spot_img
spot_img
18.5 C
Vaslui
11-iul.-2025

Probleme cu noile cãrti electronice de identitate: unii reclamã inexistenta infrastructurii, altii refuzã progresul tehnologic, invocându-i pe sfintii pãrinti

- Advertisement -

DISCUTII… Autoritãtile publice s-au grãbit ca fata mare la mãritat cu emiterea noilor cãrti electronice de identitate (CEI), fãrã sã se asigure cã existã infrastructura necesarã pentru folosirea acestora în viata de zi cu zi. În orice societate, noile cãrti de identitate electronice ar trebui sã reprezinte un progres care sã ne simplifice viata si sã ne ajute în relatiile cu autoritãtile. Numai cã, în prezent, aceste CEI-uri sunt un adevãrat regres pentru cã cetãteanul este nevoit sã facã de douã ori mai multe drumuri între institutii. Motivul este unul simplu: informatiile privind adresa de domiciliu sunt înmagazinate în cipul noii cãrti de identitate, care însã nu pot fi citite pentru cã lipsesc dispozitivele care sã facã aceastã operatiune. Responsabilii cu implementarea acestui sistem spun cã, dupã ce toate institutiile vor avea acele cititoare, ghiseele fizice vor dispãrea cu totul, schimbul de informatii dintre titularul cãrtii de identitate si furnizorii de servicii realizându-se doar în format digital. Este adevãrat cã s-a promis achizitionarea acestor cititoare, s-au dat asigurãri cã problema va fi rezolvatã, însã pânã acum nu s-a fãcut nimic concret, iar numãrul vasluienilor care sunt exasperati de aceste noi cãrti de identitate este din ce în ce mai mare. Mai este o categorie de persoane, care nici nu vor sã audã de aceste cãrti electronice de identitate, dar nu din cauza infrastructurii, care în prezent este ca si inexistentã, ci din motive religioase, mai ales cã unii preoti vorbeau despre aceste buletine cu cip încã de acum 30 de ani.

Noua carte electronicã de identitate le dã mari bãtãi de cap vasluienilor. Lipsa adresei de domiciliu de pe noile buletine cu cip îi face pe acestia sã piardã timp si sã-si facã mai multi nervi în fata ghiseelor institutiilor. Si asta pentru cã aceste institutii nu au aparatura necesarã citirii datelor de pe CEI. Prin urmare, vasluienii care au carte de identitate electronicã trebuie sã umble cu adeverinta de domiciliu în buzunar ca sã dovedeascã unde locuiesc.

Dificultãti între titularii cãrtii de identitate si furnizorii de servicii

Cei peste o mie de vasluieni care s-au grãbit sã-si facã buletin cu cip s-au trezit în fata unei probleme cât se poate de realã. Companiile private, dar si institutiile de stat nu pot citi datele în format electronic, prin urmare, toate persoanele care detin o astfel de carte de identitate, atunci când trebuie sã facã dovada domiciliului trebuie sã se întoarcã în fata ghiseului de la Evidenta Populatiei si sã solicite o adeverintã de domiciliu. Aceasta nu este eliberatã pe loc, ci în tremen de câteva zile. O altã parte proastã a acestei situatii este datã de faptul cã aceste adeverinte au o valabilitate de doar 30 de zile. Probleme pot apãrea inclusiv la farmacii, dar si în institutiile unde nu sunt cititoare si scanere USB pentru Cartea Electronicã de Identitate (CEI). Situatia este cel putin hilarã pentru cã directia care elibereazã actele de identitate apartine primãriei, iar administratia localã nu a achizitionat acele cititoare nici mãcar pentru propriile directii. O altã variantã ar fi ca solicitarea pentru adeverinta de domiciliu sã se facã online, pe portalul Ministerului Afacerilor Interne.

Directorul de la Evidenta Populatiei: „Ne dorim sã transformãm ghiseele fizice în ghisee virtuale”

Curiosi sã aflãm de ce datele privind domiciliu nu au mai fost trecute „la vedere” pe noua carte de identitate, am gãsit explicatia din partea chestorului Cãtãlin Aurel Giulescu, directorul Directiei Generale pentru Evidenta Persoanelor. Potrivit acestuia, noua carte electronicã de identitate va aduce doar beneficii titularului, chiar dacã la aceastã ori nu toti furnizorii de servicii au acele cititoare extrem de necesare pentru accesarea datelor. „În ceea ce priveste informatia referitoare la domiciliu, existã argumente privind protectia datelor cu caracter personal care au fãcut ca aceastã informatie sã fie disponibilã doar cu acordul titularului. Aceastã informatie poate fi accesatã doar în momentul când titularul îsi dã acceptul si introduce acel cod PIN, folosit pentru identificarea în infrastructurile informatice. Pe de o parte, titularul trebuie sã fie pregãtit pentru o astfel de interactiune, însã, pe de altã parte, si furnizorul de servicii trebuie sã se doteze cu acele cititoare, care sunt disponibile în orice magazin online, cu costuri care încep de la 10 euro. Pe site-ul MAI, este comunicat standardul pe care aceste cititoare trebuie sã le îndeplineascã. Cu alte cuvinte, orice furnizor de servicii, orice institutie publicã trebuie sã achizitioneze aceste cititoare pentru cã noi ne asteptãm sã ajungem la un numãr de utilizatori care sã ne permitã dezvoltarea serviciilor digitale pentru cã într-acolo tindem. Vrem sã transformãm toate ghiseele fizice pe care le avem în momentul de fatã în ghisee virtuale pentru cã elementul electronic asta îti permite, sã-l exonerezi pe cetãtean de obligatia de a se deplasa la ghiseul fizic”, a precizat seful Directiei pentru Evidenta Persoanelor.

Vasluienii nu sunt chiar atât de încântati de aceastã nouã tehnologie: „o perdea de fum”

În judetul Vaslui, opiniile privind implementarea acestui sistem sunt variate. Pe de o parte, îi avem pe cei nemultumiti de drumurile pe care sunt obligati sã le facã între ghisee pentru a-si procura acea adeverintã de domiciliu. Bogdan, din municipiul Husi, se numãrãr printre acesti vasluieni nemultumiti. „Consider cã varianta buletinului electronic este o perdea de fum. Sistemul actual nu este pregãtit sã implementeze un astfel de card. Gânditi-vã: aveti buletin electronic, dar pentru orice demers – fie la o institutie publicã, fie pentru a accesa un credit bancar – vi se va cere tot o adeverintã scrisã, semnatã de mânã, care sã ateste domiciliul. Nu mai vorbim de persoanele în vârstã, care nu au acces sau cunostinte în utilizarea tehnologiei. Sunt curios dacã acest tip de buletin este recunoscut la iesirea din tarã. Nu m-ar mira deloc ca, în unele situatii, sã nu fie acceptat”, ne-a declarat tânãrul din Husi. Ioana din municipiul Vaslui, în schimb, este încrezãtoare cã dupã ce problema cititoarelor se va rezolva, aceste noi cãrti electronice de identitate vor veni si mai mult în sprijinul cetãtenilor. „Si eu m-am confruntat cu problema acelei adeverinte de domiciliu, însã am intrat imediat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne si în câteva minute am reusit sã o downloadez. O categorie vulnerabilã, din acest punct de vedere, rãmâne cea a seniorilor, pentru cã multi dintre ei nu se descurcã cu tehnologia, o bunã parte încã mai au telefoane cu butoane. Le va fi foarte greu dacã nu vor avea pe cineva lângã ei, ca sã nu mai vorbim de cei din mediul rural, fãrã acces la internet”, ne-a spus Ioana.

„Sfintii pãrinti ne-au vorbit încã de acum 30 de ani despre aceste buletine cu cip”

EXPLICATII RELIGIOASE… În judetul Vaslui mai este o categorie de persoane, destul de însemnatã numeric, care refuzã noile cãrti electronice de identitate din motive religioase. Viorica este una dintre aceste persoane, care nu vrea sã audã, nici în ruptul capului de schimbarea buletinului. „La început ni s-a spus cã aceastã schimbare este optionalã, ca acum sã ni se transmitã cã e un pas extrem de necesar spre viitor, pe care cu totii trebuie sã îl facem. Aceste cãrti de identitate noi sunt, în opinia mea, de fapt, un pas major spre controlul total al populatiei pentru cã acolo, în acel cip, sunt introduse mai multe date biometrice, nu doar locul de nastere si domiciliul. Vorbim inclusiv de prelevarea amprentelor, de fotografierea retinei, douã informatii extrem de utile pentru cei care doresc controlul asupra populatiei. Marii duhovnici ai României, dar si de la Sfântul Munte Athos, au avertizat asupra acestui pericol, solicitând credinciosilor sã refuze noile documente din motive de constiintã. Aceste motive sunt stipulate si în Constitutia României, dar am vãzut în pandemie cât pret se mai pune pe aceastã Constitutie. Ce este mai trist e cã pânã în acest moment, niciun for bisericesc nu s-a ridicat pentru a-si apãra „turma” si a se lupta pentru cei care nu doresc aceste buletine electronice. Am fost lãsati singuri în calea furtunii, asa cum tot sfintii pãrinti ne-au spus cã se va întâmpla”, ne-a declarat femeia din municipiul Vaslui. În prezent, milioane de români au cãrti de identitate în formatul actual. Valabilitatea acestora va expira la data de 3 august 2031, când se încheie perioada de tranzitie la noul format de acte de identitate în UE – Cartea Electronicã de Identitate si Cartea de Identitate Simplã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Numai noi proștii de români vrem să reinventăm roata. În timp ce țările străine folosesc doar pașaportul ca act de identitate, noi nu știm cum să punem un cip unutil într-o bucată de plastic deja suficientă. Trebuiau lăsate cărțile de identitate așa cum erau și gata, eventual doar adăugate niște benzi speciale pentru securitate. Din punctul meu de vedere actul de identitate e bun așa cum este, fără cipuri inutile. Pe scurt: lasă-l bre că merge așa!

    Din păcate politicienii noștri vor birocrație inutilă, spre a fura banul public folosind niște povești născocite despre siguranță.

    • Adeverinta in 2025?Cred ca glumesti…Stii cum se obtine adeverinta aia?Te duci faci o cerere si o primesti peste 7 zile.Ti se pare normal?Si se mai plang ca li se taie sporurile…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.