Primarul Ciupilan, acuzații grave: la Centrul de Excelență din Huși, unii profesori iau bani, deși elevii muncesc singuri acasă!

INTRIGĂ… Consiliul Local Huși a alocat Centrului de Excelență, unde sunt pregătiți olimpicii, suma de 50.000 de lei pentru cheltuieli de funcționare, însă parcă nu cu toată inima… Primarul Ioan Ciupilan, de pildă, inițiatorul proiectului, a lansat o acuză destul de serioasă, față de profesorii implicați în Centru, spunând că unii nu își fac treaba, deși încasează banii. “Copiii învață singuri acasă, dar noi spunem că i-am pregătit”, a susținut primarul, care nu a exclus posibilitatea de a intra și dânsul la o oră online, sceptic față de munca pe care unii dascăli ar depune-o, ca să ajute copiii să exceleze. Ciudat a fost faptul că, în loc să se discute serios despre acest lucru, întrucât acuzele fie sunt nejustificate și atunci trebuiau demontate pe loc, cursul discuției s-a dus în altă direcție. Mai exact, profesorul Cristinel Popa i-a dojenit pe liberali pentru votul lor, deși chiar primarul Ciupilan spusese cu un minut mai devreme că nu e convins că la Centrul de Excelență se muncește cu adevărat pentru banii primiți. Până la urmă, subiectul a fost lăsat de izbeliște, în ciuda vorbelor grele aruncate asupra unei activități de la care orașul așteaptă rezultate școlare deosebite.

În principiu, Centrul de Excelență reprezintă cel mai bun loc în care pot acumula cunoștințe elevii foarte buni din Huși, cu capacități intelectuale peste medie, care au nevoie de o pregătire suplimentară mult mai consistentă decât se poate face în sălile de clasă. Practic însă, se pare că sunt câteva dubii în privința modului în care unii dintre profesori locali se implică în pregătirea acestor elevi de excepție. Cel puțin primarul municipiului Huși, Ioan Ciupilan, nu e convins că toți dascălii își fac treaba așa cum ar impune nivelul Centrului de Excelență, chiar dacă sunt destul de bine remunerați. Venirea pandemiei, cu toate urmările sale, se pare că a accentuat aceste suspiciuni. Edilul a lansat aceste acuze în cea mai recentă ședință de Consiliu Local, când s-a aprobat bugetul pe anul în curs. Deși a inițiat alocarea unei sume de 50.000 lei, jumătate din cât a solicitat Centrul, Ioan Ciupilan a punctat acest fapt, după ce consiliera PNL, Cătălina Popa, a intervenit, spunând: “Să fie dată o sută de mii de lei, așa cum a cerut Centrul de Excelență”. Primarul Ioan Ciupilan a replicat: “Deocamdată, cei de la Centrul de Excelență, pe care i-am rugat să ne dea și nouă posibilitatea să vedem activitatea pe care o desfășoară ei, nici în ziua de azi nu am primit. Noi nu le-am blocat activitatea. Le-am dat suma parțială. Că este “metodologia” aia de-a sta acasă, copilul învață și spunem c-am făcut pregătire”, a spus, enervat, primarul Ciupilan. Profesorul Cristinel Popa (PSD) a încercat să reteze discuția, ca să prevină aprinderea spiritelor : “Haideți, să nu discutăm prea mult, să supunem la vot amendamentul. Să știți că eu o să mă abțin de la vot, că sunt angajat la Centrul Județean de Excelență… “, a spus profesorul Popa. Primarul Ciupilan însă nu s-a lăsat și l-a oprit: “Știți foarte bine, că a fost cazul unui coleg de-al dumneavoastră care încasa banii, dar nu făcea orele”. Puțin încurcat, profesorul Popa a încercat să dreagă situația: “Ei, nu știu dacă chiar nu făcea orele. Nu avem dovezi pentru așa ceva”, a spus dascălul. “Dar am dreptul să intru și eu, să văd dacă se ține ora (la Centrul de Excelență, n.r.)?!”, i-a răspuns Ciupilan. “Da, bineînțeles”, s-au auzit din sală câteva voci.

“Vă mulțumim din suflet. Am să le comunic colegilor”

“Cu banii dați acum acoperim cheltuielile pe care le avem până în luna iulie. Mai ales opoziției îi mulțumesc că dorește într-adevăr ca Centrul să își continue activitatea. Vă mulțumim din suflet. Am să le comunic colegilor”, a spus, ironic, profesorul Cristinel Popa, certându-i cumva pe liberali, că nu au votat proiectul în forma propusă de executiv. “Dacă dumneavoastră (opoziția, n.r.) ați votat împotrivă, cred că în viziunea dumneavoastră, Centrul de Excelență este ceva de rău”, a insistat profesorul.

“Noi am votat să li se dea dublu. Cât au cerut, de fapt”, a spus Radu Bobârnat. Profesorul Cristinel Popa a punctat: “Asta este un mod elegant de a refuza, să se dea cât se poate da”. Discuția lăsată fără nicio concluzie a mai stârnit câteva scântei și la subiectul următor, cel al burselor acordate elevilor. “Poate înțelege și domnul Popa că dacă votăm pentru o sumă mai mare, nu înseamnă că votăm împotrivă”, a spus Radu Bobârnat. “Eu înțeleg că n-ați votat să se trimită bani la Centrul de Excelență. Am o gândire mai îngustă, dar asta e. Să nu mai continuăm subiectul”, a replicat profesorul Cristinel Popa. Și așa s-a și întâmplat.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ