Prima operatie de chirurgie vascularã la Husi, un succes formidabil: pacientul refuzat de spitale mari, salvat în spitalul de acasã!

CURAJ… Premierã medicalã la Spitalul din Husi! Unui bãrbat în vârstã de 78 de ani, din Vetrisoaia, i-a fost salvat bratul drept de la amputatie, în urma unei interventii chirurgicale cum nu s-a mai fãcut pânã acum în Spitalul “Dimitrie Castroian”. În lipsa unui chirurg de chirurgie vascularã, asemenea interventii erau, practic, imposibile, însã, de anul trecut, medicul Popa, managerul Spitalului, a obtinut aceastã specialitate, si, iatã, prima operatie s-a dovedit a fi un succes medical. Pacientul, refuzat anterior de spitalele din centre universitare, fusese adus la Spitalul din Husi în stare gravã, cu dureri cumplite. Dacã nu s-ar fi intervenit în cel mult sase ore, solutia extremã rãmânea aceea de amputare a bratului. Chirurgul Bogdan Popa a fost chemat de acasã în dimineata zilei de joi si, alãturi de o echipã de colegi medici, au decis sã facã totul pentru a-i salva bratul drept bunicului din Vetrisoaia. “Vreau sã le multumesc colegilor pentru suport si pentru cã îsi fac profesia cu noblete. Sunt fericit cã pacientul este foarte bine, cã deja, la douã zile de la operatie, îsi foloseste bratul pentru a mânca singur”, a spus managerul Bogdan Popa, chirurgul care l-a operat pe bãtrânul din Vetrisoaia.

Pacientul a resimtit dureri insuportabile în noaptea de miercuri spre joi, întrucât un cheag de sânge s-a oprit la nivelul bifurcatiei arterei bratului drept. Riscurile într-un asemenea caz erau majore, iar, în lipsa unei interventii chirurgicale, amputarea bratului sau chiar decesul erau posibile oricând. Medicul care asigura garda de urgente în acea noapte, Raluca Dumitrache, l-a chemat de la domiciliu pe medicul Bogdan Popa, managerul Spitalului, pentru cã era singurul care se putea pronunta din perspectiva chirurgului de chirurgie vascularã. S-a stabilit cã bãtrânul are o ischemie acutã, iar, într-o asemenea situatie, interventia chirurgicalã a devenit iminentã, în încercarea de a-i salva omului bratul drept si chiar viata. Cheagul respectiv, oprit la nivelul bifurcatiei arterei bratului drept, putea migra oriunde în sistemul arterial, ceea ce însemna un risc major pentru viata pacientului.

“În centrul unui sistem imperfect, dar perfectibil, nu stã nimeni altcineva decât PACIENTUL”

“Aceastã patologie deosebit de gravã, cu un debut fulminant, ar fi putut duce, dacã s-ar fi temporizat nepermis interventia chirurgicalã (mai mult de 6 ore, n.r.) la amputatie de brat, respectiv deces. Le multumesc tuturor colegilor, pentru suportul acordat si, în primul rând, pentru faptul cã îsi practicã profesia cu noblete, fiind constienti cã în centrul unui sistem imperfect, dar perfectibil, nu stã nimeni altcineva decât PACIENTUL. Pe aceastã cale, vreau sã aduc la cunostinta publicului cã la Spitalul “Dimitrie Castroian” Husi s-au initiat demersurile pentru fondarea primul serviciu de chirurgie vascularã din judetul Vaslui, propunându-mi ca, în viitor, sã pot extinde activitatea chirurgicalã vascularã si asupra patologiei cronice a membrelor inferioare, afectiune atât de frecvent întâlnitã (“boala arterialã a membrelor inferioare”, n.r.). Speranta mea este aceea de a contribui astfel la scãderea ratei de amputatie de coapsã, prin interventii de revascularizare. De asemenea, as vrea sã le mai spun husenilor, precum si tuturor celor din comunele arondate, cã, din acest an, în Spitalul “Dimitrie Castroian” lucreazã doi medici cardiologi, este vorba despre domnul doctor Drugescu si domnul doctor Chiculitã. Este un lucru foarte important pentru pacientii din întreaga zonã”, a precizat chirurgul Bogdan Popa, managerul Spitalului Husi.
11 COMENTARII

 1. Ba te înșeli… Andrada, am fost operat de domnul doctor Popa Daniel și pot să spun că e super ok piciorul (tăiat cu drujba trei tendoane +arteră f)

 2. Felicita domnule doctor eu sunt nepoata lui de la berezeni sa va dea bunul Dumnezeu sănătate să aveți grija și de bolnavi oameni simpli nu trebuie făcută diferența bidica Vasile dacă nu ajungea la timp nu mai iară și datorita dv și echipei dv multă sănătate să ne dea bunul Dumnezeu și la noi în orașul husi avem medici buni trebuie sai respectam viata noastră e în minile lor mult succes semnal acest mj jetica mihalache berezeni mulțumim mult e unchiu nostru Dumnezeu să-l tina în viata el a mai rămas din toți frați și surorile Cuști sa le fie țărâna ușoară amin

 3. Multa sanatate binicului. deci se poate! Felicitari domnilor doctori care s-au uitat si la un batran simplu ca fiecare din noi. felicitari si numai bine la toti

  • Nu trebuie să fii mare psiholog fin, ca să ”citești” ce a fost în capul doctorului.

   Practic moșu era cu un picior în groapă; doc nu a avut nimic de pierdut, dar de aici încolo desigur că intervine profesionalismul său. A riscat a jucat, a câștigat.

   Bun așa, că de Vulpițe și altele eram sătui pe la știri.

 4. FELICITARI ! Aceasta meserie poate innobila pe omul care o practica cu talent , dedicatie si pasiune , cum il si poate cobori , atunci cand este practicata ca la piata – cu tarif !

LĂSAȚI UN MESAJ