Preşedintele Traian Băsescu a chemat, marţi, partidele politice la consultări, la Palatul Cotroceni, pe marginea revizuirii Constituţiei şi a reorganizării administrative a României.
Şeful statului a trimis în acest sens, pe 14 iunie, o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită la Palatul Cotroceni, marţi, 21 iunie, la o discuţie cu privire la revizuirea Constituţiei şi reorganizarea administrativă a teritoriului României.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, reprezentanţii Uniunii Social Liberale (USL) – Opoziţie sunt invitaţi la ora 14,00, iar reprezentanţii Partidului Democrat Liberal (PDL), ai Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), ai Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR), şi ai Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale – formaţiuni aflate la guvernare – la ora 16,00. Fiecare delegaţie poate fi alcătuită din cinci persoane.
Uniunea Social Liberală (USL) are o poziţie consecventă, coerentă, pe care o va menţine în discuţiile care vor avea loc la Palatul Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu în legătură cu reorganizarea administrativ-teritorială şi revizuirea Constituţiei, a declarat luni, la finalul şedinţei Consiliului Naţional de Conducere (CNC), copreşedintele USL Crin Antonescu.
”USL are o poziţie consecventă, coerentă, pe care o menţine într-un moment în care în mod artificial şi în bună măsură iresponsabil şi agenda publică şi scena politică sunt tulburate în mod periculos de preşedinte, în primul rând, şi de cei care, orice ar spune preşedintele, aleargă imediat să transpună în fapt spusele sale. În legătură cu revizuirea Constituţiei (…) vom discuta despre acest lucru în viitorul Parlament. În legătură cu tema reorganizării administrativ-teritoriale poziţia USL este clară, noi spunem clar şi vom spune şi preşedintelui mâine acest lucru: nu se desfiinţează judeţele, nu este acceptabilă nici o formă cu opt judeţe foarte mari, nu este acceptabilă nici o formă cu 16 judeţe foarte mari. Lucrurile trebuie să rămână din punct de vedere administrativ aşa cum sunt iar din punctul de vedere al politicilor de dezvoltare regională (…) pe un viitor foarte precis determinat vom face ceea ce se impune pentru a constitui structurile necesare din punctul de vedere al dezvoltării”, a spus Antonescu.
Uniunea Social Liberală (USL) va declanşa referendum în toate cele 21 de judeţe unde deţine funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, au anunţat, luni, la finalul şedinţei CNC, copreşedinţii Uniunii, Victor Ponta şi Crin Antonescu.
„USL va declanşa referendum prin aleşii săi locali în toate judeţele în care va avea o majoritate pentru această decizie. Nimic altceva nu e acceptabil. (…) Nu trebuie să aprobe Traian Băsescu referendumul. Traian Băsescu trebuie să ia act că împiedicarea referendumului este o gravă încălcare a Constituţiei şi a legii, care se pedepseşte”, a spus Antonescu.
La rândul său, Victor Ponta a precizat că termenul, de principiu, al organizării acestor referendumuri ar fi 17 sau 24 iulie, dar a adăugat că fiecare consiliu judeţean îşi stabileşte data.
”Multe referendumuri locale sunt programate săptămâna aceasta. Referendumurile locale se fac în baza legii referendumului, lege existentă în acest moment. (…) Referendumul ar urma să aibă o singură întrebare la care se răspunde cu da sau nu dacă sunteţi de acord cu propunerea preşedintelui Traian Băsescu de desfiinţare a judeţelor actuale. (…) Mi se pare ciudat să-l convingem pe Traian Băsescu că referendumul e un lucru bun. Sper să-l convingem mâine că referendumul e un lucru bun. (…) Noi o să mergem de fiecare dată pe paşii democratici atâta timp cât ne vor fi permişi,” a spus liderul PSD.
Uniunea Naţională pentru Progresul României va participa marţi, la consultările convocate de preşedintele Traian Băsescu şi va fi reprezentată de preşedinţii Gabriel Oprea, Marian Sârbu şi Cristian Diaconescu, de secretarul general Neculai Onţanu şi de liderul grupului UNPR din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolicea.
Potrivit unui comunicat transmis, luni, AGERPRES, conducerea UNPR este mandatată să prezinte, în cadrul discuţiilor, punctul de vedere al partidului în legătură cu reorganizarea teritorial-administrativă a României.
”Uniunea Naţională pentru Progresul României susţine orice proces de descentralizare şi debirocratizare care este în interesul cetăţenilor şi care respectă imperativul interesului naţional”, precizează sursa citată.
Varianta de reorganizare propusă de Partidul Democrat Liberal (PDL) – cu opt judeţe – a produs, în ultima perioadă, o serie de controverse în sânul coaliţiei de guvernare, în condiţiile în care UDMR nu este de acord cu aceasta.
Vicepreşedintele UDMR Laszlo Borbely a declarat, săptămâna trecută, că Uniunea nu va accepta varianta reorganizării administrativ-teritoriale a României în opt regiuni, în forma propusă de PDL.
”În momentul de faţă, noi (UDMR – n.r.) nu putem accepta această variantă aşa cum a fost propusă de PDL. În prezent avem puncte de vedere diferite privind reorganizarea administrativă a României”, a precizat Borbely.
Vicepreşedintele UDMR nu a dorit să comenteze care va fi decizia Uniunii în cazul în care va rămâne varianta de reorganizare propusă de PDL. Potrivit acestuia, tot mai multe voci susţin că cele opt regiuni propuse de PDL sunt prea mari.
Deputatul UDMR Lakatos Petru a declarat vineri, la Oradea, că, în opinia sa, propunerea preşedintelui Traian Băsescu de reorganizare administrativ-teritorială are ca scop forţarea UDMR să iasă de la guvernare, pe un motiv îmbrăţişat şi de Opoziţie, şi anume Ţinutul Secuiesc. El susţine că nicio ţară nu face, în an electoral, pentru că „deja am intrat în an electoral”, schimbarea Constituţiei şi nici schimbări majore, în lipsa majorităţii parlamentare.
Deputatul Lakatos a prezentat în conferinţa de presă şi poziţia UDMR în ce priveşte revizuirea Constituţiei, considerată o „misiune imposibilă” în actualele condiţii, în care punctele de vedere sunt divergente şi nu se poate ajunge la două treimi în Parlament.
Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a afirmat, anterior, că, în cazul în care discuţiile în Coaliţie vizavi de reorganizarea teritorială nu ajung la nici un rezultat, subiectul va fi pus la „sertar” până după alegerile de anul viitor.
Întrebat dacă mai poate funcţiona Coaliţia în cazul în care nu se rezolvă problema privind reorganizarea teritorială, Kelemen Hunor a răspuns: „se poate pune acest subiect în sertar şi reluăm discuţiile anul viitor sau după alegerile de anul viitor”, a spus Kelemen Hunor.
De asemenea, întrebat dacă proiectul dorit de PDL va fi adoptat până în 2012, Kelemen Hunor a spus că „forma propusă de PDL, cu opt judeţe-mamut, nu se poate, cel puţin nu cu sprijinul nostru”.
Mai mult, liderul UDMR susţine că varianta avansată de USL cu privire la reorganizarea administrativ-teritorială a ţării este o soluţie interesantă.
„Un al treilea nivel de administraţie e o chestie interesantă, dar nu l-am luat în calcul până acum”, a spus el, pe 14 iunie, la Palatul Parlamentului, referindu-se la declaraţia liderului PSD, Victor Ponta, conform căreia România are nevoie de o reorganizare teritorială, iar cele opt regiuni de dezvoltare trebuie să devină centre ale administraţiei regionale. Ponta a adăugat că viziunea Uniunii Social Liberale privind administraţia publică şi dezvoltarea regională va fi implementată în trei etape, până în 2016, însă numai după efectuarea unui referendum şi modificarea Constituţiei.
AGERPRES.ro