Procurorii din Cãlãrasi au destructurat o grupare infractionalã care încasa ilegal îndemnizatii pentru copii (FOTO, VIDEO)

ILEGALITÃTI… În perioada 5 – 13 noiembrie,  procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizatã si Terorism – Biroul Teritorial Cãlãrasi,  împreunã cu ofiteri de politie judiciarã din cadrul I.P.J. Cãlãrasi, au efectuat un numãr de 150 perchezitii domiciliare, pe raza judetelor Cãlãrasi, Ilfov, Bucuresti, Giurgiu, Dâmbovita, Arges, Bacãu si  Vaslui, punând în aplicare un numãr de 153 mandate de aducere pe numele unor inculpati care au beneficiat de indemnizatii de crestere copil, obtinute în mod ilegal. Persoanele respective au fost conduse la sediul politiei în vederea aducerii la cunostintã a calitãtii procesuale si a audierii cu privire la faptele retinute în sarcina lor. Timp de mai multi ani, gruparea  a falsificat acte si a obtinut ilegal indemnizatii de crestere a copilului, valoarea prejudiciului fiind de aproape 1,7 milioane de euro, potrivit DIICOT.

În urma perchezitiilor domiciliare desfãsurate, au fost descoperite si ridicate în vederea confiscãrii sumele de 103.070 lei, 33.110 euro, 970 dolari, 400 shekeli israelieni, 280 de lire sterline, cantitatea de 2,6 kg aur si un pistol tip airsoft. De asemenea, la domiciliul unuia dintre inculpati, au fost descoperite sumele de 10.000 USD, 20.500 euro si 7.500 lire, compuse din bancnote false. În perioada urmãtoare, vor fi dispuse mãsuri  asiguratorii  asupra mai multor bunuri imobile, pânã la concurenta prejudiciului creat, în cuantum de aproximativ 1.700.000 euro. „Actiunea a beneficiat de sprijinul unui numãr de 425 de politisti, 16 luptãtori SIAS si 85 luptãtori din cadrul Jandarmeriei Române.
Suportul de specialitate a fost asigurat de cãtre Directia Operatiuni Speciale.  În cadrul dosarului penal aflat pe rolul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizatã si Terorism-Biroul Teritorial Cãlãrasi se efectueazã cercetãri fatã de un numãr total de 180 de inculpati. În urma activitãtilor, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Cãlãrasi  au dispus retinerea unui numãr de 23 de inculpati, iar fatã de un numãr de 4 inculpati a fost dispusã mãsura preventivã a controlului judiciar. La data de 04.11.2020, Tribunalul Cãlãrasi a dispus arestarea preventivã  a celor  23 de inculpati retinuti. Facem precizarea cã pe întreg parcursul procesului penal, suspectii si inculpatii beneficiazã de drepturile si garantiile procesuale prevãzute de Codul de procedurã penalã, precum  si de prezumtia de nevinovãtie.”,  mentioneazã procurorii DIICOT Cãlãrasi.

Cum actiona gruparea întinsã în mai multe judete, printre care si Vaslui

Gruparea s-a constituit si a actionat în perioada 2017 – 2020, când, prin întocmirea în fals a documentatiei necesare, a obtinut sume consistente de bani cu titlu de indemnizatie de crestere a copilului cu vârsta de pânã la 2 ani, potrivit unui comunicat al DIICOT din 3 noiembrie. „Membrii grupãrii identificau potentiali beneficiari, respectiv persoane devenite de curând pãrinti sau care urmau sã devinã pãrinti în perioada imediat  urmãtoare. Beneficiarii recrutati în acest scop erau persoane fãrã venituri sau cu o situatie materialã precarã, care au acceptat sã utilizeze documente false, puse la dispozitie de cãtre membrii grupului, pe baza cãrora sã obtinã indemnizatii generoase de crestere a copilului, sume pe care sã le împartã apoi, pe parcursul celor 2 ani, cu membrii grupului.  În acest scop, gruparea infractionalã a detinut, de facto, mai multe  societãti comerciale de tip fantomã, pe care a fãcut angajãri fictive, retroactive, documentatia întocmitã atestând, în fals, cã beneficiarii au fost angajati în aceste societãti comerciale pentru perioada cerutã de lege, precizându-se cã beneficiarii au primit salarii consistente. Pentru cã aceste societãti comerciale erau înregistrate pe numele unor persoane interpuse, nu se achita, pentru perioada precizatã, niciun  fel  de impozit  pe  salariu, astfel cã acestea  au  ajuns sã figureze cu datorii foarte mari la bugetul de stat”, potrivit DIICOT. Valoarea totalã a prejudiciului cauzat bugetului de stat este de 8.273.224 lei (1.698.813 euro), aratã DIICOT.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ