Primele sanctiuni în cazul bãrbatului mort în tragicul accident de muncã de la FEPA Bârlad!

INFORMARE PRELIMINARÃ… Inspectoratul Teritorial de Muncã Vaslui a avut o primã reactie, chiar în ziua când bãrbatul de 35 de ani din Buzãu, care a decedat în urma unui accident de muncã produs pe 7 august, a fost înmormântat. La solicitarea cotidianului nostru, ITM Vaslui a trimis o informare preliminarã, în care explicã de ce nu s-a deplasat niciun reprezentant al ITM Vaslui la locul accidentului de muncã si aratã cum s-a produs accidentul în urma cãruia un tatã de doar 35 de ani a murit. Pânã în prezent nu s-a stabilit cine este vinovat de producerea accidentului si nu s-a luat nicio mãsurã. Ancheta este încã în desfãsurare. “La fata locului, la data de 10.08.2020, s-au ridicat documente si s-a procedat la sistarea activitãtii societãtii buzoiene, întrucât aceasta nu a adoptat o solutie conformã prevederilor legale în vigoare privind securitatea si sãnãtatea în muncã pentru activitãtile desfãsurate (dezafectare instalatii) prin a cãrei aplicare sã fie eliminate sau diminuate riscurile de accidentare. Cercetarea evenimentului continuã conform procedurilor (continuarea audierilor, primirea de documente etc.)”, a scris Alin Manea, inspector al ITM Vaslui.

Comunicatul trimis de ITM Vaslui        contine date importante si clarificã lucrurile referitoare la accidentul de muncã soldat cu moartea unui muncitor din Buzãu, care lucra la o firmã de dezmembrãri. În urma anchetei începute pe 10 august, inspectorul ITM Vaslui, Alin Manea, clarificã ce s-a întâmplat, de ce nu au fost prezenti la fata locului cei de la ITM în ziua accidentului si ce mãsuri s-au luat, pentru început. “La data de 07.08.2020, în jurul orei 8.30, Inspectoratul Teritorial de Muncã Vaslui a fost informat telefonic prin intermediul apelului pentru situatii de urgentã 112 în legãturã cu producerea unui eveniment în curtea interioarã a unei societãti din Bârlad. La aceeasi datã, la ora 11.27, a fost comunicat evenimentul de cãtre un angajator cu sediul în judetul Buzãu. În continutul fisei de comunicare operativã a accidentelor si incidentelor periculoase era specificat cã evenimentul s-a produs la ora 7.50 si raportat ca accident individual cu incapacitate temporarã de muncã, victima accidentându-se în urma desfacerii cu o cheie fixã a racordului din teava de la o butelie cu azot, teavã care l-a lovit în cap.”, explicã inspectorul Mocanu.

Dacã nu existã morti, cercetarea accidentului de muncã se efectueazã de angajator!

“Precizãm cã potrivit art.116, alin.1 din HG nr.1425/2006 cu modificãrile si completãrile ulterioare – Normele metodologice privind aplicarea Legii securitãtii si sãnãtãtii în muncã Legea nr. 319/2006: Cercetarea evenimentelor care produc incapacitate temporarã de muncã se efectueazã de cãtre angajatorul la care s-a produs evenimentul. Nefiind eveniment cu urmarea producerii unui deces, angajatorul a fost înstiintat telefonic sã procedeze de îndatã la cercetarea evenimentului. Mentionãm, de asemenea, cã la data de 07.08.2020 salariatii Inspectoratului Teritorial de Muncã erau în situatie de risc pandemic crescut datoritã informãrii prealabile a conducerii inspectoratului, la data de 06.08.2020 de cãtre un salariat în legãturã cu faptul cã la testul REAL TIME PCR pentru virusul SARS-COV-2 a iesit pozitiv. S-au luat mãsurile de prevenire corespunzãtoare (informarea institutiilor competente, izolarea biroului unde salariata îsi desfãsura activitatea, suspendarea activitãtii inspectoratului datoritã dezinfectiei întregului spatiu si a eliminãrii riscului de contaminare). În aceastã situatie, în ziua de 07.08.2020, inspectorilor de muncã li s-a dispus stationarea în incinta inspectoratului în vederea reducerii riscului de contaminare si a altor persoane, pânã la efectaurea anchetei epidemiologice de cãtre DSP.”, mai scrie în comunicatul ITM Vaslui.

Victima a murit la Iasi, iar ITM vine la locul tragediei dupã 4 zile!

“În ziua de sâmbãtã, 08.08.2020, inspectorul de muncã desemnat cu receptionarea apelurilor de urgentã si care a primit comunicarea evenimentului a fost informat cã victima a decedat la Spitalul de Urgente “NICOLAE OBLU” Iasi în jurul orei 5.00. Ca urmare a acestei informãri în ziua de luni, 10.08.2020, o echipã de inspectori de muncã s-a deplasat la locul producerii evenimentului care a avut loc în data de 07.08.2020 (sediul angajatorului din municipiul Bârlad), în care a fost implicat lucrãtorul de la societatea buzoianã si în urma cãruia s-a produs decesul acestuia si au fãcut urmãtoarele constatãri preliminare: Locul producerii evenimentului a fost atelierul de turnãtorie al societãtii bârlãdene – spatiu dezafectat, nefunctional, unde se efectuau activitãti de dezafectare a utilajelor industriale nefunctionale de cãtre o altã firmã cu care era încheiat un contract de vânzare-cumpãrare a unei cantitãti de deseuri metalice. În baza acestui contract, în data de 07.08.2020, o echipã de lucru formatã din 4 lucrãtori ai cumpãrãtorului efectuau lucrãri de dezafectare a unor utilaje industriale nefunctionale (deseuri). Din echipa de lucru fãcea parte si victima. În jurul orei 7.50, acesta a îndepãrtat holenderul care lega o teavã de o butelie cu azot (componente ale unei masini de injectat aluminiu dezafectate) si, datoritã presiunii create, teava se destinde si îl accidenteazã în zona capului (frontal), provocându-i un traumatism cranio-cerebral. Victima a fost transportatã de cãtre un echipaj SMURD la Spitalul Municipal de Urgentã “Elena Beldiman” Bârlad, apoi de cãtre un elicopter la Spitalul de Urgente “Nicolae Oblu” Iasi, unde a decedat în data de 08.08.2020, în jurul orei 5.00. La fata locului, la data de 10.08.2020, s-a prelevat material fotografic probator, au fost audiate persoane care au putut da relatii despre producerea evenimentului/martori, s-au ridicat documente si s-a procedat la sistarea activitãtii societãtii buzoiene, întrucât aceasta nu a adoptat o solutie conformã prevederilor legale în vigoare privind securitatea si sãnãtatea în muncã pentru activitãtile desfãsurate (dezafectare instalatii) prin a cãrei aplicare sã fie eliminate sau diminuate riscurile de accidentare. Cercetarea evenimentului continuã conform procedurilor (continuarea audierilor, primirea de documente etc.)”, mai mentioneazã Alin Mocanu, inspector de muncã în cadrul ITM Vaslui.
NICIUN COMENTARIU