DEZBATERE CU „STRIGĂTURI”… Deputatul PSD Eduard Popica, vicepreședintele comisiei care dezbate proiectul despre „noua” Ordonanță 13, prin care Ministerul Justiției propusese un prag de 250.000 de lei pentru dezincriminarea abuzului în serviciu, a fost joi, 6 aprilie, la Bârlad. Acesta a dat câteva detalii privind acest subiect politic fierbinte, dezbătut în toată mass-media din România și nu numai. Deputatul Eduard Popica a adus clarificări despre modificările votate de Camera Deputaților la Codurile Penale, față de proiectul adoptat miercuri, 5 aprilie, de Senat, pentru infracțiunea de abuz în serviciu, precum și de păstrarea articolului din Codul de Procedură Penală prin care interceptările SRI pot fi folosite și pentru infracțiunile de corupție, doar pentru cazurile când este amenințată siguranța națională.
Pragul de 250.000 de lei, adică 50.000 de euro, a rezultat, pe nepusă masă, în urma votului de săptămâna trecută din Senat. Era mai mare chiar și decât cel prevăzut în Ordonanța 13, cea care a scos sute de mii de români în stradă în urmă cu șase ani, pe motiv că a fost croită inclusiv pentru a-l scăpa pe Liviu Dragnea. În urma insistențelor presei, a rezultat că pragul a fost propus de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, la discuția din 26 februarie cu liderii Coaliției PSD-PNL-UDMR, de la Vila Lac, potrivit informațiilor obținute de Europa Liberă din mai multe surse. Ministrul a folosit ca argument pragul prevăzut la evaziunea fiscală. Camera deputatților a votat însă eliminarea completă a pragului pentru abuz în serviciu!
Deputatulu Eduard Popica (PSD), prezent la Bârlad: „A trecut proiectul fără nici un prag la abuzul în serviciu!”
În vreme ce toți ochii sunt pe acest prag, deputatul deputatul Eduard- Popica, a abordat acest subiect fierbinte dezbătut în acest moment în spațiul public. Parlamentarul vasluian a vorbit presei locale despre modificările votate de Camera Deputaților la Codurile Penale în sensul eliminării pragului de 250.000 de lei pentru infracțiunea de abuz în serviciu:
«Aș vrea întâi să mă refer la „cartoful fierbinte”, respectiv la pragul acela care nu a mai fost votat, din Legea numarul 286/2009 privind Codul penal, care face referire la infracțiunea de abuz în serviciu. Încă de săptămâna trecută s-au vehiculat diferite sume, proiectul plecând de la Senat cu acel cuantum de 250.000 de lei, contestat de Opoziție. Atâta timp cât CCR s-a pronunțat asupra pragului de 4.500 lei ca fiind unul derizoriu, în dezbaterile din ședința Comisiei Juridice de marți, am discutat care ar putea fi suma pe care Curtea să nu o considere derizorie. Și după mai mult de trei ore de dezbateri, am ales drept formă finală varianta care a plecat de la Guvern, și anume definind abuzul în serviciu ca o infracțiune comisă de funcționarul public și care cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor și intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice.În acest moment, ministrul justiției poate cere printr-o reglementare în interesul legii Înaltei Curți de Casație si Justiție să se pronunțe asupra unui prag care va fi introdus în lege», a precizat deputatul Eduard Popica. Pe înțelesul tuturor, pragul propus de Senat era de 250.000 de lei, iar Camera Deputaților, după dezbateri „grele”, a eliminat definitiv acest prag pentru abuzul în serviciu. În acest fel, ministrul justiției va cere ÎCCJ să stabilească valoarea pragului, care să fie conform cu ceea ce prevede și Codul Penal.
Înregistrările SRI se vor folosi doar pentru cazurile de securitate națională!
Deputatul Popica a adus precizări și în cazul proiectului privind păstrarea articolului din Codul de Procedură Penală prin care interceptările SRI pot fi folosite și pentru infracțiunile de corupție.
„Cât despre cealaltă controversă apărută pe scena politică, despre modificarea art. 139 alin. (1) din. Legea 135/2010 privind Codul de procedură penală, acolo legiuitorul face referire la «înregistrările rezultate din activitățile specifice culegerii de informații care presupun restrângerea exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți fundamentale ale omului» și nu am văzut să specifice în lege vreo instituție anume a statutului. Evident că la același articol dar la alin (2) sunt arătate infracțiunile în care pot fi folosite ca probe astfel de informații și printre ele sunt și cele de securitate națională, unde e firesc ca SRI să dea informații anchetatorilor”, a precizat deputatul Eduard Popica.
Va mănâncă Artene cu tot cu fulgi la ce papagali sunteți
El nu fura este cistita” Dar socrul socru fura pentru zece papagali ca el
Nu mai prinde nici un mandat.Sfarsit de cariera pentru el.Nu s-a făcut remarcat nici că prefect nu mai zic de parlamentar.
Asa ceva numai la noi se poate intampla. Se dezbate cat trebuie sa furi ca sa nu poti face puscarie. Pai domnule deputat, daca va astept in scara blocului si va gasesc in buzunar doar doua bancnote de un leu, mai pot fi acuzat de talharie? Daca nu, aprobati legea fara niciun prag, pentru ca e periculos. Daca da, mentineti-o in continuare. Si va rog sa va exprimati in termeni pe intelesul tuturor ce inseamna aceasta ordonanta: nu ai voie sa furi, esti platit sa iti faci treaba, altfel mergi la puscarie pentru doi lei!
Gras cat un porc
Da da da DEPUTATUL MONDIAL bossul bossilor uita-vă cum stau ragăliile lăngă el ……întreabă-l pe hartene cum stă trebușoara cu interceptările sri vă învață el ce și cum ……da pe la CJ cum e treaba cu ciordeala si mafioțeala ieduțule ?
Ai furat un leu din banul public e infracțiune, ce tot o ardeți cu chiloții pe sârmă. Nu ai voie să furi, scurt.