaugă subsolul, cu o suprafață desfășurată utilă de 4.106 mp. Parterul, cu o suprafață de 770 mp, va fi destinat zonei de triaj al pacienților, inclusiv săli de așteptare și un hol de acces, atât către cabinetele medicale, cât și către clădirea spitalului județean. La etajul I, se vor afla cabinete de consultații și unul de fizio și kinetoterapie, în timp ce la al doilea etaj vor fi amenajate cabinete medicale, dar și spații pentru Chirurgie adulți și Chirurgie copii, cu mai multe mici săli de operații. Ultimul etaj va fi destinat spațiilor administrative, dat fiind că, în acest moment, pavilionul administrativ funcționează în condiții improprii în apropierea SJU. Pacienții vor avea acces la secțiile de imagistică medicală și radiografie din cadrul Spitalului Județean direct printr-un pasaj pietonal. Subsolul este destinat compartimentelor de Toxicologie, de Serologie și Tanato-Chimie și Serviciului de Medicină Legală, acolo urmând să fie amplasate și vestiarele medicilor, centrala termică și grupul electrogen. În total, proiectul “Construcție nouă în vederea organizării Ambulatoriului Integrat și desfășurării activității administrative la Spitalul Județean de Urgență Vaslui” trebuia să însemne un proiect de 7 milioane de euro.
Alte 2 milioane de euro pentru dotări
În luna iulie 2019, Consiliul Județean Vaslui, în calitate de beneficiar, a semnat cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, în calitate de finanțator, contractul privind dotarea acestui nou ambulatoriu cu aparatura medicală, valoarea totală a contracului fiind de 10,36 milioane de lei, din care 10,15 milioane de lei este finanțare europeană nerambursabilă și 207.205,08 lei, contribuția proprie a partenerilor la proiect. Cu acești bani urmau să fie dotate cele 23 de cabinete medicale din structura noului Ambulatoriu al Spitalului Județean de Urgență Vaslui, cu un număr de 197 echipamente medicale.
Încă doi ani de așteptare
Săptămâna trecută, de la președintele CJ Vaslui, Ciprian Trifan, am aflat că locuitorii județului vor mai avea de așteptat până se vor bucura de noul Ambulatoriu, și asta pentru că procedurile privind unele achiziții au fost reluate. “În ceea ce privește Ambulatoriul, anul acesta se lucrează la documentație pentru că reluăm și conformăm totul față de ce este. Firma cu care am lucrat acolo a intrat în insolvență și urmează să intre în faliment, cu toate că noi mai avem un rest de executat. În acest sens, am discutat cu reprezentanții Companiei Naționale de Investiții, care sunt beneficiarii primi ai acestei investiții, pentru a stabili cum vom proceda mai departe. La această oră este urcat pe SICAP tot ceea ce înseamnă expertiză, restul de executat și conformare pentru reautorizare, și asta deoarece s-au modificat anumite ordine ISU și DSP. Ne-am asigurat cu cei de la CNI că vom avea sumele necesare ca să putem rezolva această problemă, iar în urma acestor discuții am ajuns la concluzia că acest edificiu va putea fi dat în folosință, cel mai devreme, la sfârșitul anului 2027”, a declarat Ciprian Trifan.
De panseluțe aveți bani ! De renovat parcul copou aveți !
De panseluțe aveți bani ! De renovat parcul copou aveți !
Sfârșitul anului 2027!!! 2 ani și 7 luni pentru 25% din lucrare? Vai di capu tău! Și liftul de la secția de oncologie? Niciodată? V-ați gândit să mutați secția? Mă scuzați! Reformulez! Aveți pe cineva în CJ care gândește? Ce crede despre a crea secția oncologie în altă locație?