spot_imgspot_img
14.5 C
Vaslui
24-apr.-2024

Primăria Negrești, bună de plată pentru că cetățenii nu aruncă gunoiul selectiv. „Trebuie să plătim 33.000 lei doar pentru 2019”

- Advertisement -

PROTECȚIA MEDIULUI… Primarul orașului Negrești trage un semnal de alarmă: cetățenii trebuie să se obișnuiască să arunce gunoiul selectiv. Altminteri, dacă îl vor arunca amestecat, ca până acum, primăria va plăti miliarde de lei din bani publici. Pentru anul 2019, spre exemplu, trebuie să plătească 33.000 lei pentru că orașul nu a îndeplinit indicatorii impuși de legea privind regimul deșeurilor. „E un fel de contribuție pentru un obiectiv nerealizat, pe care o vom plăti APM-ului. Pe lângă faptul că nu prea avem acești bani, care oricum ne sunt foarte necesari, vă rog și vă îndemn să avem o comunicare în exterior și să încurajăm oamenii să arunce gunoiul selectiv”, le-a transmis primarul Petru Cristinel Rusu consilierilor locali la ultima ședință.

Acesta a prezentat în cadrul întâlnirii o informare cu privire la stadiul colectării selective în orașul Negrești și consecințele negative ale faptului că nu se face colectarea selectivă.”Am avut săptămâna trecută un control al Agenției de Protecția Mediului (APM), pentru perioada 2015-2019. Eu nu eram primar atunci, dar nu asta e important. Din cantitatea de gunoi pe care noi o colectăm la nivelul orașului Negrești, o anumită parte din el trebuie să fie obligatoriu colectat selectiv. Dacă nu reușim să ne atingem cotele impuse la nivel țară, atunci UAT-ul plătește niște bani, un fel de contribuție pentru un obiectiv nerealizat. Sumele nu sunt mici. Spre exemplu, la nivelul anului 2019, trebuie să plătim 33.000 lei. Trebuie să luăm bani din buget și să îi dăm APM-ului, pentru că nu ne-am atins targetul. Pe lângă faptul că nu prea avem acești bani, care oricum ne sunt foarte necesari, vă rog și vă îndemn să avem o comunicare în exterior și să încurajăm oamenii să arunce selectiv gunoiul. Altfel, primăria va plăti, iar sumele vor crește. Vor ajunge, probabil, la miliarde lei, și îmi asum ceea ce spun. Vorbim de bani pe care va trebui să îi luăm din taxele și impozitele cetățenilor și să îi dăm mai departe, către APM, pentru că ei aruncă gunoiul de-a valma”, a spus edilul. De asemenea, acesta a explicat modul în care cetățenii trebuie să facă selecția gunoiului: „înainte era acea sortare a gunoiului pe categorii precum „plastic”, „sticlă”, „hârtie/carton”, acum avem două mari categorii: fracția umedă și fracția uscată. Fracția uscată include categoriile amintite mai devreme (hârtie/carton, plastic etc.), iar fracția umedă conține deșeuri menajere obișnuite, resturi alimentare sau cele rezultate din producerea hranei. Și noi, la nivel de instituție, vor fi foarte riguroși cu treaba aceasta. Altfel, repet, vom plăti anual miliarde de lei de la bugetul local și nu avem acești bani”.

23 de puncte de colectare selectivă în orașul Negrești

Primăriile sunt obligate să colecteze separat deșeurile generate în cadrul instituției, dar sunt direct răspunzătoare și de gestionarea deșeurilor municipale, provenite de la populație. Asta pentru că, în 2018 România a adoptat o Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, fiind obligată de Comisia Europeană „să asigure colectarea separată pentru cel puțin deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă din deșeurile municipale;”și „să atingă, până la data de 31 decembrie 2020, un nivel de pregătire pentru reutilizare și reciclare de minimum 50% din masa totală generată, cel puțin pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă provenind din deșeurile menajere sau, după caz, din alte surse, în măsura în care aceste fluxuri de deșeuri sunt similare deșeurilor care provin din gospodării”. În orașul Negrești există 23 de puncte de colectare selectivă, amplasate în zone precum Grădina Publică, autogară, blocul D3, spital, piața agroalimentară. În satele componente (Glodeni, Poiana, Valea Mare, Parpanița, Căzănești și Cioatele), punctele de colectare selectivă se află în zona școlilor. Taxa de salubrizare este de 11 lei/persoană/lună în oraș și 5 lei/persoană/lună în satele componente.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.