CONTROVERSE… O profesoarã din Husi scoate la ivealã modul în care unii pãrinti „reusesc” sã înteleagã procesul de educatie al propriilor copii! Dupã ce un elev insista într-un comportament rãzvrãtit la ore, venind în mod repetat fãrã cele necesare si fãrã teme fãcute, ba, mai mult, deranjându-i si pe ceilalti colegi, cadrul didactic a pus mâna pe telefon si a sunat-o pe mama bãiatului. Femeia, dupã ce a ascultat nemultumirile profesoarei, s-a nãspustit asupra acesteia cu apostrofãri, reprosându-i cã de ce îi spune abia acum aceste lucruri, întrucât ea, ca mamã, „nu avea de unde sã ghiceascã” ce face fiul ei la scoalã. Situatia, de râs si de plâns în acelasi timp, a stârnit vii comentarii, din care s-a concluzionat un singur lucru: învãtãmântul a ajuns într-o stare tristã, dacã pãrintii, altãdatã primii interesati de evolutia scolarã a celor mici, au ajuns sã certe profesorii pe motiv cã nu le reamintesc mãcar periodic faptul cã, totusi… au niste copii la scoalã.
O profesoarã de la Scoala „Ion Creangã” din municipiul Husi a împãrtãsit una din experientele sale la catedrã, din care se poate întelege cã nu e tocmai usor sã fii dascãl, dacã pãrintii îsi mai uitã rolul în educatia de bazã a propriilor copii. Iatã ce a relatat profesoara: „La una dintre clasele la care aveam ore, un elev de-al meu era neatent, iar colegii se plângeau cã îi deranjeazã. Nefiind la prima abatere, am sunat pãrintele. Mi-a rãspuns mama bãiatului. Buna ziua, spun eu. Sunt profesoara fiului dumneavoastrã si vreau sã vã aduc la cunostintã cã bãiatul este mereu neatent la orã, îsi deranjeazã în mod constant colegii, vine în permanentã cu lectiile neînvãtate si cu temele neefectuate. În prezent, nu are nici carte, nici caiet si refuzã sã rezolve sarcina pe care i-am dat-o, desi este în situatie de corigentã. Daaaa? Si acum îmi spuneti??? mã apostrofã ea. Mã mir cã n-ati asteptat pânã la primãvarã. Ce vreti sã fac eu? Nu trebuia sã mã anuntati pânã acum? Ce ati fi vrut? Sã ghicesc eu ce note are? Putin a lipsit sã-mi spunã cã notele fiului sunt problema mea, nu a ei”, a povestit profesoara. Relatarea cadrului didactic poate însemna o micã mostrã despre situatia în care se ajunge, atunci când pãrintii uitã cã trebuie sã fie interesati direct de proprii copii. Altãdatã asa era, spun dascãlii din generatiile mai vechi, legãtura lor îndeaproape cu scoala însemna nu doar o grijã fatã de intruirea copiilor lor, ci si o presiune binevenitã pe profesori, de a se ocupa mai mult si mai bine de elevii din clasã. Dar, cum acum pãrintii îsi trimit copiii la scoalã si ce se întâmplã acolo cred cã nu mai este treaba lor, se ajunge în situatii precum cele descrise de profesoara din Husi.
Reactiile pãrintilor din Husi, care înteleg altfel rolul de pãrinte!
„Datoria pãrintilor este aceea de a-i verifica la teme, de a-i asculta, dar în ziua de azi, în general, s-a uitat de aceastã datorie fundamentalã”, a fost de pãrere Felicia. „Asta este neglijenta pãrintilor… Stiu cazuri în care am auzit când îi spunea copilului „la ce bun scoala, si asa nu sunt locuri de muncã. Rusine pãrintilor si copilului”, a spus Gina. „Curat tupeu si nesimtire curatã sã îndrãzneascã sã vã zicã asa ceva. Dar ea ce pãzeste acasã? Este mamã cea care trebuie sã-l verifice si sã-l controleze permanent, atât la lectii, teme, cât si note. Dar e dezinteres total… Aruncã vina pe învãtãtor sau profesor. Strigãtor la cer, la ce turnurã a luat învãtãmântul în general”, a reactionat o altã huseancã. „Problema este cã unii pãrinti nu înteleg cã este obligatia lor sã colaboreze cu scoala si sã se intereseze de copii”, le-a rãspuns profesoara. Mamele implicate în discutie au fost de acord, cu câteva mici nuante: „Tocmai cã nu sunt constienti cã au aceastã obligatie. Mai ales cã au fost si ei în cauzã când erau de seama copiilor lor. Dar ce-au zis?! Cu tehnologia modernã, le-au mai luat o piatrã de pe suflet si sunt scutiti, crezând cã se ocupã scoala de ei. Total gresit”.
Mamă, și ce școala era pe vremuri Nr. 3!
Unde e Turculeț care-ți băga matematica in cap scurt și clar, dacă erai copchil normal, și cu șutul in cur dacă erai vreun tembel, unde e dnul Roșu care te învăța geografie printr-o poveste de-ți părea rău că se termină ora, doamna Ciobanu, doamna Moraru, domnul Romila…
NOI AM CRESCUT GENERATIA SĂNĂTOASĂ, NOI SUNTEM ROMANIA
IMI ESTE GREAȚĂ GREAȚĂ GREAȚĂ DE VIITORUL ȚĂRII!!!
parintii au rolul lor de a-i tine pe profesori conectati suta la suta la actul de educatie. Daca parintii uita sa treaca pe la scoala, nici profesorii nu mai au acelasi avant probabil. Vina e a tuturor.
Eu nu înțeleg acolo: ” un elev de-ai mei”, în rest, sunt în dezacord cu atitudinea mamei!
Este total corect, stai linistita ca nu a greșit doamna profesoară! Îți explică și pe google dacă ai nelămuriri, ideea era alta… 🙁 copiii..școala…trist
Pe vremea lui Hrapciuc nu era asa ceva,aia stia cum sa rezolve conflictele astea.
Iar,d-na asta,Irina,mereu a fost un geniu neînteles.
HRA,unde ești?
Acolo directorul instigă elevii împotriva profesorilor. Eu am predat un an acolo. E ca in junglă. Cei care predau acolo stiu despre ce vorbesc. Pe mine m-a sicanat si dacă a văzut că nu răspund a adus pe cei de la inspectoratul școlar județean. Dacă a văzut că nici asa nu merge a mers la poliție și mi-a făcut reclamații. E groaznic să văd că si acum e la fel. Poate totusi se sesizează cineva si lucrurile se schimbă. E păcat si de copii si de profesori. Trebuie schimbată conducerea.
Este singurul director care ocupa funcția in urma unui concurs.la celelalte scoli gimnaziale ori nu s au prezentat ori nu au luat examenul. Asta înseamnă ca directorul este competent și managementul dlui este f bun. De vina sunt acești profesori care cred ca mai pot face legea cu țipat și cu bătaie ca pe vremea răposatului. Sa lase copilul incompetent la cel mai important obiect din programa,,Educație tehnologică” corigent.
Eu zic să promovați elevii pentru simplul fapt că respiră și clipesc. Cum adică să învețe la tehnologică? :))) La școală mergem să facem bășcălie. Din ce știu eu, stimată doamnă/ domnișoară, legea nu prevede dreptul elevului de a veni nepregătit la ore doar pentru că nu-i place materia/ profesorul care o predă, tot așa cum nu prevede nici obligația celorlalți elevi (care doresc și pot să învețe) de a suporta circul făcut de „bietul copil” căruia îi luați apărarea. Al dvs tot așa este educat? :)))))) Nu, nu sunt de acord cu violența fizică/ verbală din partea profesorilor, dar susțin ideea promovării pe merit. Eu îmi trimit copilul la școală ca să învețe. La distracție, după ore.
Si dacă a luat un examen trebuie sa omoare niste suflete nevinovate?Asta se numește crima la adresa comunității respective.
Sa vina tovarășul secretar de partid sa schimbe directorul. Ferească Dumnezeu ce lume nălucă. Dna Popov funcția de director se ocupa prin concurs nu prin numire 🤦♀️! Trăiască partidulPCR!
Si daca e prin concurs ce ?nu se schimba cu nimic datele problemei. Trebuie să apară o crimă sau ce ca sa poată fi schimbat directorul?
Democratia si legislatia sunt de vina. Pe vremuri, profesorul dadea elevul cu capul de tabla de vreo 2 ori si isi revenea, nu mai avea elevul nici tupeu, nici nesimtire si nici nevoie de consiliere psihologica. Daca nu se revine la ordinea si disciplina de atunci, nu facem nimic, scoala va produce numai tampiti, indiferent de bugetul alocat sau de salariile profesorilor.
Din putul gandirii “altoite” si “disciplinate”. Dvs sunteti exemplul clar ca scoala a produs doar “ tampiti” care cred ca detin adevarul. Cand nu ai mai pus mana pe o carte de ani lumina, firesc sa crezi ca prin bataie iti poti educa elevii/copiii.
Dupa gandirea dvs., banuiesc cu ce partid ati votat. Atunci, daca asa vreti, lasati elevii sa bata profesorii, lasati elevii sa scuipe scoala, lasati elevii sa chiuleasca, lasati elevii sa fumeze in scoli, lasati elevii sa batjocoreasca tot ce a mai ramas bun din tara asta, daca credeti ca veti educa parintii si copiii doar cu vorbe atunci sunteti naiva.
Dar văi, cum să-i zici vreo ceva de răzgîitura ei??
Imbecila nu-și dă seama că își suflă rîzgîitura-n cur îl handicapează cu mâna ei. Prin lipsa educației și disciplinei va ajunge un dement ratat, incapabil pentru el, nu mai vorbim de mă-sa ori societatea în ansamblu.
Când mă uit cine îmi va plăti pensia, îmi vine să mă sinucid de pe-acu.
Dar nici cu metodele actuale nu-i poți educa!
Copii sunt din ce in ce mai obraznici și tupeiști in sensul rău.Parintii nu se mai implica destul de devreme în educația lor pasând în totalitate acesta sarcina in seama profesorilor.