SĂRBĂTOARE.. Ziua Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, ocrotitoare a Catedralei Episcopale a Hușilor, va aduce din nou mângâiere duhovnicească și bucurie în „orașul dintre vii” și, de altfel, în întreaga Episcopie a Hușilor. Conducerea Episcopiei a anunțat că, în seara de 6 iulie, va avea loc procesiunea Sfintei Mucenițe Chiriachi, un eveniment așteptat de credincioși și devenit deja o îndrăgită tradiție locală. A doua zi, pe 7 iulie, de sărbătoarea închinată Sfintei Ocrotitoare a Catedralei, vor sluji trei ierarhi, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale. Va veni la Huși și Preasfințitul Părinte Nectarie, Episcopul Ortodox Român al Irlandei și Islandei, ambii ierarhi răspunzând invitației Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor.
Sfânta Mare Muceniță Chiriachi, pomenită în fiecare an la data de 7 iulie, este, alături de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ocrotitoarea Catedralei Episcopale din Huși. „Programul de slujbă cu ocazia hramului va fi următorul: Duminică, 06 iulie, ora 17.00 – Vecernia Mare și Litia, în Curtea Catedralei Episcopale. Slujba va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, care va rosti și cuvântul de învățătură. La ora 18.45 va avea loc procesiunea cu moaștele Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, pe următorul traseu: Catedrala Episcopală – str. Mihail Kogălniceanu – str. 1 Decembrie – str. A.I. Cuza (Lukoil) – str. Ștefan cel Mare – Catedrala Episcopală. Luni, 07 iulie, cu începere de la ora 09.00 va avea loc Sfânta Liturghie, în Curtea Catedralei Episcopale. Slujba va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, alături de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor; Preasfințitul Părinte Nectarie, Episcopul Ortodox Român al Irlandei și Islandei. Sfânta Liturghie va putea fi urmărită live pe pagina de facebook episcopiahusilor.ro. Moaștele Sfintei Chiriachi (mâna stângă) se află în Catedrala Episcopală din Huși din anul 1787, când au fost aduse aici de către Episcopul Iacov Stamati al Hușilor, de la Muntele Athos”, au transmis reprezentanții Episcopiei Hușilor.
Sfânta Mare Muceniță Chiriachi sau Sfânta Duminică, Ocrotitoarea vasluieniilor
Sfânta Muceniță Chiriachi este cinstită în fiecare an, pe data de 7 iulie. A trăit în secolul al III-lea, în vremea împăratului Diocletian. Sfânta Chiriachi s-a născut din părinți creștini, într-o duminică. Acesta a fost și motivul pentru care Dorotei și Evsevia, părintii ei, i-au pus numele Chiriachi, care în limba greacă înseamnă Duminica. Sfânta Chiriachi a refuzat multe cereri de căsătorie, invocând că ea este logodita cu Mirele Ceresc și că-și dorește să moară fecioară. Unul din pretendenții respinși i-a spus împăratului Diocletian ca Sfânta Chiriachi este creștină. Din momentul aflării acestei vești, Sfânta Muceniță va fi supusă la multe chinuri. Acoperită de răni din cap până în picioare, ea va fi tămăduită în chip minunat de un înger. În urma acestei minuni, mulți păgâni au crezut în Hristos și au primit moartea mucenicească. Sfânta Chiriachi i-a spus ighemonului: “Vezi bine că nicicum nu mă poți întoarce de la credința mea. Căci de mă arunci în foc, mai înainte de mine Cei Trei Tineri în foc au fost aruncați și prin credință s-au mântuit; iar de mă arunci la fiare, mai înainte de mine marele Daniil Prorocul la fiare a fost aruncat, dar prin credință s-a mântuit; iar de mă arunci în mare, mai inainte de mine lona Prorocul a fost în pantecele chitului trei zile și trei nopți și prin credință s-a mântuit; dacă tăisului sabiei mă dai, mai înainte de mine Cinstitul Botezător loan sabiei a fost dat și credincioșia lui l-a mântuit. Căci ca și tuturor acestora, mie viața îmi este a muri pentru Hristos”. În urma acestor cuvinte, Sfânta Mucenița Chiriachi a fost ucisă prin tăierea capului. Mâna dreaptă a Sfintei Chiriachi se află în Catedrala episcopală din Huși din anul 1763, de când episcop al Hușilor era Iacob Stamate, viitorul Mitropolit al Moldovei. În timpul pastoririi sale, mâna dreaptă a Sfintei Chiriachi a fost primită în dar de la Marea Lavra din Muntele Athos, pentru ca acest vrednic ierarh a plătit datoriile pe care Marea Lavra le avea către Poarta Otomana. Catedrala Episcopală din Huși a fost construită prin grija Sfantului Voievod Stefan cel Mare în anul 1495, în cadrul curții domnești, funcționand de-a lungul timpului ca mănastire și catedrală episcopală.
Slujba Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, sărbătorită pe 7 iulie, a fost tipărită la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă și publicată cu binecuvantarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Lucrarea este rodul inițiativei Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, care a realizat demersurile pentru completarea rânduielii de slujbă și pentru traducerea din limba greacă a mai multor cântări și rugăciuni care o compun. Diortosirea acestei versiuni de slujbă, precum și alcătuirea mai multor cântări au fost realizate de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.