Primarul Vasile Pavăl reacționează cu privire la organizarea unor secții de votare la Vaslui, pentru alegerile din R. Moldova

Vasile Pavăl

REPLICĂ… Primarul Vasile Pavăl a reacționat după ce Oleg Bodrug a spun într-un interviu acordat ziarului nostru că în municipiul Vaslui, primăria nu a organizat pentru vasluienii originari din R. Moldova secții de votare pentru scrutinul din 15.11.2020, unde se va decide cine va fi  președintele țării vecine. Candidatul PMP pe listele de deputați de la Vaslui a mai spus că în municipiu sunt peste 1.000 de vasluieni care ar vrea să voteze și sunt nevoiți să parcurgă sute de kilometri și să stea la coadă ore întregi pentru a-și exercita dreptul lor constituțional. Reaminitm că și vasluienii noștri stabiliți în alte țări ale Uniunii Europene au aceleași probleme când sunt alegeri prezidențiale, merg sute de kilometri și stau ore în șir pentru a vota. Iată ce spune primarul Vasile Pavăl despre această situație și consideră că declarații lui Bodrug îmbracă o tentă electorală.

Cum mențiunea că cele incriminatre de primarul Vasile Pavăl în dreptul său la replică nu ne aparțin și sunt doar declarațiile lui Oleg Bodrug, publicăm considerațiile acestuia pe marginea subiectului aflat în dezbatere și anume, dacă la Vaslui, pentru cei 100.000 de moldoveni-vasluieni, ar trebui organizate secții de votare sau nu, în scrutinul de duminică organizat în R. Moldova pentru alegerea președintelui. «Titlul articolului (n.r. Diaspora moldovenească din Vaslui îi bate obrazul primarului Vasile Pavăl) este de natură a crea prejudicii de imagine primarului municipiului Vaslui, inducând cititorilor ideea unui fapt reprobabil făcut de acesta. Textul articolului, însă, nu susține afirmația din titlu cu argumente legale și veridice. Totodată, din articol nu reiese contextul în care s-au făcut aceste afirmații, făcând astfel imposibilă verificarea veridicității lor. Se afirmă în primul paragraf că „moldovenii de peste Prut care au domiciliu în Vaslui, prin vocea lui Oleg Bodrug, (…) îi cer primarului Vasile Pavăl să le facă secții de votare pentru scrutinul din R. Moldova”. La Primăria municipiului Vaslui nu s-au primit astfel de cereri, nici din partea cetățenilor moldoveni, nici din partea domnului Bodrug. Afirmațiile că moldovenii din Vaslui sunt doar niște cifre care aduc plus valoare în bugetul local și sunt doar în scriptele contabile ale Primăriei, nu și în sufletul celor care administrează orașul” nu vizează informarea corectă a cetățenilor, ci doar impactul emoțional. Cetățenii Republicii Moldova care au solicitat și dobândit cetățenia română și sunt stabiliți pe raza municipiului Vaslui beneficiază de aceleași drepturi ca toți ceilalți locuitori ai orașului», și-a început perimarul dreptul la replică.

Vasile Pavăl consideră că reprezentantul moldovenilor din Vaslui își face campanie electorală

Vasile Pavăl consideră că ziarul Vremea Nouă, prin publicarea acestui text, îi face reclamă mascată reprezentantului PMP, probabil în detrimentul celor de la PSD, partid din care primarul face parte. «În textul citat, ultimul paragraf menționează intenția domnului Bodrug de a „milita ca pe viitor, și la Vaslui, atunci când sunt alegeri în R. Moldova, să avem secții de votare și o să propun acest lucru în viitorul Parlament”, un indicator clar, în opinia noastră, a faptului că acest text este, de fapt, o formă mascată de campanie electorală pentru alegerile parlamentare din acest an. Primăria municipiului Vaslui nu a primit nici o solicitare din partea misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova (respectiv consulat sau ambasadă) pentru organizarea, în data de 15 noiembrie 2020, a unei secții de votare pe raza municipiului în care cetățenii Republicii Moldova să își exercite dreptul la vot pentru turul al II-lea al alegerilor prezidențiale din țara vecină. Totodată, dispunerea organizării de secții de votare pentru electoratul din alte țări nu face parte din atribuțiile unităților administrativ-teritoriale. Considerăm afirmațiile prezentate în articolul menționat drept rău intenționate și de natură a induce în eroare cititorii cu privire la atribuțiile și responsabilitățile primarului și ale instituției pe care acesta o conduce”, se mai arată în dreptul la replică.

Primarul Pavăl invocă principiul transparenței doar când îi convine

Ziarul Vremea Nouă consideră că alegerile din R. Moldova sunt de o importanță crucială pentru viitorul european al fraților noștri de peste Prut și o susține pe Maia Sandu, candidatul pro european și unionist. Consideră că prin alegerea sa ca președinte s-ar face un pas important în realizarea unui vis și anume cel al reîntregirii neamului românesc. De aceea am susținut și publicat declarațiile lui Oleg Bodrug, unul din liderii Mișcării Politică Unirea și considerăm, ca și acesta, că nu ar trebuia ca cineva să solicite înființarea unor astfel de secții de votare, ci că primarul, trebuia din proprie inițiativă să se îngrijească ca cei peste 100.000 de moldoveni să aibă posibilitatea să voteze președintele lor, indiferent că aceștia domiciliază sau nu în municipiul Vaslui. Astfel, regretele autorităților că vasluienii noștri pățesc la fel în statele UE când în România sunt alegeri parlamentare, europarlamentare sau prezidențiale sunt doar simple acte de ipocrizie. Șn ultima parte a scrisorii trimise de primarul Păvăl redacției noastre se arată că acesta „militează pentru transmiterea corectă și transparentă a mesajelor către cetățeni și solicită imperativ publicarea acestui drept la replică”. Și reamintim primarului Vasile Pavăl că în virtutuea aceleiași transparențe invocate îi cerem să ne transmită răspunsul la ultimele solicitări ale redacției cu privire la unele date de interes public, cum ar fi costul chiriei pe care Primăria Vaslui îl plătește pentru închirierea spațiului unde funcționează Poliția Locală sau a cantinei socială din Crucea Gării. Menționăm că aceste date au fost solicitate în baza Legii 544 și adresa are o vechime mai mare de 30 de zile, timp în care ar fi trebuit, conform legii, să primim aceste răspunsuri.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ