Prima zãpadã a provocat haos în trafic: zeci de accidente, victimele la spital

LUATI PRIN SURPRINDERE… Prima zãpadã mai consistentã din aceastã iarnã a adus bucurie în rândul copiilor si teroare în rândul soferilor. Din cauza ninsorii, zeci de persoane, victime ale accidentelor rutiere, au ajuns la spital cu multiple rãni. Fie cã vorbim de strãzile din orase sau de drumurile judetene, cei responsabili cu deszãpezirea si-au arãtat din nou limitele, desi în urmã cu doar douã sãptãmâni dãdeau asigurãri cã sunt pregãtiti pentru tot ce e mai rãu. O parte din vinã o au si soferii iresponsabili, care au asteptat primii fulgi de zãpadã ca sã-si echipeze autovehiculele cu anvelope de iarnã.

Soferii care au amânat pe ultima sutã de metri echiparea masinilor cu cauciucuri de iarnã au stat, marti, ore întregi la rând. Luati din nou prin surprindere de schimbarea bruscã a vremii, vasluienii s-au îngrãmãdit la atelierele auto pentru a schimba cauciucurile de varã cu cele de iarnã. Unii mecanici auto si-au prelungit programul în douã schimburi. Meseriasii s-au împãrtit în douã echipe: unii schimbau rotile, altii centrau si echilibrau cauciucurile. Dacã soferii nu s-au bucurat de rãcirea timpului de afarã, atunci schimbarea vremii a cãzut la tanc pentru comerciantii de anvelope si pentru mecanicii auto, care nu doar cã nu au înghetat preturile la produse si servicii, ba le-au si mãrit. Montarea anvelopelor i-a costat pe soferi între 80 si 120 de lei. Cine a cumpãrat anvelopele de la atelierul de vulcanizare, a beneficiat de montajul gratuit.
Potrivit regulamentului rutier, anvelopele de iarnã se schimbã în functie de conditiile meteo în perioada rece. Mai exact, atunci când carosabilul este acoperit cu zãpadã, gheatã sau polei. Amenda pentru cei care vor circula pe timp de iarnã cu pneuri de varã poate urca si pânã la 2.900 de lei. Pe lângã amendã, politistii pot retine si certificatul de înmatriculare al masinii.

Zeci de accidente în tot judetul

Printre cei care au vrut sã-si schimbe ieri cauciucurile s-a aflat si un tânãr de 20 de ani, din satul Târzii, comuna Oltenesti. Din cauza zãpezii, acesta nu a mai ajuns la vulcanizare. Între Crasna si Secuia, conducãtorul a pierdut controlul volanului si s-a rãsturnat cu masina în afara pãrtii carosabile. În jurul orei 11:00, un autoturism în care se aflau patru persoane, condus de un bãrbat în vârstã de 67 de ani din Bucuresti, a iesit de pe sosea, pe raza localitãtii Oltenesti, si a continuat sã meargã aproximativ 100 de metri pe câmp. Trei dintre persoanele din masinã au avut nevoie de îngrijiri. Douã au fost transportate la unitatea sanitarã din Husi, iar una la Spitalul Judetean Vaslui. La Zãpodeni, Detasamentul de pompieri Vaslui a intervenit cu douã autospeciale, între care o autospecialã pentru descarcerare grea si echipaje specializate, la un accident rutier produs în localitate. La intervenție au fost deplasate si trei ambulante apartinând SAJ Vaslui. “La sosirea echipajelor de interventie a fost gãsit un autoturism rãsturnat pe cupolã (autoturism marca Renault care a lovit un cap de pod) si cinci victime, neîncarcerate si în stare de constientã. Victimele au vârste cuprinse între 64 si 88 ani. Douã dintre victime se autoevacuaserã, celelalte trei fiind evacuate. Pompierii militari au asigurat mãsuri PSI, iar victimele accidentului au rãmas în custodia echipajelor ambulantelor SAJ Vaslui, a precizat purtãtorul de cuvânt al ISU Vaslui. De interventia salvatorilor a fost nevoie si în satul Podeni, comuna Vulturesti, acolo unde o persoanã, de asemenea victimã a unui accident rutier, a fost gãsitã în stare de inconstientã. “Ambulanta SMURD tip C1 (TIM) si un echipaj specializat a intervenit în sprijinul unei ambulante apartinând SAJ Vaslui, pentru preluarea si acordarea îngrijirilor medicale de specialitate pentru victima unui accident rutier produs în localitatea Podeni, comuna Vulturești. Victima, preluatã de la ambulanta SAJ Vaslui, a fost transportatã la Unitatea de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui, aceasta fiind diagnosticatã cu traumatism cranio-cerebral, traumatism toraco-abdominal si sindrom confuzional”, a mai precizat Marius Stanciu, purtãtorul de cuvânt al ISU Vaslui.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ