spot_imgspot_img
5.8 C
Vaslui
20-apr.-2024

Primãriile vasluiene, blocaj total!

- Advertisement -

CRIZÃ Scandal în administratia publicã localã. Cei 86 de primari din judet se vãd nevoiti sã strângã cureaua cât pot de mult, pentru cã nu au nici acum bugetele pe anul 2013. Unii primari spun cã nu s-au mai întâlnit cu o astfel de situatie de mai bine de zece ani, în timp ce altii stau linistiti. „Este adevãrat, nu avem trimestrializarea, însã nu ne facem probleme, pentru cã nu am organizat licitatii de amploare, fiind încã destul de frig si având în vedere si cã a fost perioadã de iarnã”, explicã Mihai Moraru, primarul comunei Stefan cel Mare. Directorul general al Directiei de Finante a judetului, Mihãitã Pantâru, spune cã situatia este la nivel national si cã ea a apãrut din cauzã cã nu au venit toate sumele care compun bugetele primãriilor, fie cã este vorba de ajutoare de încãlzire, ajutoare sociale sau indemnizatii.

Primarii din judet sunt disperati. Ei acuzã Ministerul de Finante pentru modul greoi în care face bugetul si sustin cã nu pot face licitatii sau angaja cheltuieli, câtã vreme nu au banii în conturi. Culmea, Directia de Finante a judetului a fãcut calculele privind sumele care revin fiecãrei primãrii, însã totul s-a blocat la Bucuresti, pentru cã nu au sosit toate sumele care compun un buget! „Ne-au venit banii de la Finante si de la Consiliul Judetean, dar nu putem face bugetul pentru acest an pentru cã nu ni s-au alocat banii pentru învãtãmânt. Pânã nu ni se vor aloca si acesti bani, vom functiona si în aceastã lunã conform bugetului din martie 2012, dupã care vom adopta noul buget, în functie de banii pe care-i vom avea la dispozitie”, a declarat Adrian Pantea, primarul comunei Botesti. Alti primari au tinut deja sedinte de Consiliu Local, însã stau în asteptare. „Am avut sedintã de consiliu local pentru adoptarea bugetului pentru anul în curs, am împãrtit si noi putinii bani care ni s-au dat de la Consiliul Judetean sau de la Finante. Încã nu am primit fonduri pentru plata salariilor pentru persoanele cu venit minim garantat, conform Legii 416, si nici pentru învãtãmânt, când vor veni, vom face rectificare de buget. Din pãcate, dat fiind cã am primit prea putini bani în acest an, inclusiv pentru nevoile urgente, si cu toate cã avem în derulare mai multe proiecte, suntem nevoiti sã facem un împrumut bancar, pentru a plãti mãcar arieratele, respectiv datoriile la furnizori. Dat fiind cã nu avem întelegere la judet, vom încerca sã ne descurcãm si singuri, nu este pentru prima datã când facem acest lucru!”, afirmã Mircia Vlasã, primarul comunei Pungesti.

„Nu stim pe ce bani contãm în acest an”

„Nu am adoptat încã bugetul pentru cã încã nu stim pe ce bani contãm, câtã vreme de la Finante încã nu ni s-au comunicat sumele alocate la scoli sau pentru venitul minim garantat. Norocul nostru este cã nu prea am avut plãti de fãcut, si am mai avut ceva bani în cont, cã altfel nu aveam cum ne descurca. Este prima datã de când sunt în administratia publicã localã când se întârzie atât de mult cu alocarea banilor de la bugetul de stat. Oricum, la începutul lunii aprilie, vom avea sedinta de CL pentru aprobarea bugetului pe anul în curs, pentru cã nu mai putem functiona fãrã adoptarea lui, si, dacã ni se vor mai aloca ulterior bani, vom face rectificare de buget”, a declarat Vasile Novac, primarul comunei Ivãnesti. La Stefan cel Mare, primarul Mihai Moraru stã si asteaptã bugetul în liniste. Sustine cã nu a fãcut nicio licitatie de anvergurã, asa cã nu a avut nevoie de sume mai mari pânã acum. „Am avut noroc, a fost iarnã si nu am angajat lucrãri mari, pe care sã nu apucãm sã le finantãm mai apoi. E adevãrat, nu se poate face trimestrializarea, dar am mai prins astfel de situatii, am adoptat bugetul si în luna mai. Nu am fãcut plãti mari, neavând bugetul, dar sper cã se va rezolva cât mai repede”, spune primarul Moraru. Si la Miclesti sunt asteptãri mari. „Este greu, dar ne descurcãm în limitele impuse de lege, facem doar plãtile urgente. Asteptãm sã ne dea Finantele bugetul, dupã care ne vom face bugetul comunei pe acest an. Este un an greu, am mai vãzut o astfel de situatie prin 2008. Nu poti sã faci o licitatie, o lucrare mai serioasã, pentru cã nu ai buget si angajarea unor astfel de cheltuieli în afara limitelor bugetare ar angaja rãspunderea primarilor care fac astfel de cheltuieli. Noi ne-am descurcat cu plãtile urgente, suntem cu ele la zi”, ne-a spus Doru Agafitei, primarul comunei Miclesti.

La Finante, lucrurile sunt aproape de finalizare

Mihãitã Pantâru, directorul general al DGFP Vaslui, spune cã se consultã cu toti primarii în aceastã perioadã si cã situatia nu este specificã judetului, ci se petrece în toatã tara. „Noi nu putem da bugetele cãtre primãrii, decât în momentul în care primim de la Bucuresti toate elementele care compun bugetul. Or, nu ne-au venit toate pãrtile componente, avem promisiuni cã se rezolvã, cred cã într-o zi, maxim douã, primim toate pãrtile componente si atunci voi putea semna toate documentele si primãriile îsi vor primi bugetele. Mai multi primari au venit sã se consulte si sã ne spunã problemele pe care le au pentru întârzierile cu bugetele, însã le-am explicat cum stã situatia”, mai spune directorul Pantâru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.