EDUCATIE… România se numãrã printre tãrile UE unde rata de participare la educatia timpurie a scãzut comparativ cu 2011. În plus, rata de înscriere între vârsta de 3 ani si vârsta de începere a învãtãmântului obligatoriu este printre cele mai scãzute din Europa, semnificativ mai redusã decât media europeanã, potrivit datelor Comisiei Europene. Fundatia World Vision România si Fundatia OMV Petrom au lansat proiectul „Start în educatie„, cel mai amplu proiect dedicat prescolarilor din România, care va cuprinde peste 60.000 de copii si 10.000 de pãrinti din 500 de comunitãti defavorizate. Valoarea totalã a proiectului este de peste 2,7 milioane de euro.
O analizã preliminarã realizatã la nivelul beneficiarilor proiectului „Start în educatie” aratã cã, desi majoritatea pãrintilor considerã cã a merge la grãdinitã este important, unu din cinci pãrinti cred cã cei mici pot avea un parcurs educational bun si fãrã sã frecventeze grãdinita. În plus, o treime dintre pãrinti spun cã principala provocare pe care o întâmpinã în ceea ce priveste frecventarea grãdinitei este lipsa banilor pentru cheltuieli (haine, masã, ghiozdan). În ceea ce priveste materialele specifice activitãtilor pentru grãdinitã, 20% dintre copii primesc o carte de colorat sau creioane colorate o datã pe an sau chiar deloc, iar 25% dintre copiii de gradinitã primesc o jucãrie nouã, în cel mai bun caz, o datã pe an, unii dintre ei chiar deloc. Legat de implicarea pãrintilor în activitãtile cu copiii, 36 % dintre acestia desfãsoarã rar sau doar uneori activitãti de tipul colorat, citit povesti, jocuri educative sau alte activitãti specifice. Conform datelor World Vision România, situatia copiilor de vârstã prescolarã este extrem de gravã, mai ales în mediul rural, acolo unde copiii cu vârsta de grãdinitã muncesc în gospodãrie în medie 1 h si 20 minute (îngrijesc animale si au alte responsabilitãti în casã). Din analizele realizate de World Vision România, majoritatea copiilor de vârstã prescolarã din mediul rural au acces la materiale educationale doar dacã frecventeazã grãdinita sau le folosesc pe ale fratilor mai mari care merg la scoalã. Potrivit unui raport publicat recent de Fundatia OMV Petrom, 95% dintre cadrele didactice sustin cã existã decalaje de dezvoltare între copiii care încep grãdinita la 3 ani si cei care sunt înscrisi mai târziu. În plus, educatorii sustin în procent de 100% cã implicarea pãrintilor în dezvoltarea copilului este esentialã. Cu toate acestea, realitatea din teren aratã astfel: doar 54% dintre directori spun cã procentul copiilor înscrisi la grãdinitã este de peste 90% în localitatea lor. În acelasi timp, doar 68% dintre educatori spun cã peste 90% dintre copiii înscrisi frecventeazã grãdinita de cel putin 4 ori pe sãptãmânã.
„Start în educatie„ – cel mai amplu proiect pentru prescolari din România
Pornind de la aceastã realitate si de la importanta de necontestat a participãrii la o educatie timpurie de calitate pentru dezvoltarea copilului, Fundatia World Vision România si Fundatia OMV Petrom lanseazã cel mai mare proiect de educatie timpurie din România – „Start în educatie”. Proiectul vine în sprijinul a 60.000 copii cu vârste între 3-6 ani si 10.000 de pãrinti, selectati din 500 de comunitãti defavorizate, cu accent pe regiunile: Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia, Muntenia, Nord Est, Nord Vest. Copiii din comunitãtile vulnerabile selectate în program vor primi câte un „Ghiozdãnel cu viitor” – un pachet cu resurse educationale realizat cu ajutorul expertilor în educatie. „Ghiozdãnel cu viitor” îi va ajuta pe copii sã învete, sã-si exprime talentele si sã înteleagã lumea, pentru a fi mai bine pregãtiti de intrarea la scoalã. Toate produsele din ghiozdan rãspund nevoilor de dezvoltare ale copiilor prescolari: rechizite, carte si caiet de lucru, materiale educative STEAM (Stiinta, Tehnologie, Inginerie, Arta si Matematica), jocuri pentru dezvoltarea motricitãtii si produse de igienã personalã. Pãrintii vor putea gãsi idei de activitãti si sfaturi pentru utilizarea acestora pe canalul dedicat Youtube Start în Educatie. Tot în cadrul proiectului, 10.000 de pãrinti de copii prescolari vor participa la programul scoala pãrintilor – ateliere de educatie parentalã, unde vor primi suport si îndrumãri valoroase de la experti. „Pe lângã toate actiunile mentionate, proiectul <<Start în educatie>> îsi propune sã reuneascã la nivel national profesori, specialisti, pãrinti, autoritãti locale, companii locale, institutii academice si societatea civilã pentru a reîntãri mesajul cu privire la importanta strategicã a educatiei timpurii pentru copii, în care pãrintii sunt sprijiniti sã devinã primii educatori ai copilului care dau startul experientelor de învãtare timpurie de acasã si în comunitate, urmând ca apoi la grãdinitã sã devinã parteneri educationali. Suntem extrem de recunoscãtori sã avem alãturi de noi parteneri care înteleg cât de importantã este educatia timpurie, precum Fundatia OMV Petrom. Suntem convinsi cã împreunã, prin acest proiect amplu, putem schimba real modul în care se face educatie timpurie în România.” – Mihaela Nabãr, director executiv World Vision România.